Ceea ce se întâmplă în aceste zile între pereții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Botoșani depășește cu mult dramul de bun simț care ar fi trebuit să caracterizeze o structură din sistemul educațional care se presupune că veghează la crearea de noi valori. Lacăt pus pe ușa instituției, păzită acerb de șofer și paznic de împrumut, totală lipsă de transparență, presiuni de retragere asupra candidaților pentru a nu transpira nimic în presă și o comisie în care pilon central este chiar reprezentantul Ministerului Educației. Totul fără rușine.
Seria concursurilor pentru definitivarea de post a inspectorilor școlari și-a luat avânt pe data de 25 mai 2015 cu aproximativ o săptămână mai târziu față de alte județe, unde deja au ajuns la final. Startul a avut ca numitor comun retragerile din concurs, iar actori principali Cătălina Hodan și Margareta Luminița Neacșu. Varianta oficială lansată de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani a fost că ambele candidate s-au retras ”din motive personale”. Sau cel puțin asta a spus Ciprian Manolache:
”Cele două profesoare ar fi trebuit să candideze pentru aceste posturi, însă dumnealor s-au retras din motive personale. S-au retras înainte de a intra în sală”.
În realitate, cele două aspirante ar fi rămas în sala de examinare aproximativ 60 de minute, însă nu ar fi obținut punctajul necesar pentru a merge la proba următoare. Li s-ar fi recomandat într-o manieră grijulie să îmbrățișeze varianta retragerii pentru a scăpa cu obrazul curat. Și-așa au făcut.
Mai departe, următoarele zile de concurs au fost într-un ton similar, acolo unde candidatul agreat politic nu reușea să se evidențieze prin cunoștințe, renunța prin... retragere. Și astfel s-a ajuns în situația ca după cinci zile de concursuri, cu câte doi, trei candidați pe zi să se ajungă la o medie de promovabilitate de 50%. Vorbim aici de inspectori școlari și nu de elevi care susțin examenul de bacalaureat.
Promovați și cooptați mai departe în echipa inspectorului școlar general cu carnet de partid la PSD au fost Ciprian Manolache, Crina Murariu, Mihaela Filip, Ionuț Anisie și Otiliea Sandu. Retrașii din concurs: Ana Maria Loghin, Cătălina Hodan, Margareta Luminița Neacșu și Daniela Vicol. Unic candidat respins în prima săptămână : Mihaela Cornelia Achihăiței.
Iar dedesubturile modului de organizare a acestor concursuri este explicat în detaliu tocmai de inspectorul școlar care a picat la o probă care în mod normal nu ar fi trebuit să nu-i pună nici un fel de problemă.
Mihaela Cornelia Achihăiței are o vastă experiență în domeniul educațional, profesor metodist, fost inspector școlar încă din 2006 și este co-autorul unei cărți care nu a fost luată în considerare și la examinare.
”Dimineață m-am dus la probe conform programului afișat, proba scrisă. Am fost invitați în sală, ni s-a prezentat așa zisa procedură. Și apropos de asta, nu există procedură afișată conform metodologiei, care să cuprindă detalierea punctajelor din fișele de evaluare. Ei au citit ceva în fața noastră, dar nu a fost afișată. Ca să știu clar, eu m-am uitat la Suceava ca să văd care e ponderea. Ce s-a afișat pe site-ul IȘJ este o metodologie cu grile nedetaliate. Nu s-a respectat”, explică Mihaela Cornelia Achihăiței modul în care a decurs proba scrisă.
La primirea subiectelor s-a lucrat pe fișa înmânată de comisie și care a avut un conținut de 20 de puncte, dar care mai apoi a rămas în sală. Minimul necesar a fost de 7 puncte, iar aici a fost momentul în care Romică Vărvăruc, contracandidatul Mihaelei Achihăiței, a ieșit din concurs. Rezultatul a fost comunicat verbal, fără a exista un control al răspunsurilor corecte sau incorecte, completate de candidat.
A doua probă a fost aceea de evaluare a CV-ului. Candidații au fost invitați să aștepte pe hol, deși metodologia spune că această etapă este desfășurată în prezența examinatului.
Mihaela Achihăiței povestește dialogul cu Mihaela Huncă, președintele comisiei de analizare :
”Mă ia din prima:
- D-na Achihăiței ați scris vreo carte?
– Așa de una singură nu, dar sunt autor la o carte, împreună cu președintele ARACIP…
- Ați putea să ne-o arătați?
– Da, spun și arăt…
- Da, dar unde e coperta?
– Aici.
– Dar aveți originalul?
– Am și originalul, este în toate școlile, este un ghid de bune practici.
