Potrivit medicului șef din cadrul laboratoarelor de la Spitalul Județean, analizele gratuite se fac pe bază de programări, iar sumele alocate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) prin contract sunt suficienți doar pentru o jumătate din lună.
”Analizele gratuite care se execută în acest moment în laboratoarele de la Pediatrie şi Maternitate se fac pe bază de programare, la un număr aproximativ de 30 de pacienţi pe zi. Bineînţeles în limita fondurilor, pentru că ne-am dori fonduri măcar duble pe aceste două locaţii. Facem toate analizele pe care le prevedere Casa de Asigurări gratuit. În ultima lună s-au făcut 323 la Maternitate și 257 la Pediatrie aproape 600 de pacienți au fost investigați gratuit”, a declarat
Codruța Pleșca, şefa laboratoarelor de analize medicale de la Spitalul Judeţean.
Din păcate, aceste analize gratuite nu se pot efectua și în cadrul laboratorului central al unității spitalicești, dat fiind faptul că nu s-a încheiat un contract în acest sens cu CAS. Ar urma ca acest lucru să se întâmple anul acesta.
“Este durerea noastră şi doleanţa noastră, ne-am acreditat, deşi acest laborator este cel mai vechi din judeţul Botoşani, şi cu profesionişiti, biologi, chimişti, ni s-a impus să avem o serie de acreditări. A trebuit să obţinem toate acreditările, şi le-am obţinut încă din luna august, dar cu toate documentele pe care le avem nu am reuşit să intrăm în contract cu Casa de Asigurări înaintea contractării din 2014. Ar fi fost o mână întinsă pentru noi şi pacienţi", a mai spus
Codruța Pleșca.
Pentru a beneficia gratuit de o serie de analize pacientul se prezintă la laboratoarele de analize medicale cu bilet de trimitere prescris de medic.
(A.D.)
CITEȘTE:
Analize suplimentare cerute de medic sau pacient, doar pe bani la ”Mavromati”
[[banner]]