Judecătorii i-au aplicat prescripția pentru o faptă, dar i-au majorat pedeapsa pentru alta.
Fost primar al municipiului Iași, dorohoianul Gheorghe Nichita i-a supărat atât de tare pe judecătorii Curții de Apel Iași prin susținerea că polițiștii locali ar fi spionat-o din propria inițiativă pe amanta lui, Adina Samson, încât i-au făcut aplicarea deciziei CCR privind prescripția pentru o infracțiune secundară, dar pe altă parte i-au majorat cu un an pedeapsa pentru infracţiunea principală.
Pe data de 14.12.2022, Înalta Curte a respins ca inadmisibile recursurile în casație formulate de Gheorghe Nichita și Liviu Mihai Hliboceanu (fost șef al Poliției Locale Iași) împotriva deciziei de condamnare, prin care cei doi sperau că se vor alege cu pedepse mai mici. De asemenea, pe data de 15.02.2023, judecătorii de la curtea supremă au respins ca nefondat recursul procurorilor, care solicitau pentru Nichita și Hliboceanu pedepse mai mari.
Gheorghe Nichita stă la pușcărie din august 2022, după ce a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la acces fără drept la informații nedestinate publicității.
Judecătorii de la fond îi dăduseră 5 ani și 2 luni de închisoare, iar odată cu pronunțarea deciziei CCR privind prescripția, Gheorghe Nichita spera că va scăpa de toate acuzațiile.
Potrivit DNA, în perioada 25 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia de primar, l-a determinat pe Hliboceanu să îşi folosească polițiștii locali din subordine pentru supravegherea operativă a iubitei primarului.
La proces, Gheorghe Nichita a susținut că șeful Poliției Locale a făcut totul din propria inițiativă, fapt care i-a înfuriat pe judecători: „În concret, modalitatea în care inculpatul (Nichita Gheorghe – n.r.) a înţeles să folosească instituția Politiei Locale, profitând de funcția de primar, de autoritatea sa pentru satisfacerea unor interese personale, ilustrează o anumită mentalitate adânc înrădăcinată, că prerogativele funcției deţinute îi permit să folosească oamenii în subordinea sa sau asupra cărora are autoritate precum şi resursele materiale ale unei instituții publice după bunul plac, fără nicio înfrânare, ba chiar cu o naturaleţe care sfidează nu doar bunul simţ, dar şi legea, aşa cum a reținut Curtea mai sus. Susținerile inculpatului în sensul că a greşit doar din punct de vedere moral ilustrează incapacitatea de a reforma, în baza propriilor resorturi interne, o conduită mult prea adânc imprimată în conștiinta inculpatului de a abuza de prerogativele funcției prin încălcarea legii. Evident că inculpatul (Nichita Gheorghe – n.r.) a greșit moral, dar acest aspect afirmat de inculpat nu interesează Curtea şi nici nu are relevantă sub aspectul individualizării judiciare a pedepsei, însă incapacitatea sa de a realiza că folosirea resurselor materiale şi umane al Poliţiei Locale a Mun. Iași, pentru satisfacerea unor interese personale, timp de aproximativ 2 ani de zile reprezintă o încălcare gravă a legii, cu atât mai mult cu cât a deținut această funcție, în care a fost ales, pentru o perioadă semnificativă de timp, ilustrează gradul ridicat de pericol social al inculpatului. Prin durata activităţii infracţionale, prin modalitatea concretă de săvârşire a faptei, dată fiind natura valorilor sociale lezate, prin lipsa de sinceritate a inculpatului şi incapacitatea de reformare a conduitei, Curtea apreciază că se impune, pentru realizarea scopului pedepsei punitiv, preventiv şi de reeducare, majorarea cuantumului pedepsei aplicate de instanţa de fond nejustificat spre minim, dar şi a pedepselor complementare, chiar în contextul excluderii unor acte materiale”, arată judecătorii în motivarea deciziei definitive.
Potrivit DNA, în perioada 25 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzând de funcţia de primar, l-a determinat pe Hliboceanu să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale şi umane ale Poliţiei Locale Iaşi.
„Prin săvârşirea infracţiunii, Nichita a obţinut un folos nepatrimonial necuvenit costând în informaţiile rezultate din activităţile de investigaţii în teren şi de supraveghere operativă, dar şi un folos patrimonial necuvenit de peste 58.100 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această sumă unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informaţiile respective.În perioada 30 ianuarie - 16 aprilie 2015, Nichita, în mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu şi Avîrvarei să efectueze verificări în baze de date care conţin informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar ulterior să folosească informaţiile astfel obţinute şi să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informaţii, pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite”, susţin procurorii.
Potrivit DNA, în 25 februarie 2015, fostul edil l-a determinat pe un alt inculpat implicat în acest caz să obţină desfăşurătorul convorbirilor telefonice iniţiate în ziua respectivă de iubita sa.
Anchetatorii au mai reţinut că o aplicaţie de tip „spy” a fost instalată din dispoziţia fostului primar pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior iubitei sale.
De asemenea, în februarie 2015, Nichita i-a determinat pe polițiști să acceseze fără drept sistemul informatic aparţinând iubitei sale, în scopul de a obţine date informatice referitoare la locaţia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicaţii Skype, WhatsApp, potrivit Ziare.com.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024