Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru reducerea risipei alimentare, o iniţiativă legislativă susţinută de USR.
Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării, iar procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente cu un grad mic de perisabilitate va fi simplificată, scrie G4Media
Actul normativ promulgat de către președinte vizează modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, cu modificările ulterioare. Legea are ca scop organizarea la nivel naţional a activităţii operatorilor economici din sectorul agro-alimentar și implementarea unor măsuri pentru conectarea producătorilor locali cu distribuitorii și comercianții din România, precum și distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate.
Diana Buzoianu, deputat USR
"În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimentele care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil",
Noua lege aduce o serie de modificări importante:
- Mai puţină birocraţie: se va simplifica procedura prin care organizațiile neguvernamentale pot să primească alimente cu un grad mic de perisabilitate.
- Va fi creată și gestionată o platformă naţională de raportare a datelor privind risipa alimentară de către operatori, sub coordonarea Ministerului Agriculturii.
- Magazinele, restaurantele, cantinele și autoritățile care gestionează alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte de a arunca alimentele la gunoi.
Printre măsurile care pot fi implementate se numără: reducerea prețului la alimente înainte de data expirării, donarea alimentelor, transferul alimentelor pentru a fi refolosite în hrana animalelor sau folosirea alimentelor în compost.
"Această lege va avea un impact major în România, ţară în care, deși câștigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantitățile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. De ce? Pentru că până acum nu aveam ceea ce oferă această lege - un cadru legal clar și simplu, astfel încât surplusul de alimente să ajungă exact la cei care au nevoie. Noua lege înseamnă o mână de ajutor și pentru antreprenori, deoarece presupune mai puțină birocrație. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună", a mai adăugat sursa citată.
Această lege reprezintă un pas important în eforturile de a reduce risipa alimentară în România și de a asigura că alimentele ajung la cei care au nevoie de ele. Prin intermediul acestei inițiative legislative, se speră că magazinele, restaurantele și alte instituții vor fi motivate să implementeze practici mai sustenabile și să contribuie la atingerea obiectivelor internaționale privind reducerea risipei alimentare.
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean rămas fără telefon mobil după o „îmbrățișare”
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
INCENDIU în trafic: Șoferul a oprit în poarta Stației de Pompieri
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Balul Bobocilor, supravegheat de polițiști și jandarmi: Controale prin cluburi și discoteci
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024