„Se încadrează în categoria a IV-a de «Acreditare cu încredere redusă» Spitalul Județean Mavromati cu sediul în strada Marchian. În cazul îndeplinirii în integralitate a planului de conformare, ANMCS reanalizează încadrarea unității sanitare cu paturi, în conformitate cu ordinul președintelui nr. 10/2018 cu modificările și completările ulterioare”.
Ultima acreditare a fost efectuată în 2016 și în mod normal avea o valabilitate de cinci ani. Cum însă reacreditarea ar fi trebuit să aibă loc în perioadă de pandemie, când circuitele din spitale au fost masiv modificate, evaluatorii au revenit în primele luni ale anului 2023.
Evaluarea efectuată de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate s-a făcut într-o etapă ulterioară așadar și a durat aproximativ o lună, iar spitalul a fost decăzut de la gradul III la IV.
Iar asta în condițiile în care Corneliu Prepeliță a inclus în propriul plan de management un indicator prin care urmărea clasificarea spitalului în grad II.
Și Constantin Bursuc, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani a țintit acest obiectiv și chiar anunța că a cooptat în echipa sa un fost manager de la Mavromati în persoana lui Doru Muntianu, pentru atingerea acestui țel. Explica faptul că un grad II pentru Spitalul Județean ar însemna inclusiv o finanțare mai ridicată.
Cele mai performante sunt, evident cele cu grad I. Iar ulterior în funcție de standarde și servicii medicale, următoarele.
Spitalele de categoria IV au un nivel de competenţă bazal, adică deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.
Spitale de categoria III au un nivel de competenţă mediu și sunt unitățile sanitare care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.
Spitalul Județean a fost clasificat la nivelul III la predecenta evaluare pentru o perioadă de maximum 5 ani. Anul trecut, în primăvară a avut loc o nouă evaluare. Speranțele tuturor erau că gradul unității va urca la II.
Ordinul președintelui ANMCS a venit luni după amiază în jurul orelor 17:00 și anunța că Mavromati ar urma să fie încadrat în categoria spital de grad IV cu răspundere limitată.
Fiindcă ar fi pus piedici în acest proces de reevaluare. În mod neoficial, reprezentanții Spitalului Județean Mavromati motivează că retrogradarea spitalului este cauzată exclusiv de inspectorii de la DSP.
Care le-ar fi impus la eliberarea autorizației de funcționare un plan de conformare a unor nereguli imposibil de realizat. Cu ordinele de ministru și articole din legislația privitoare la standardele din sănătate în față, cei de la DSP ar fi impus un plan de măsuri care numără peste 50 de obiective.
Majoritatea greu de realizat avându-se în vedere vechimea clădirilor în care funcționează unele secții, cum ar fi Pediatria sau Psihiatria. Dar și cele de la Darabani sau Săveni. La Pediatrie, spre exemplu, s-ar fi impus construcția unui lift, ori clădirea actuală nu permite în niciun caz acest lucru.
Managerul Spitalului Județean a explicat că retrogradarea a avut la bază exclusiv criterii de infrastructură și nicidecum calitatea personalului medical sau (in)existența echipamentelor medicale.
Ordinul de acreditare cu încredere redusă arată totuși că se poate reveni asupra deciziei, ori îndeplinirea obiectivelor din planul de conformare pare imposibilă.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean Mavromati
„Nu s-a pus problema dotării unității cu aparatură medicală. Depășeam, adică eram în grad II fără îndoială, din punctul de vedere al personalului, din punctul de vedere al investițiilor făcute în unitatea sanitară trebuia să fim în II”,
Printre măsuri ar fi fost incluse și amenajarea de lavoare la intrarea în fiecare salon. Sau schimbarea tavanelor care sunt în prezent casetate și ar fi trebuit să fie continue. Sau mobilierul din spital care ar trebui să aibă marginile rotunjite. Sau amenajarea blocului operator și a secției de terapie intensivă la primul etaj.
Pentru a fi realizate astfel de cerințe cea mai simplă soluție ar fi demolarea întregului spital și construirea unuia nou. Pentru că astfel de standarde ar viza de fapt spitalele noi.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean Mavromati
„A fost o problemă a infrastructurii pe clădirile vechi. Cu niște cerințe, spre exemplu să ai lavoare la intrarea în fiecare salon, să te speli pe mâini. Bun, dar cum le pui? Dumnezeule mare, cum le pui? Cum pui instalația acolo? Țeava, scurgerea, trebuie spart tot spitalul. În schimb, pe tot ce înseamnă aparatură medicală au fost foarte încântați, pentru că s-a investit foarte mult pe sănătatea din Botoșani”,
Unda de șoc care a zguduit spitalul a fost cauzată și de o eventuală diminuarea a finanțării de care beneficiază spitalul, în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Gradul de clasificare nu ar afecta însă nivelul sumelor din contractul cu CAS.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Constantin Bursuc a declarat că nu-i parvenise încă ultima informație privitoare la retrogradarea spitalului.
Constantin Bursuc, vicepreședinte CJ Botoșani
„Dacă rezultatul a venit cu o declasificare de la gradul III la gradul IV este o și mai mare provocare. Eu am zis că de la gradul III să ajungem la gradul II, acum trebuie să ajungem de la gradul IV la gradul II, dar noi o să facem tot ceea ce ne stă omenește în putință pentru ca până la sfârșitul mandatului de patru ani să aducem spitalul acolo unde trebuie. Adică la 2.000 de paturi capacitate, suntem numărul 2 la nivel național, nu poți să te joci. Deservește un județ foarte mare, cu un areal foarte mare, noi nu avem alte spitale municipale sau orășenești ca să se împartă activitatea”,
În cursul acestei dimineți, managerul Spitalului Județean Mavromati, Corneliu Prepeliță a fost convocat la o ședință la Consiliul Județean pentru a fi găsite soluții pentru remedierea problemelor din planul de conformare.
Gradul de clasificare al spitalului este obligatoriu a fi afișat pentru ca pacienții să cunoască nivelul unității.
Iar gradul IV cu răspundere limitată poate însemna un risc crescut pentru pacienți.
Deși evaluarea s-a făcut în primăvara anului trecut, înainte de cazul „Alexandra”, mai multe voci susțin că tragedia care s-a petrecut în Maternitatea Botoșani ar fi fost decisivă în retrogradare.
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Atmosferă magică astăzi la Farmacia Anca: Super cadouri pentru toți copiii și un concurs pregătit
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile