Performanţă la una dintre instituţiile botoşănene. Cîteva sute de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi-au recîştigat în instanţă acel 25% din salariu tăiat în vara anului trecut de Guvern.
Direcţia, obligată să plătească diferenţele salariale începînd cu 1 iulie
La scurt timp după adoptarea măsurii de reducere a remuneraţiilor bugetarilor, sindicatul „Impact” a deschis la Tribunalul Botoşani un proces prin care contesta măsura. S-a solicitat plata lefurilor la acelaşi nivel dinainte de data de 1 iulie. Procesul s-a disjuns pe mai multe centre, dat fiind numărul mare de angajaţi ai direcţiei şi de puncte de lucru, iar pentru o parte dintre aceştia instanţa s-a pronunţat deja. Judecătorii au hotărît ca în jur de 200 de oameni care lucrează la centrele „Şansa mea”, „Micul prinţ” şi la Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă, dar şi la alte centre, trebuie să primească şi sfertul de salariu oprit prin măsurile de austeritate bugetară.
„Obligă pîrîta să plătească reclamanţilor diferenţele de drepturi salarile reţinute în intervalul 01.07.2010 - 31.12.2010 ca urmare a diminuării cu 25% a salariilor din intervalul menţionat cît şi actualizarea în raport cu indicii de inflaţie a acestor sume de la data scadenţei la data plăţii efective. Definitivă şi executorie de drept”, se arată în
soluţia Tribunalului Botoşani. Cu alte cuvinte, nu numai că angajaţilor li se dă ceea ce li s-a luat, dar li se şi actualizează cu rata inflaţiei.
O victorie de 1 milion $
Instanţa s-a pronunţat în data de 28 ianuarie, iar în februarie se aşteaptă să se întîmple acelaşi lucru şi pentru ceilalţi 700 de angajaţi, personal contractual. Impact a deschis proces şi pentru cei aproximativ 80 de funcţionari publici ai DGASPC, în cazul cărora există termen în instanţă pe 24 februarie.
„Suntem printre puţinele instituţii din ţară care am reuşit să cîştigăm. De cînd s-a aflat am fost contactaţi de mai multe unităţi pentru a fi întrebaţi cum am făcut”, ne-a declarat
Nicolae Macovei, preşedintele „Impact”. Sindicatul a dat în judecată DGASPC , care are dreptul să formuleze recurs. Conform calculelor efectuate de reprezentanţii „Impact”, suma necesară pentru achitarea diferenţelor salariale la toţi angajaţii direcţiei se ridică la circa 3 milioane de lei. Aceasta nu se regăseşte în bugetul DGASPC pe acest an, însă potrivit unui act normativ adoptat de Executiv în 2010 drepturile salarile cîştigate în instanţă se plătesc etapizat în 2012, 2013, 2014.
Au cîştigat datorită Codului Muncii
Cum s-a reuşit însă cîştigarea procesului? S-a invocat Codul Muncii, mai ales articolul 10 al acestuia, în care se precizează:
„contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu”. Mai departe s-a arătat că aceste contracte individuale s-au încheiat între angajaţi şi DGASPC şi o a treia persoană juridică nu poate interveni pentru a modifica acordul părţilor semnatare:
„Tot astfel, statul, deci un terţ raportat la contractul individual de muncă încheiat între angajatorul DGASPC Botoşani şi salariaţii săi, membri de sindicat contestatari, nu poate modifica ceea ce părţile au stabilit”.
Redăm mai jos soluţia instanţei, cu preiczarea că un membru al completului a avut o opinie separată, care nu afectează însă hotărîrea finală.