Există fel și fel de meserii, unele mai cunoscute, iar altele mai puțin cunoscute. De această dată, am pătruns într-un laborator, unul în care se pun fel și fel de diagnostice, un laborator care pentru mulți dintre noi este o necunoscută.
Am pășit temători în Serviciul de Anatomie Patologică și Prosectură din cadrul Spitalului Județean Mavromati, acolo unde o echipă de profesionişti „cercetează” omul, viu sau mort şi află ce l-a îmbolnăvit, respectiv ce l-a omorât. Ne vom axa materialul în special pe prima misiune a laboratorului, aceea de investigare a omului bolnav. Trebuie specificat încă de la început că diagnosticul pus în cadrul acestui serviciu este extrem de important și orice medic specialist, fie el chirurg, ginecolog sau oncolog ține cont și acționează în consecință.
Și la câte boli sunt pe lumea aceasta este limpede că sunt fel și fel de diagnostice. De pildă, este diagnosticul pe biopsie după care știi dacă ai cancer sau nu, te operează sau nu. Sau sunt diagnostice mult mai complexe precum investigarea tumorilor.
Despre complexitatea acestei munci am stat de vorbă cu Iulian Dănilă, asistent în cadrul amintitului serviciu de 25 de ani. Spune că i-a plăcut foarte mult anatomia și munca pe care o presupune și de aceea a ales această meserie.
Și este într-adevăr o muncă ce implică multă responsabilitate, după cum el însuși recunoaște.
„Noi ne-am familiarizat de atâția ani de zile, dar e laborios procesul de obținere a lamelor pentru diagnostic. E o muncă de mare responsabilitate pentru că noi trebuie să prelucrăm de așa manieră țesuturile și să obținem lame de calitate să ajutăm medicul să pună un diagnostic de mare precizie pentru pacient și ulterior tratamentul depinde de diagnosticul anatomopatologic. Aici nu sunt presupuneri. Spre deosebire de alte laboratoare, este mai meticulos aici. Trebuie să fii un om corect, să fie stăpân pe tehnicele de prelucrare, în general corectitudinea te ține la suprafață”,
Iulian Dănilă, asistent principal Serviciul de Anatomie Patologică.
Practic, ce anume face un asistent în cadrul acestui laborator? Ei bine, prin munca pe care o depune zilnic ajută medicul anatomopatolog să aplice un diagnostic.
„Și noi prelucrăm biopsii provenite de la blocul operator. Piesa ajunge în serviciu însoțită de o fișă care precizează toate amănuntele referitoare la proba recoltată de la medic. Ulterior este orientată macroscopic de către medicul anatomopatolog pe care îl ajutăm la procesul de orientare macroscopic. Piesele urmează apoi un proces de prelucrare printr-o serie de substanțe până ajunge bloc de parafină și ulterior se secționează și se face lamă pentru examinare. Noi prelucrăm piesele și obținem lame histologice și numai medicul anatomopatolog pune diagnosticul”,
Iulian Dănilă, asistent principal Serviciul de Anatomie Patologică.
Iar în toți acești ani, există și cazuri care l-au impresionat. Iar unul dintre ele este prezența a tot mai mulți pacienți diagnosticați cu tumori.
„Sunt tot felul de tumori impresionante prin formă, prin mărime. Dar îngrijorător este acum vârstă la care apar, apar la o vârstă din ce în ce mai tânără și nu e bine deloc”,
Iulian Dănilă, asistent principal Serviciul de Anatomie Patologică.
Părăsim laboratorul şi lăsăm specialiştii să-şi facă treaba, specialiști care prin munca pe care o depun fac oamenii fericiți sau nu. Depinde de fiecare caz în parte.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024