Cu 15 zile înainte de data la care se împlinesc 42 de ani de la accidentul de la Huțani, Televiziunea Română a prezentat în premieră documentarul ”Autobuzul morții” realizat de echipele de la ”Adevăruri despre trecut” TVR, producător Raluca Rogojină și de la ziarul Botoșăneanul, redactor șef Gabriela Erdic.
Deși au trecut peste patru decenii de la cel mai grav eveniment rutier din istoria României, este abia a doua emisiune de acest tip care se realizează despre această tragedie, prima aparținând TVR Iași și datând din anii ’90.
Difuzat marți seară, ”Autobuzul morții” spune povestea celor 48 de oameni care pe data de 29 iunie 1980 și-au pierdut viața într-o mlaștină de sub unul dintre podurile construite pe drumul Suceava – Botoșani, la intrarea în județul nostru.
Relatările aparțin unor supraviețuitori ai groaznicului accident, unor anchetatori, pompieri, salvatori, martori oculari.
Și sunt cutremurătoare...
”Era cel mai teribil accident de pe glob”, colonelul Vasile Botezatu, fost adjunct șef al Serviciului Rutier.
”O grozăvie... să nu poți ajuta oamenii. Să-i vezi, apare părul și dispare. Închipuiți-vă ce a fost acolo... Măcel, măcel!” – Margareta Herghelegiu, supraviețuitoare.
”Era lume adunată care țipa, copiii țipau, țipau oamenii. Ceea ce vedeai te îngrozea”, comisar șef (r) Dumitru Zmău, fost șef al Serviciului Rutier.
”Morți erau foarte mulți. Adică, în momentul acela, erau foarte mulți morți, foarte multe cadavre”, Liviu Andronic, pompier la acea dată.
Totul s-a întâmplat după ce anvelopa de pe dreapta față a mijlocului de transport a explodat.
Autobuzul era supraîncărcat, transporta peste 80 de călători, deși nu avea decât 33 de scaune.
Pneul, care la expertizele tehnice ulterioare s-a dovedit că avea defecte de fabricație, a cedat. Probabil și din cauza greutății și a căldurii... Explozia s-a petrecut exact pe un pod, iar autobuzul s-a răsturnat într-o mlaștină adâncă de 9 metri.
Mai mult de jumătate dintre călători, mulți dintre ei părinți cu copii, și-au găsit sfârșitul acolo.
La 42 de ani de la producerea accidentului nici măcar cei implicați inițial în anchetă nu știu cum s-a terminat aceasta. Cert este că nu a existat vreun condamnat.
Ziarul Botoșăneanul a cerut autorităților ca în memoria oamenilor care au murit acolo să construiască măcar o troiță la locul producerii tragediei.
”Au fost lucruri care s-au ascuns. Era cumva firesc să fie ascunse atunci, în perioada comunismului, că așa era sistemul pe atunci, iar viața oamenilor nu era prioritară pentru conducătorii de atunci. Însă nu am înțeles niciodată de ce acest «firesc» s-a propagat în timp și chiar la 41 de ani (documentarul a fost filmat anul trecut - n.r.) întâmpinăm probleme în a avea acces la puținele documente care au rămas, mărturii la ceea ce s-a întâmplat atunci”,
Gabriela Erdic, redactor șef Botoșăneanul.
Dezvăluirile despre ceea ce s-a întâmplat în fatidica zi de 29 iunie 1980 fac și obiectul cărții ”Tragedia de la Huțani – Cel mai mare accident rutier din istoria României”.
Este prima carte scrisă despre nefericitul eveniment care a avut loc în urmă cu patru decenii și care îi are ca autori pe jurnaliștii Gabriel Erdic și Sergiu Bălășcău de la Botoșăneanul.
Cartea, venită după demersul jurnalistic inițiat în vara anului trecut de Gabriela Erdic, va fi lansată chiar în ziua în care se împlinesc 42 de ani de la tragicul accident, adică pe 29 iunie 2022, la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia, orice botoșănean interesat fiind liber să participe.
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile