Anul 2018 pare să fie unul greu din punct de vedere financiar, pentru toată lumea. Oameni de afaceri, cetățeni, salariați sau instituții publice. Dar mai ales mediu de afaceri, prin prisma dărilor pe care le au de plătit la stat.
Taxele și impozitele locale ar urma să crească de anul viitor, după patru ani de zile în care au stagnat.
Primarul Cătălin Flutur a ieșit public și a anunțat această creștere într-o medie de 18%.
Fals, îl contrazice opoziția care arată că aceste taxe și impozite cresc cu minim 20% la unele categorii și ajung chiar și la 50%, după cum se poate vedea în facsimilul de mai jos.
Și astfel se va ajunge la situația în care unele taxe vor deveni de nesuportat.
”Mă îngrijorează foarte mult propunerea făcută pentru majorarea taxelor și impozitelor locale în sensul în care, pentru anumite categorii persoane, entități fizice sau juridice, sunt majorări foarte mari, pe alocuri eu le consider nesustenabile sau descurajante pentru mediul de afaceri sau de nesuportat pentru persoanele fizice din Botoșani”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Un exemplu oferit este impozitul pe clădiri nerezidențiale pentru persoane juridice, care este propus să fie majorat cu 20% în timp ce, pentru persoane fizice este de 50%.
Persoane juridice, ce sunt considerate coloana vertebrală a municipiului reședință de județ.
„În acest sens putem avea o creștere a veniturilor de la persoanele juridice pentru clădirile pe care le dețin, rezidențiale sau nerezidențiale, dar aceste persoane juridice pot lua în calcul migrarea din municipiul Botoșani către comunele limitrofe. În acest sens am văzut comuna Mihai Eminescu un fel de El-Dorado al investitorilor din Botoșani care și-au mutat afacerile și plătesc taxe și impozite acolo”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Și astfel, Primăria va câștiga probabil din impozitul pe clădiri, însă va pierde la impozitul pe venit.
Pentru că, impozitul pe venit este cel mai important pe care Primăria îl are ca sursă de venit din cotă defalcată, adică cei 10% de la fiecare salariat și, odată cu creșterea salariilor, sumele pentru municipalitate din acest capitol au crescut și ele. Anul acesta, de la o sumă previzionată de 55 de milioane de lei s-a ajuns undeva la 60 de milioane.
Viceprimarul PSD spune că este uimit de măsura anunțată de colegii liberali care în mod firesc ar fi trebuit să fie una de dreapta, adică să sprijine mediul de afaceri.
Și de asemenea consideră că probabil în primă fază ar fi nevoie de o analiză riguroasă a modului în care este împărțit bugetul local.
Asta în condițiile în care mai mult de jumătate a fost direcționat către Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA).
„Doresc să vă aduc în atenția faptul că am plătit un an de zile angajați la Cornișa cu multe miliarde, care nu au avut un obiect de activitate și au fost angajați pentru un obiectiv care nu a fost pus în funcțiune. Și acolo s-au dus banii botoșănenilor. Și trebuiesc oprite aceste scurgeri din banul public și analizate într-un mod nejudicios”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Cât despre scăderea de la 16% la 10% a cotei pe care o primește Primăria din impozitul pe venit, viceprimarul spune că Guvernul a transmis că va suplimenta cu sume de echilibrare din bugetul central.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
TREI parohii vacante în județul Botoșani: Arhiepiscopia Iaşilor organizează examen
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024