Contractul de finanțare pentru reabilitarea Ansamblului Monahal Biserica Sfântul Gheorghe a fost semnat în februarie 2018. Cu lacrimi în ochi, cel care s-a ocupat de proiect și de atragerea finanțării, preotul Dumitru Mateciuc, deborda de optimism că, în sfârșit, își vede visul aproape îndeplinit.
Credea pe atunci că greul fusese trecut, adică partea de finanțare. După doi ani de zile se află în același stadiu, cu nu mai puțin de patru licitații anulate.
Prima licitaţie organizată de Primăria Botoșani în iunie 2018 a fost anulată după ce singura ofertă depusă a fost declarată neconformă. La a doua licitaţie s-a prezentat o firmă din municipiul Botoşani, în asociere cu două companii din Suceava şi Satu Mare. Din nou a fost anulată deoarece ofertantul nu s-a încadrat în condiţiile stabilite de municipalitate.
Nici a treia licitație, în martie 2019, nu a fost una finalizată cu desemnarea unui câștigător ca să poată fi începute lucrările.
A patra licitație are se pare același parcurs. Sunt depuse două oferte, de la LDC Trust Construcţii MV Botoşani şi Restaco Suceava.
Întrebat despre procedura de licitație, a patra, care a fost anulată, directorul de dezvoltare din Primărie a evitat să ofere un răspuns:
„Nu știm deocamdată, nu știm, o să vedem, posibil să se anuleze”,
Cătălin Fetcu, directorul Direcției de Dezvoltare
Asta deși în cursul zilei de 10 februarie 2020 cei doi participanți au fost informați despre rezultatul licitației și totodată informați că pot depune contestații în termen de 5 zile de la data comunicării.
Neoficial, se pare că operatorii înscriși la licitație nu îndeplinesc cerințele din caietul de sarcini. Răspunsul final va fi dat de Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
Părintelui Dumitru Mateciuc i s-a făcut rău când a aflat că s-a anulat și a patra licitație și au trecut deja doi ani de zile de la semnarea contractului de finanțare, iar biserica simbol a orașului se află în aceeași stare.
„Probabil urmează altă licitație, a cincea. Noi așteptăm să depună contestații, cred că ambele firme vor depune. Nu știu, era să cad acolo pe scările Primăriei. Mi se pare ceva ciudat, eu am crezut că e la București, așa mi se transmisese, că la partea economică verifică cei de la București. Dar cei care au respins au fost exact ai noștri, comisia de licitație. Eu știu ce motive au avut, au ei o justificare, eu nu cred că nu au vreo justificare. A fost iarna o vreme atât de blândă, se putea lucra, se termina până acum. Iar amânare, nici eu nu știu ce să mai zic”,
Dumitru Mateciuc, preot paroh Biserica ”Sfântul Gheorghe”
Valoarea contractului vizând reabilitarea şi modernizarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” a fost diferită la fiecare licitaţie. Astfel, la prima licitaţie, din iunie 2018, valoarea a fost de 5,192 milioane de lei, la a doua, din noiembrie 2018, a scăzut la 5,056 milioane de lei, pentru ca la a treia încercare, în martie 2019, să ajungă la 6,039 milioane de lei. La ultima procedură s-a ajuns la o valoare de 7,518 milioane de lei.
Contractul de finanţare a lucrărilor de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe” a fost semnat în februarie 2018, semnatari fiind primarul Cătălin Flutur şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamţ. Contractul avea o valoare de 7,258 de milioane de lei.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024