Consiliul Județean Botoșani, prin președintele său, Doina Federovici, a încercat din nou să-și exercite dreptul de preemțiune asupra Conacului Alexandrescu de la Guranda, dar proiectul de hotărâre inițiat în acest sens nu a întrunit voturile necesare pentru a fi aprobat.
Același lucru s-a întâmplat și în anul 2021.
Înainte de votul propriu-zis din cadrul ședinței de astăzi, consilierul județean Agnes Holca a luat cuvântul:
Consilierii județeni PNL bineînțeles că vor cu ambele mâini cumpărarea Conacului Alexandrescu din Guranda pentru a-l salva de la degradare și chiar eventuala prăbușire a acestui monument istoric al județului pentru a fi redat circuitului turistic. Dar consilierii județeni nu vor interveni niciodată prin vot în plenul județean pentru a bloca inițiativa privată”,
Agnes Holca, consilier județean PNL.
În continuare, consiliera PNL a arătat că la începutul lunii ianuarie a anului 2023, a fost prelungit un certificat de urbanism referitor la o investiție privată care ar urma să fie făcută la conac și anume: „Reabilitare, modernizare și extindere cu schimbarea de funcțiune de agroturism, spații de cazare, restaurant, centru SPA, amenajare parc Conacul Alexandrescu Guranda”
În replică, Doina Federovici a susținut că proprietarul este cel care a solicitat încă o dată exercitarea acestui drept de preemțiune. Și că nu cunoaște detalii despre investiția privată care ar putea să se facă acolo.
„Nici noi nu ne opunem inițiativei private însă sunt doi ani de când Consiliul Județean, din lipsa unui vot la vremea respectivă nu a reușit să își exercite dreptul de preemțiune. Doi ani în care nu știm ce s-a întâmplat, de ce au revenit, și ne solicită încă o dată acest drept de preemțiune”,
Doina Federovici, președinte Consiliul Județean Botoșani.
Mai apoi, a intervenit și liderul grupului consilierilor PNL, Viorel Iliuță, care a susținut că datoria Consiliului Județean este să realizeze infrastructura necesară pentru a atrage cât mai mulți investitori privați.
Și astfel Botoșaniul să nu mai fie un județ sărac.
„Dezvoltând rețeaua de infrastructură, dacă o facem, vom avea și investitori. Cred că rolul Consiliului Județean este să rezerve această infrastructură necesară și să lase mediul privat să investească. Nu înțeleg de ce vrem noi să achiziționăm această clădire, chiar dacă terenul este generos în jurul său în loc să-i lăsăm mediului privat această oportunitate. Vă asigur că mediul privat va pune în valoare această clădire mult mai bine decât o vom face noi, cu scuzele de rigoare că nu vreau să jignesc pe nimeni”,
Viorel Iliuță, consilier județean PNL
Proiectul a fost respins cu 19 voturi „pentru” și 11 „împotrivă”.
Proprietarul a cerut un preț de 280.000 de euro. Pe lângă clădire se achiziționau și aproximativ 16 hectare de teren, inclusiv luciu de apă.
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024