Aproximativ 1.500 de elevi de la Grupul Scolar Alexandru Vlahuta din localitatea Sendriceni, municipiul Dorohoi sunt nevoiti sa invete in frig, intrucat nu au caldura in scoala.
Aceasta situatie a fost creata din cauza unei restante inregistrate de unitatea scolara la furnizorul de caldura in valoare de circa 350.000 de lei, aferenta anului scolar precedent.
Pe langa aceasta factura restanta, conducerea liceului sustine ca ar mai avea nevoie de inca 40.000 de lei pentru asigurarea caldurii in unitate pe timpul desfasurarii anului scolar 2009-2010.
“
Deja aproximativ 200 dintre elevi sunt raciti, iar cei care se insanatosesc sunt inlocuiti de altii care din cauza frigului racesc la randul lor, mai avem si un profesor dar si un tehnician care sunt bolnavi si si-au luat concediu medical, tot din cauza frigului, daca se continua asa, elevii vor sta acasa, nu se poate invata in frig”, a declarat
Sergiu Lungu, director Grupul Scolar Alexandru Vlahuta Sendriceni.
Declaratiile directorului liceului sunt confirmate si de elevi, care sustin ca in cazul in care nu vor avea caldura in liceu nu vor mai veni la scoala.
Si daca pe timpul zilei orele inca se desfasoara in conditii deocamdata normale, mai greu este pentru cei care sunt cazati la internat si care sunt nevoiti sa suporte temperaturile scazute de pe perioada noptii.
“
Este frig in camera la noi la internat si in scoala e frig, iar noaptea mai luam cate doi paturi, ne imbracam mai gros si asa dormim, si daca nu va fi caldura, vom sta acasa, asa ne-au zis si parintii, sa stam acasa nu sa inghetam aici de frig sa ne imbolnavim”, a declarat
Iulian Acasandrei, elev la Liceul Alexandru Vlahuta.
“
Dimineata, pina la amiaza se raceste deja total in camera, dupa aia pina seara mai da drumul un pic, ne invelim cu doua oghiale mai lipim paturile unul langa altul, lectiile nu le putem face in camera ca e jale, iti ingheata mina pe pix daca stai prea mult”, a povestit si Sergiu Ichim, elev la acelasi liceu.
Directorul unitatii sutine ca deja a tras nenumarate semnale de alarma despre situatia de la Liceul Alexandru Vlahuta, insa deocamdata nici unul nu a fost soldat cu succes, iar iarna se apropie cu pasi repezi.
Problema a ajuns si in atentia Inspectoratului Scolar Judetean, dar si a Ministerul Educatiei care a fost informat printr-o adresa si de la care a fost solicitata alocarea unei sume de bani pentru iesirea din impas.
“
Stim de problema de la Sendriceni, dar nu este problema noastra, din cate stiu eu, unitatile scolare sunt subordonate administratiilor publice locale, care trebuie sa le asigure fondurile necesare pentru a functiona”, a declarat senin
Horia Negrescu, inspector general adjunct ISJ.
Reprezentantii administratiei publice locale din Sendriceni caruia ii este arondata unitatea scolara ridica din umeri neputiinciosi.
“
Noi daca am dispune de acesti bani fara nici un fel de discutii ca nu i-am lasa pe acei 1.500 de elevi sa stea in frig, insa pe langa acest liceu mai avem inca patru scoli generale de care raspundem, bugetul nostru realizat din venituri proprii este de aproape 2 miliarde de lei vechi pe an, nu avem agenti economici pe raza comunei, avem drumuri satesti si comunale sa pietruit la o populatie de circa 4.700 de locuitori, asta vara doua luni de zile am avut iluminatul stradal taiat din cauza datoriilor, pur si simplu nu avem banii necesari pentru a ajuta liceul”, a declarat
Sorin Bordianu, viceprimar comuna Sendriceni.
Gabriela ERDIC