Situaţia debitelor înregistrate de mai multe unităţi şcolare de la nivelul judeţului Botoşani a ajuns şi în atenţia organelor de cercetare. În total, au fost deschise peste 230 de şantiere la nivelul judeţului privind construcţia sau reabilitarea unor unităţi şcolare, cu finanţare guvernamentală sau de la Ministerul Educaţiei.
Mare parte dintre aceste lucrări au început în anul 2008 printr-un program cu fonduri guvernamentale acordate prin Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Însă, cum recensiunea economică a lovit din plin, bugetul de stat a ajuns la fundul sacului, iar fondurile alocate pentru reabilitarea unităţilor şcolare au fost stopate. Toate acestea au dus la înregistrarea unor datorii către firmele de construcţii care se ridică în prezent la peste 11,7 milioane de lei şi care plasează Botoşani într-un nefericit top al datornicilor la nivel naţional.
Situaţia datoriilor imense înregistrate de judeţ a intrat şi în atenţia organelor de control cum ar fi Curtea de Conturi, Inspectoratul de Poliţie sau Procuratură pentru a se vedea modul în care au fost contractate aceste lucrări şi mai ales din cauza unor situaţii neobişnuite semnalate. Ar fi vorba despre unele cazuri în care, părţile contractante s-au înţeles asupra efectuării unor plăţi cu facturile aferente, înaintea de efectuarea lucrărilor propriu zise. „La finele perioadei de realizare a lucrărilor sau la încetarea contractului lucrările respective care au fost contractate să corespundă şi calitativ cu ceea ce s-a contractat şi după aia trebuia să se facă plăţile. Dacă nu s-a procedat în acest sens cel care a semnat şi a făcut contractarea o să răspundă. Iar prejudiciile acolo unde se vor constata se vor recupera de la cei care au semnat contractele, este vină comună şi cu cei care au realizat plăţile, respectiv centre bugetare şamd”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general IŞJ. Potrivit şefei din învăţămînt deocamdată nu se ştie la cît se ridică prejudiciul cauzat, acest aspect fiind în cercetare de către organele de control. „La momentul actual se află în cercetare toate obiectivele, respectiv cele 232 de obiective de investiţii care au primit finanţare pe ramura Ministerului Educaţiei, fie direct prin Consiliile Locale, fie prin Inspectoratul Şcolar. În orice caz situaţia este destul de gravă. Mai ales că unii dintre constructorii care au primit astfel de plăţi sunt firme falimentare care sunt de negăsit acum. Toată lumea în prezent face cercetări în propria sferă de competenţă şi vom pune cap la cap toate concluziile”, a mai declarat Ada Macovei.
Liviu Ciobotariu mai vrea cinci jucători pentru a depăși criza de la FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani, promite schimbări reale pentru județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024
PROGNOZA meteo pentru luna noiembrie: Lapoviță anunțată de meteorologi
Redacția Botoșăneanul
Nov 05, 2024