24 iunie 2022, zi de sărbătoare, zi sfântă. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele.
Astă noapte s-au deschis porţile cerului şi lumea de dincolo s-a întâlnit cu lumea de aici. Undeva, în miezul amândurora, au dansat Sânzienele, care, deşi făpturi diurne, îşi încig hora-ritual străvechi numai noaptea, departe de ochii pământenilor.
Şi-atâta ce-au bătut pământul toată noaptea, încât s-a încins şi astăzi abia răsuflă aer fierbinte, cu rare adieri, ameninţări fragile de ploaie. E ziua când Soarele joacă pe cer şi stă în loc la amiază. De Sânziene, tradiţia spune că “timpul se face bun, îngăduitor, creşte şi cuprinde gândul omului, purtându-l peste câmpurile şi poienile pline de flori, parfumate cu miros de Rai”.
Oraşul a înflorit în in şi-n borangic, în fir de mătase şi lână. Ziua internaţională a Iei. Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, celebrându-se piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie" este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.
Zi de sărbătoare la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, unde cadre didactice şi elevi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian” au adus în faţa publicului o viziune inedită asupra portului popular românesc, fascinantă prin îmbinarea tradiţiei cu modernitatea, prin reactualizarea unor expresii tradiţionale turnate în tipare moderne şi prin transpunerea unor aspecte care păstrează aura de vechime, reuşind astfel să creeze un periplu captivant prin istorie.
Vernisajul expoziţiei de pictură „Ia – valenţe contemporane”, organizată de Liceul de Artă „Ştefan Luchian” şi Muzeul Judeţean Botoşani, a fost o sărbătoare a creativităţii şi a portului popular românesc, expoziţie anuală şi, de ce nu, aşa cum şi-a manifestat gândul bun unul dintre curatori, profesor Genoveva Dolhescu, concurs de pictură având ca temă tradiţia milenară a acestui popor, ilustrată de talentul şi sensibilitatea mânuitorului de penel şi culoare de pretutindeni, astfel dorindu-se reunirea unor lucrări care vor contura specificul fiecărui colţ de ţară şi vor milita pentru reîntoarcerea la matca străveche a sufletului românesc.
A fost o sărbătoare a trudei creatoare, sărbătoare aflată între tradiţie şi modernitate, între noile jocuri de culori şi modelele tradiţionale, între generaţii de creatori care, deşi au viziuni şi concepţii diferite, se împacă în limbajul comun al artei.
Elevii Liceului de Artă „Ştefan Luchian” s-au aplecat mereu cu răbdare, curiozitate şi respect asupra frumuseţii inegalabile a portului popular românesc şi au transfigurat-o prin prisma propriei percepţii şi sensibilităţi, coordonaţi de cadre didactice care s-au remarcat prin demersul de a oferi publicului frumosul în forme redefinite de sensibilitatea şi talentul elevilor expozanţi.
A prezentat Laura Tocariu, muzeograf şef-secţie la Muzeul de Etnografie, gazdă a expoziţiei, care a a realizat o incursiune în trecut şi o revelare a prezentului, amintitnd de ediţiile precedente, găzduite la Muzeul de Etnografie Botoşani. Curatorii, Ana Elisabeta Coşereanu, Genoveva Dolhescu şi Adina Strugariu, au contribuit la jocul de culori şi de cuvinte, realizând o radiografie a evenimentului, în care au surprins aspectele esenţiale.
Au fost prezenţi la vernisaj Doina-Elena Federovici – preşedinte al Consiliului Județean Botoșani, Ersilia Iacob - manager al Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani, Iustina Irimia-Cenuşă - director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, profesor Beatrice Păpădie - director al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, Bogdan Surugiuc - Inspector Şcolar General, Dănuţ Huţu - director al Direcţiei Judeţene de cultură, Aurel Melniciuc - director al Muzeului Judeţean Botoşani, profesor Ionuţ Manta - director adjunct al Liceului de Artă „Ştefan Luchian”.
Invitaţi au fost Nicoleta Carare - profesor educaţie vizuală la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare, Bacău, care a coordonat una dintre elevele cu lucrare expusă, Anca Georgescu - profesor la la Liceul Teoretic "Emil Racoviţă" - Techirghiol, Liviu Şoptelea - artist vizual, conservator la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian" Botoşani.
Am remarcat prezenţa unui invitat de suflet, cadru didactic de excepţie - Angela Hreniuc, care a coordonat generaţii de elevi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, dezvăluindu-le tainele Istoriei Artei. În public s-au aflat cadre didactice de specialitate – Talida Grunzac, profesor la Colegiul National A.T. Laurian Botosani, Daniela-Florina Hriscu, Ana-Roua Vasilescu – profesori la Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, Constantin Adam - fost regizor tehnic la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, părinţi, elevi şi absolvenţi ai Liceului de Artă „Ştefan Luchian”, public iubitor de frumos.
24 iunie 2022, zi de sărbătoare, zi sfântă. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele.
Zi de sărbătoare şi la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, în miezul zilei, la ora fierbinte când Soarele stă în loc pe cer.
Ziua internaţională a Iei, pe Bulevard, pe Pietonale, în parcuri şi prin supermarketuri, în diverse instituţii, în cuvinte şi culori. Frumosul pe măsura sufletului fiecăruia, pretutindeni la fel de frumos şi, totuşi, nicăieri mai frumos decât la expoziţia pe care vă invit să o vizitaţi, „Ia – valenţe contemporane”.
Înăuntru, răcoare şi lumină reflectându-se pe chipuri, în suflete şi în ferestre, pe simeze şi piedestaluri.
În timp ce afară, Oraşul a înflorit în in şi-n borangic, în fir de mătase şi lână, în migală şi sensibilitate, în feminitate la superlativ.
Mihaela Arhip
Anunțul RAR: Stațiile ITP autorizate pot primi clienți începând de acum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Prima reacție a liberalilor după pierderea primului tur – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ÎN ACEASTĂ SEARĂ: Clădirea Primăriei Botoșani va fi iluminată în culoarea portocalie
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024