Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
A fost una dintre cele mai lungi nopți, atât pentru Cosmin Andrei (candidatul PSD), cât și pentru Cătălin Flutur (candidatul PNL). După numărarea voturilor, Cosmin Andrei era cel care avea cele 16 voturi în plus.
Spre dimineață, lucrurile în Biroul Eelectoral Municipal (BEM) deveniseră deja tensionate, iar reprezentanții candidatului PNL au depus o serie de contestații pentru renumărarea voturilor. Aceasta a fost o primă etapă din succesiunea de evenimente care a urmat și care s-a întins până în a doua decadă a lunii octombrie.
Cosmin Andrei a fost reprezentat în acest proces de avocatul Paula Berențan, în prezent subprefect al județului Botoșani.
Prezentă în studioul Botoșăneanul TV, avocata a povestit cum a fost acea noapte de 27 spre 28 septembrie 2020.
„Într-adevăr, alegerile locale din 2020 au avut particularitatea lor. O primă corecție, primarul a fost ales de către botoșăneni, în instanță au fost stabilite doar chestiuni procedurale”, a explicat Paula Berențan rezultatul votului alegerilor locale pentru stabilirea primarului.
Deși frecvent este utilizată sintagma „Cosmin Andrei, primarul numit de judecători”, avocata sa de atunci a simțit nevoia unei rectificări, acum.
„Este o greșeală, pentru că indiferent de numărul de voturi, totuși botoșănenii sunt cei care l-au ales și l-au desemnat primarul municipiului Botoșani. Multă lume spune că: votul meu nu contează. Ba da, contează. În istorie, la un singur vot, în America în 1776, a fost votată limba engleză ca limbă oficială în America și nu germana. Și, la fel, a mai fost votat un președinte pentru președinția Americii, la un singur vot. Pentru toată lumea, acel vot unic, al lor, contează”.
Revenind la noaptea alegerilor, în BEM a fost depusă o contestație prin care se solicita stoparea numărătorii voturilor. Liberalii au acuzat o serie de fraude în unele secții de vot și modificări grosolane ale proceselor verbale aferente.
„În seara respectivă, pe data de 27, la orele 21:00 s-au închis urnele, s-a început procesul de numărare al voturilor. Ulterior, începând cu ora 23:00, au început să vină voturile și procesele verbale din secțiile de votare și noi să parcurgem, să facem numărarea paralelă. În noaptea respectivă, de acum în data de 28, undeva la 3:45, a fost depusă prima contestație din partea reprezentantului PNL în Biroul Municipal prin care se solicita stoparea contorizării proceselor verbale din secțiile de votare”,
av. Paula Berențan, subprefect
Toți membrii Biroului Electoral, cu legislația electorală în față, au analizat contestația și au ajuns la concluzia că nu a fost respectată procedura prealabilă prin care, în cazul în care sunt sesizate nereguli, acestea trebuie să fie semnalate încă din secția de votare sub forma unor „întâmpinări”.
Cum procedura nu a fost respectată, contestația a fost respinsă cu unanimitate de voturi.
Spre dimineață, numărătoarea paralelă îl dădea deja câștigător pe candidatul PSD, la o diferență extrem de mică de voturi de candidatul PNL: „Pentru moment, a fost o luptă umăr la umăr, dar spre dimineață s-a detașat candidatul și actualul primar Cosmin Andrei, s-a detașat ca număr de voturi de contracandidatul lui”.
După ce au fost înregistrate toate procesele verbale din secțiile de votare din municipiu, au mai apărut două contestații din partea candidatului PNL prin care s-a solicitat renumărarea voturilor nule și ulterior toate buletinele de vot din 18 secții de votare.
Pentru renumărarea voturilor nule au fost depuse o serie de înscrisuri din care să reiasă parcugerea procedurii prealabile. Mai concret, o serie de procese verbale din secțiile de votare.
„Fiecare buletin de vot, atât la CL cât și la CJ și pentru funcția de președinte de CJ și de primar avea un cod de bare distinct și erau trecute niște marcaje distincte pentru fiecare buletin de vot în parte. Și am intrat în aplicația AEP-ului și am verificat acel proces verbal încărcat în mod original. Și am constatat că, de fapt și de drept în secția de votare 77, pentru buletinul de vot ce contoriza voturile pentru primar, nu erau acele mențiuni. Se făcuse cred o confuzie sau, nu știm care a fost de fapt, rolul și scopul. Dar, în procesul verbal original, nu erau acele consemnări făcute. Atunci am susținut sus și tare că ceva nu este în regulă”,
av. Paula Berențan, subprefect
Mai mult decât atât, solicitarea efectivă de renumărare a voturilor era practic imposibil de pus în practică, pentru că acest lucru ar fi putut fi făcut doar în secția de votare.
Ori după predarea buletinelor, proceselor verbale, ștampilelor și tabletelor, activitatea secției de votare a fost încheiată.
„Văzând că deja se solicită să ne întrunim pentru a trece efectiv la renumărarea voturilor și care presupune la momentul respectiv aducerea sacilor în BEM, ruperea de sigilii fără a avea o procedură, ăla a fost un moment de teamă pentru mine. Pentru că eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune. Ruperea de sigiliu, fără a avea acordul cuiva. Chiar dacă noi eram un organism care să dea acea hotărâre, dar nu exista o procedură clară. Pentru că tot ce înseamnă renumărare de voturi se face doar în secția de votare, în prezența președintelui secției de votare”,
av. Paula Berențan, subprefect
Așa se face că s-a ajuns în instanța de contencios administrativ pentru cele două contestații, reprezentanții PSD solicitând suspendarea și anularea efectelor pe care le-ar fi putut avea. Iar deciziile judecătorilor sunt în prezent cunoscute.
„Chiar dacă au fost doar 16 voturi și a fost o muncă acerbă, am avut atunci ore nedormite, dar pot să spun că această muncă a avut rezultate doar ca un efort în echipă. Pentru că, noi aveam deja toate datele de la reprezentanții noștri din secțiile de votare și aveam grijă ca tot ceea ce luau ei din secțiile de votare să se regăsească și în procesele verbale care ajungeau în Biroul Electoral Municipal”,
av. Paula Berențan, subprefect
Avocata spune că nu a fost supusă vreunor presiuni în respectiva noapte de adversarii politici și că a beneficiat de toată încrederea colegilor social-democrați.
„În noaptea în care eram puși în fața situației de renumărare a tuturor voturilor, împreună cu colegii mei de acolo am găsit soluția și am hotărât că singura variantă este de a ajunge în instanța de judecată. Doar instanța ne putea salva pe noi, sau ne putea salva atât pe mine, cât și pe ceilalți colegi din BEM de anumite repercusiuni penale”,
av. Paula Berențan, subprefect
Parcursul avocatului Paula Berențan în Organizația Județeană a PSD Botoșani își are rădăcinile tocmai în anul 2011, an din care a început să asigure consultanță juridică partidului. „Eram în backstage”, glumește acum rememorând acea perioadă în care redacta tot felul de acte juridice.
Tot Paula Berențan, în trecut, l-a reprezentat pe Cosmin Andrei în procesul în care și-a redobândit funcția de viceprimar după ce fusese schimbat de liberali în mandatul fostului primar Ovidiu Portariuc.
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile