Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a făcut publice rezultate selecţiei de proiecte de mobilitate în domeniul învăţământului profesional şi tehnic care s-au depus până la data de 1 februarie 2018. Cu 82 de puncte din 100 posibile Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Flămânzi a intrat în rândul celor 122 finanţate din 362 care au depus cerere.
Prin intermediul noului proiect, în jur de 50 de elevi de la „Bălcescu” vor efectua stagii de practică la firme cu profil agricol din Italia şi Portugalia.
„Este un proiect care se finalizează cu obţinerea certificatului ECVET, adică elevii dau efectiv şi examen acolo, la partenerii noştri. Mulţi dintre elevi au venit de acolo cu ideea: da, aşa ceva aş vrea să fac şi eu peste ani şi ani. Şi se poate! Poţi să oferi elevilor posibilitatea de a vedea şi altceva”,
Augustina Fegher, director general Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”.
Noul proiect va fi lansat pe 25 octombrie, în cadrul unei conferinţe de amploare. Agenţiile de formare profesională „Giovani per L'Europa”” din Italia şi „Amigos da Mobilidas” din Portugalia sunt parteneri în noul proiect.
Implementarea acestui proiect nu reprezintă însă o noutate pentru unitatea de învăţământ din Flămânzi, care încă mai derulează un altul, pe aceeaşi temă. Astfel s-a ajuns ca în ultimii trei ani să acceseze proiecte europene de circa jumătate de milion de euro, lucru de care nu au fost capabile unităţi prestigioase de învăţământ din municipiul Botoşani.
Proiectele au fost scrise de cele două directoare, Augustina Fegher, profesor de Limba şi Literatura Română şi Mihaela Ştefănucă, profesor de Educaţie Tehnologică şi cu ajutorul celorlalte cadre didactice. Prin intermediul lor elevii s-au familiarizat cu tot felul de procese agricole şi de producţie, de la fabricarea celebrei mozzarella la combaterea poluării solului.
„Este o realizare pentru un liceu de provincie. Banii în general merg pe deplasări, pe masa şi cazarea elevilor, pe subzistenţa elevilor pentru că ei primesc o sumă pentru a trăi acolo. Practic, banii sunt orientaţi spre elevi. Sunt proiecte făcute pentru elevi, pentru promovarea învăţământului profesional, tehnic, agricol şi nu numai. Suntem un liceu tehnologic, am spus că trebuie să supravieţuim, dacă nu facem ceva, în câţiva ani noi dispărem. Pentru noi a fost o modalitate de a supravieţui cumva ca liceu şi nu numai. Avem ceva de spus, avem copii buni, avem profesori buni. Noi suntem liceu tehnologic. Ne place sau nu, asta suntem şi asta promovăm”,
Augustina Fegher, director general Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”.
„Sufletul proiectelor este d-na director adjunct Ştefănucă, chiar este persoana care a contribuit la tot ceea ce înseamnă proiect european. Şi-a dedicat toată energia pe care a avut-o ca să implementeze aceste proiecte, s-a implicat total, cunoaşte copiii, face tot ce trebuie făcut ca să fie bine”,
Augustina Fegher, director general Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”.
Iar reuşitele europene au fost dublate de rezultate la învăţătură, liceul ajungând să ocupe locul VII pe judeţ la promovabilitatea de la bacalaureat. Aceasta şi pentru că elevii au fost stimulaţi să obţină rezultate cât mai bune la ore tocmai prin intermediul proiectelor europene.
Foarte mulţi şi-au dorit să meargă în Italia sau Portugalia şi li s-a transmis că în selecţia participanţilor vor conta şi notele. Iar acest lucru s-a văzut în timp inclusiv la mediile de la bacalaureat.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile