Caz mai rar întâlnit într-o comună botoșăneană.
Localitatea botoşăneană Tudor Vladimirescu reprezintă un capitol atipic în statisticile privind sporul natural în zona rurală a României. Sute de familii din sat au în componenţă, în medie, 6-7 copii.
Statisticile din ultimii ani arată că satele României se depopulează, populaţia este îmbătrânită, iar numeroase şcoli se închid din lipsă de elevi. Există însă şi o excepţie. În localitatea Tudor Vladimirescu, din judeţul Botoşani, majoritatea sătenilor au cel puţin 6-7 copii. Natalitatea este atât de ridicată încât autorităţile locale au fost obligate să construiască o nouă grădiniţă pentru a face faţă populaţiei şcolare, scrie Adevărul
Cei aproximativ 2.000 de locuitori ai satului reprezintă jumătate din populaţia comunei Albeşti, formată din şase sate. Secretul creşterii natalităţii în satul Tudor Vladimirescu, spun autorităţile, stă în opţiunea religioasă a localnicilor dar şi în modul de trai al acestora. Satul Tudor Vladimirescu arată paradoxal la prima vedere.
Drumul este neasfaltat, uliţele desfundate şi pline de nămol. În afară de infrastructura precară care de altfel cade în responsabilitatea autorităţilor locale, gospodăriile localnicilor impresionează prin dimensiuni şi amenajări. Dincolo de impresia materială, satul botoşănean poate ajunge un studiu de caz la nivel naţional.
De trei decenii, numărul populaţiei a crescut exploziv, lucru rar întâlnit în zona rurală a României unde, din contra, comunele sunt măcinate de îmbătrânire şi depopulare. Din cei peste 2.000 de locuitori ai satului, mai mult de 1.000 sunt copii.
Natalitatea este foarte crescută. Locuitorii satului reprezintă aproape jumătate din populaţia totală a comunei, şi avem şase sate în componenţă. La şcoala gimnazială numărul 2 din Tudor Vladimirescu avem înscrişi 527 de copii. Pe lângă aceştia mai sunt peste 500 de preşcolari“,
spune Mihai Amarandei, primarul comunei Albeşti, în componenţă căreia se află satul.
Statistica arată că cele mai multe dintre cele 250 de familii din Tudor Vladimirescu au, în medie, 6-7 copiii. În cel mai rău caz, cuplurile din localitate au „doar“ trei copii, dar acestea reprezintă o raritate. Majoritatea au peste şase copiii. Recordul este reprezentat de o familie cu 17 copii.
Click AICI pentru continuarea articolului.
MAI: Zeci de semnalări privind continuarea propagandei electorale în Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Biroul Electoral Central a publicat buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024 – turul I
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
MM Stoica a găsit vinovatul pentru eșecul cu Botoșani: Mai avea puțin și ducea zidul în poartă
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Iarna se instalează în forță: Ninsori abundente și viscol în toată țara
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024