Exponatele Muzeului Etnografic sunt prezentate publicului în aceeași clădire în care au fost mutate din decembrie 2012, asta cu toate că spațiul inițial, Casa Manolache Iorga, a fost vreme îndelungată gazda obiectelor cu valoare istorică. Autoritățile locale rămân în același stadiu de negociere, căci nici nu se ajunge la un consens în ceea ce privește valoarea actuală a clădirii.
De cinci ani, de când a fost răscumpărată de către frații Mihalcea, moștenitorii ultimului proprietar, Casa Manolache Iorga – unde istoricul Nicolae Iorga și-a petrecut multe clipe din copilărie – nu a fost răscumpărată de autoritățile locale.
Secția de Etnografie a Muzeului de Istorie Județean își avea sediul în clădirea de pe Aleea Unirii încă din anul 1980, când s-a transformat din casă de protocol pentru Securitate, în muzeu.
Cum cadrul legislativ prevede sancțiuni usturătoare pentru neîntreținerea unui monument istoric, actualii proprietari s-au hotărât să vândă Casa Manolache Iorga, construită în jurul anului 1770.
Însă până în prezent, încercările Consiliului Județean (CJ) Botoșani de a recupera clădirea și a-i reda vechea utilizare, au fost zadarnice.
„Suntem în niște discuții, dar dumnealor au cerut peste 300.000 de euro, noi am oferit o anumită sumă, printr-o evaluare pe care noi am făcut-o cu o anumită comisie, ni se părea normal ca Muzeul de Etnografie tot aici să funcționeze. Și am avut o inițiativă în CJ, am făcut și o evaluare, evaluatorul nostru spune că nu face mai mult de o 100 și ceva de mii de euro”, s-a pronunțat Gheorghe Sorescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani.
Acesta a mai spus că circumstanțele în care s-a efectuat răscumpărarea imobilului sunt incerte pentru că „dânșii au luat niște sume și pe Legea Retrocedărilor, și au luat și imobilul, chiar dacă au declarat că este vorba de o suprafață mult mai mare”.
Gheorghe Sorescu a punctat că ideea de a recupera clădirea și a-i reda vechea funcție, aceea de Muzeu Etnografic, nu iese din discuție, dar a precizat ferm că nu se va oferi o sumă atât de mare, în condițiile în care propria comisie de evaluare a estimat o valoare cu mult mai mică.
În prezent, Muzeul Etnografic are ușile deschise în Casa Ventura, alături de Școala Populară de Arte.
CITEȘTE:
Muzeul etnografic deschis cu ÎPS Teofan şi şefii judeţului – FOTO&VIDEO
[[galerie-foto]]
Sergiu Bălășcău
Dec 23, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 23, 2024
Guvernul pregătește înghețarea salariilor și suspendarea Titularizării în 2025
Redacția Botoșăneanul
Dec 23, 2024
Amendă uriașă pentru românii care ignoră această regulă la bloc
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Polițista pictoriță a sunat mobilizarea: Bucurie adusă unor copii mai puțin norocoși
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile