Practic astăzi, în ședința de Consiliu Local de îndată ce a fost convocată pe repede înainte de PSD-iști, a fost care pe care. Pe de o parte, social democrații au venit cu un proiect de hotărâre într-un singur exemplar pentru a-și pune oamenii în comisiile de concurs pentru funcțiile de directori de școli.
De cealaltă parte liberalii au înghițit în sec din cauza majorității politice însă au dat de-o găselniță prin care să-și impună ei oamenii.
Vă veți întreba probabil cu ce rost.
Ei bine, cum de la nivel central s-a dat undă verde pentru a fi permisă campania electorală în unități de învățământ și în prag de alegeri parlamentare, funcțiile de director în acest domeniu devin vitale.
Viceprimarul Cosmin Andrei a anunțat spre finele ședinței ordinare că grupul PSD a convocat o ședință de îndată la ora 13:00. Singurul consilier care a plecat a fost Eugen Țurcanu. Cei rămași s-au contrat câteva minute după care s-a trecut la vot.
Bineînțeles că proiectul a trecut fiind numiți în comisiile de concurs, din partea autorității publice locale, consilierii PSD, Silvia Diaconu și Ioan Brînzei.
Liberalii au acuzat că se încearcă politizarea acestor concursuri.
”Eliminarea politicului din decizia școlii. Faceți acest lucru, probabil la solicitarea conducerii dv. având în vedere că acest demers a fost început de d-na Ecaterina Andronescu în mass media centrală. Dv. vă doriți să blocați acest concurs? Spuneți vă rog frumos cadrelor didactice care se înscriu la concurs că asta este dorința dv”
A fost reacția Cătălinei Lupașcu în sala de ședințe
Cosmin Andrei a replicat : ”Nu este o încălcare a legii, dimpotrivă noi vrem să o respectăm și să desemnăm persoane care să facă parte din aceste comisii, iar blocarea concursurilor ar fi însemnat tocmai să nu desemnăm aceste persoane care să facă parte din aceste comisii”.
Hotărârea a trecut, însă degeaba.
Pentru că, secretarul Primăriei, Ioan Apostu a arătat că nu își va avizul de legalitate când o va trimite către Prefectură și a definit autoritatea publică locală ca fiind compusă din două elemente: Instituția Primarului și Consiliul Local, care ar fi trebuit să-i dea pe cei doi membri.
Și aici, au găsit nișa liberalii.
Primarul Cătălin Flutur a declarat că va emite o dispoziție pentru numirea a 35 de persoane din aparatul propriu al Primăriei care să facă parte din comisiile de concurs.
”Ce s-a întâmplat astăzi și care vizează clar procesul de educație și modul în care se pune problema în chestiunea respectivă este așa ceva o strângere de gheare și cu dinții de niște poziții. Eu am făcut un apel public împreună cu colegii mei, este o ocazie unică să depolitizăm învățământul din România”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
O comisie de concurs este formată din cinci membri: un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean, doi reprezentanți numiți de Consiliul de Administrație al școlii și doi ai autorității publice locale.
Primarul a mai spus că a încercat o negociere cu PSD ca în cele 35 de unități de învățământ unde CL are membri în consiliile de administrație și unde în comisiile de concurs să se regăsească 19 social democrați și 16 liberali.
PSD-iștii au refuzat.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024