Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani a făcut o prezentare cu privire la Biserica Roset din Bulevardul Mihai Eminescu.
Astfel, Biserica cu hramul ”Întâmpinarea Domnului” a fost zidită în anul 1826 de către Costache Roset (Ruset, Rosset, Rossetti), vornic de Botoșani și soția sa Maria, născută Gheucă, cum atestă inscripția de deasupra ușii de la intrare precum și alte inscripții și însemnări pe obiecte de cult, pe cărți de ritual și pe clopotele bisericii.
A fost închinată, conform voinței sale testamentare, ca metoc al Mănăstirii Vorona din ținutul Botoșanilor, situație care a durat scurt timp (1862-1864).
Prin secularizarea averilor mănăstirești din 1864, Biserica nu mai administrează moșia, care trece în patrimoniul statului. Lăcașul de închinăciune era înconjurat de un parc mare, teren donat de ctitori în suprafață de circa două hectare.
De-a lungul timpului a suferit trei exproprieri. Astăzi, curtea Sfântului lăcaș mai are o suprafață de 1782 mp. Până prin anii 1892-1894, curtea lăcașului de închinăciune a servit ca cimitir.
În 1894 s-au dezgropat din curtea bisericii și osemintele ctitorilor care s-au pus într-o criptă din zidul bisericii înspre miazăzi, unde sunt și astăzi.
În anul 1992, odată cu venirea preotului Gheorghe Grigoraș, s-au efectuat ample lucrări, care au fost încununate de slujba de resfințire, săvârșită în anul 2004 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
În luna mai a anului 2011, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a binecuvântat ultimele lucrări care au fost realizate la exteriorul acestui Sfânt lăcaș.
Stilul bisericii este rezultatul sintezei între elementul autohton tradițional anterior secolului XVII, și clasicismul din arhitectura românească.
Biserica are formă de navă, împărțită în patru încăperi: vestibul, pronaos, naos și altar și are un singur turn care servește de clopotniță. Este prevăzută cu un amvon situat deasupra stranei din stânga, iar cafasul lipsește din lipsă de spațiu. Tot din lipsă de spațiu, catapeteasma este în zigzag, lucru mai rar întâlnit .
Înainte de moartea sa, vornicul Costache Roset a donat totul Bisericii cu condiţia ca mare parte din averea lui să fie investită în educaţia tinerilor. Astfel, în urma boierului Roset a rămas frumoasa Biserică Roset .
Privită în perspectiva timpului, Biserica Rosett reprezintă o mărturie concludentă a tendinţei burgheziei botoşănene spre o cultură proprie!!!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Valeriu Iftime și stânele din județ: Arată exact ca la 1600 – VIDEO
Oana Sava
Oct 06, 2024
O singură farmacie deschisă noaptea la Botoșani
Oana Sava
Oct 06, 2024
O nouă înșelăciune face ravagii, escrocii sunt în spatele acestor oferte atractive – CUM acționează
Redacția Botoșăneanul
Oct 06, 2024