– Dar totuși unde este numele?
– Uitați aici este numele meu la autor.
- Da, dar este un proiect…
Și d-na general la un moment dat: Lăsați că iese 7 și fără această carte”. Din nou, minim de puncte acordat pe un CV la o persoană cu experiență.
Următoarea probă, cea de inspecție la clasă. Mihaela Cornelia Achihăiței:
„Eu zic că a ieșit o lecție bună, mi-am atins obiectivele ca lecție, obiectiv pe termen scurt, timp operațional, am discutat cu copiii, am făcut evaluări. Mi-am prezentat ca la orice asistență ce mi-am propus și ce am realizat, nu s-a înregistrat și nu s-a scris nimic nicăieri, mi-au spus să ies pentru deliberări. D-na general spune: Cu părere de rău a ieșit numai 6,75. -…..! Da, și nu are cum să iasă 7? – Nu, lecția s-a încheiat și nu are cum să iasă 7”.
Cum s-a calculat? Cum s-a ajuns la respectivul punctaj? Cum a deliberat comisia? Întrebările au fost invluse în seria celor fără răspuns, iar candidatul s-a obișnuit cu ideea că nu va mai trece și prin proba interviului, ultima din concurs.
”Primesc telefon de la d-na general
– D-na profesor, nu ați depus cerere de retragere…poate doriți să depuneți cerere de retragere, noi suntem la Școala 10.
– Nu știu, am să mă gândesc și o să vă spun…vorbesc cu soțul meu și spun, de ce să mă retrag? Să vadă lumea că m-am retras? Să spună lumea că sunt proastă și nu am știut? Să nu pot contesta?
Mai primesc un telefon.
– Nu ați venit…
Nu știu ce i-am răspuns
– Bine și atunci cum trecem?
– Nu știu, cum vreți dv… neprezentat… respins… dar nu vin să depun nici o cerere de retragere”.
Acest episod este doar un crâmpei din seria concursurilor desfășurate cu un puternic miros de ilegalitate și lipsă de transparență.
Un altul o are în centru pe Ana Maria Loghin, candidată pentru inspector dezvoltarea resursei umane și care a fost picată la proba de evaluare a… CV-ului.
”Trebuie felicitat dl inspector școlar pentru dezvoltarea resursei umane! El a rămas pe funcție pentru că eu, deși am trecut testul de management, nu am un CV atât de convingător ca al lui și m-am retras elegant, așa cum mi s-a recomandat”, a scris ea pe Facebook făcând referire la profesorul Cristian Miron care ocupă postul de inspector școlar cu titlu de interimat și care nu îndeplinește condițiile pentru a participa la concurs, din cauza gradelor incomplete. Paradoxal, tot el asigură secretariatul comisiei de evaluare din care fac parte Mihaela Huncă și un anume Cătălin Pîslaru în calitate de reprezentant al Ministerului Educației.
Cristian Miron, a fost notat cu 3 la un concurs de titularizare din anul 2004.
CLICK ȘI VEZI DOCUMENTUL CU NOTA LUI CRISTIAN MIRON
Mai mult decât atât, pe toată durata desfășurării concursului o ușă de la intrarea principală în IȘJ Botoșani a fost încuiată, iar cealaltă păzită de șoferul instituției și de un paznic adus de la Școala 11. ”Unde ne pune, acolo stăm”, a explicat cumva conducătorul auto, paza asupra clădirii. Și vorbim despre o instituție publică unde ar trebui să aibă acces oricine are nevoie de serviciile oferite, însă cel mai probabil nu s-a dorit prezența unui număr însemnat de persoane care să perturbe cumva aceste examinări.
Lipsa de transparență este susținută și de faptul că de la aceste examene nu există înregistrări, cum se întâmplă de altfel la cele naționale, susținute de elevi și care sunt supravegheate cu camere video.
Această situație este un generalizată în întreaga țară, de unde sunt tot mai multe semnale de ilegalitate pentru onorarea clientelei politice. Iată semnalul tras de deputatul Raluca Turcan : ”Situaţia este aceeaşi ca şi în cazul concursului organizat de Ministerul Educaţiei. Primele probe de concurs sunt proba practică, inspecţia la clasă şi interviul, probe de „triere” a candidaţilor pe criterii pur subiective şi de apartenenţă politică. Candidaţii din afara cercurilor de interese sunt obligaţi să se retragă din concurs, fiind astfel determinaţi să nu conteste procedura de examinare şi să nu o facă publică în presă.”
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
Nereguli prin Piața Centrală: Șoferi pe legea lor și mizerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Declarația zilei 14 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 14, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 14, 2024