1 Decembrie, Ziua Națională a României, a fost un bun prilej de sărbătoare în toate instituțiile de învățământ, organizându-se manifestări cultural - artistice, la care au participat elevi, profesori, părinți, invitați deosebiți. De obicei, aceste acțiuni sunt coordonate de către profesorii de istorie.
Marți, 29 noiembrie, începând cu orele 12, la două dintre liceele botoșănene s-au desfășurat, în paralel, evenimente dedicate acestei zile atât de importante pentru fiecare român: ”În ajunul centenarului Marii Uniri” a fost tema acțiunii ce i-a reunit în Aula Magna pe elevii Colegiului Național A.T. Laurian, care au avut un parteneriat cu cei de la Liceul de Arte Ștefan Luchian.
Sub îndrumarea profesorului Sorin Nistorică, liceenii de la Laurian au susținut referate, dezbateri, au prezentat eseuri și lucrări istorice.
”A fi român” și “A fi român și omenia” - acestea au fost titlurile eseurilor expuse de Baltariu Romina și un grup de colegi de-ai ei, din clasa a XII-a F.
Din scrierea lui Mircea Eliade, „A nu fi român”, elevul Filip Sebastian a citit un fragment legat de tema activității.
Un alt grup de elevi de la Laurian, din clasa a XI-a F, a prezentat sondajul de opinie cu tema ”Mândria de a fi român ”.
Elevii de la Arte s-au ocupat de prezentarea unor lucrări istorice, cum ar fi: Unirea Basarabiei și Bucovinei cu România - elevul Muraru Antonio, Desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia - elevii Apăvăloaie Dan, Predica Mari Elena, coordonați de prof. Dumitru Carp.
Făurirea statului național unitar român și Personalități botoșănene implicate în Primul Război Mondial sunt subiecte despre care au vorbit Muraru Codrina, Bărboșelu Raluca și Pompaș Mihnea – elevi ai Colegiului Național A.T. Laurian, pregătiți de prof. Sorin Nistorică.
Elevul Andrici Robert, tot de la Laurian, îndrumat de profesorii Ioan Mihai și Tana Onofrei, a demonstrat cât de important a fost Rolul armatei române în realizarea Marii Uniri, într-un referat cu același titlu.
”1 Decembrie este o zi sfântă pentru poporul român, deoarece atunci, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, românii și-au dat mâna și au făgăduit că vor rămâne uniți în vecii vecilor. Astăzi mulțumim lui Dumnezeu pentru marele dar al unității și libertății naționale”,
Nicoleta Herțanu, profesor religie.
1 Decembrie sărbătorit la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Sfântul Gheorghe ”
Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă de sărbătoare, debutând cu intonarea Imnului de Stat al României de către elevi, cadre didactice și preoții aflați în sală.
Ulterior s-a făcut o evocare a momentului istoric de la 1918 și au fost prezentate nouă referate ce au dezbătut teme legate de Marea Unire de la 1918, de Constituția de la 1866 sau de personalitatea regelui Carol I, cauzele intrării Primului Război Mondial, sfârșitul războiului.
Activitatea, coordonată de prof. Marius Rîznic, a fost completată de un program artistic, ce a cuprins cântece populare și patriotice, interpretate de Grupul Vocal ”Dorulețul ” - pregătit de prof. Iustina Irimia-Cenușă - și a Coralei Bărbătești ”Biruitorii”. La final, părintele director Daniel Dascălu le-a adresat seminariștilor câteva gânduri și îndemnuri folositoare.
2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024