De prin 2007-2008, că nici el nu mai ține minte foarte bine, Mihai Ursache primește subvenție pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cultiva lucernă, porumb, floarea soarelui și an de an a mers și a depus documentația la APIA Botoșani. Prin noiembrie-decembrie primea avansul, iar prin ianuarie-martie restul banilor. În total, vreo 1.700 – 1.800 de lei. Totul până în 2015, când au demarat procedurile pentru obținerea subvențiilor aferente anului 2016.
Pensionarul MApN, în vârstă de 68 de ani, operat la inimă în 2009, povestește că, brusc, a aflat că o suprafață de 0,78 hectare din totalul de 2,6 ha de pământ pe care îl deține la Oneaga, moștenire de la părinți, se suprapune de fapt peste un teren al lui Valentin Roșcăneanu din amintitul sat.
”El primește subvenție, eu nu. De ce? Dacă eu am venit primul, am declarat suprafața? Mi-au găsit-o că e suprapusă, că n-am declarat eu bine și n-am măsurat eu acolo. Și am mers acum, după ce am avut necazul, la fața locului, cu un inginer de la Primăria Cristești și am măsurat exact: de la tufa asta până la mine, de la drumul ăsta până la mine, niște puncte care să fie repere stabile și a stabilit inginerul: aici are Ursache. Cei de la APIA îmi spun: eeeiii, dar de ce nu ai stabilit și în 2015 tot așa? Dar nu mă pricep la treaba asta”,
Mihai Ursache, proprietar de teren.
CITEȘTE ȘI:
Prefectul Nechifor, rugăminte către specialiștii APIA: Să informeze botoşănenii
Relatează că le-a cerut celor de la APIA să trimită un reprezentant la măsurători, dar că ar fi fost refuzat, motivul fiind că instituția face măsurători prin teledetecție. Cum nici după măsurătorile efectuate cu inginerul Ioan Cozma de la Primăria Cristești nu a primit subvenția, s-a adresat conducerii naționale a APIA, care l-a trimis însă să își rezolve problema de unde plecase, la agenția de la Botoșani.
”Aici directorul îmi spune: cam asta e ideea, se merge pe desființarea proprietarilor, fermierilor mici. Să rămână numai fermierii mari. Dacă se poate, să vândă pământul numai la străini și unde se poate, pe noi să ne desființeze. Îmi pare rău că nu l-am înregistrat în birou. Mi-a luat numărul de telefon să mă sune ca să mă aranjeze, că îmi dă banii. Gata, cum am ieșit din birou a și uitat”,
Mihai Ursache, proprietar de teren.
Pe 5 mai primește și un răspuns oficial de la APIA care îl lasă mască:
”Ca urmare a adresei dvs., înregistrată la APIA – Centrul Județean Botoșani, sub numărul 08.04.2016, vă vomunicăm:
Având în vedere faptul că petentul nu are date concrete de identificare, în sistemul de control administrativ – APIA, nu vă putem comunica un răspuns”,
Liviu Zaharia, director APIA Botoșani.
Cu alte cuvinte, după vreo opt ani în care i-a tot acordat subvenție lui Mihai Ursache, APIA Botoșani îl anunță că nu poate să-i dea un răspuns fiindcă nu are datele lui de identificare.
Rămas fără replică, pensionarul MApN se adresează Prefecturii Botoșani, de la care primește o scrisoare care îl lasă cu adevărat interzis.
”APIA – Centrul Județean Botoșani ne-a comunicat faptul că în cerere nu se regăsesc date suficiente pentru identificarea beneficiarului de sprijin financiar, în sistemul de control administrativ APIA fiind înregistrate 8 persoane cu numele Ursache Mihai, astfel că nu puteți primi un răspuns la solicitare”,
Dan Nechifor, prefect Botoșani.
Așadar, ghinionul omului: are un nume prea comun. Sunt prea mulți de Mihai Ursache care solicită subvenție de la APIA și funcționarii nu știu care-i Mihai Ursache de la Oneaga.
În ciuda evidențelor și a documentelor, reprezentanții APIA Botoșani neagă faptul că neacordarea subvenției ar fi cauzată de numele pensionarului MApN. Aceștia susțin că s-a efectuat un control prin teledetecție care a scos la iveală faptul că Mihai Ursache nu ar avea terenul acolo unde l-a declarat.
”Pur și simplu prin declarații și-a mutat acea parcelă. Numai 0,36 de hectare corespund și fiind sub un hectar nu se încadrează în plăți, cererea practic este neeligibilă. În precedenții ani nu a fost controlat. În mare, e ca în 2014, dar el nefiind prins atunci în planul de control, n-avea nimeni de unde să știe”,
Lucian Frățilă, șef birou Centrul Local APIA Botoșani.
Pe 29 iunie, APIA Botoșani tocmai i-a emis o decizie în care îi recunoaște suprafața declarată de 2,56 hectare, îi transmite că solicitarea este eligibilă, dar că totalul de plată este... 0 lei. Scrisoarea oficială urmează să îi ajungă în câteva zile acasă, sexagenarul o poate contesta, însă șansele de a mai primi subvenția pe acest an sunt practic egale cu zero. Poate beneficia din nou de subvenție în 2017, în funcție de modul în care își declară suprafață, dar culmea, Oneaga este inclusă și anul viitor în planul de control prin teledetecție.
Vinovat în opinia celor de la APIA ar fi solicitantul fiindcă care ar fi completat greșit declarația de suprafață.
”Nu-i doare pe dânșii, bine că nu te pricepi. Lor le pare atât de bine”, comentează Mihai Ursache (foto) atitudinea celor de la APIA Botoșani.
Mai mult retoric se întreabă dacă el, care s-a pensionat plutonier adjutant șef, nu reușește să obțină subvenția pe suprafață în condițiile în care locuiește în oraș, a făcut ceva școală și are cât de cât habar de funcționarea instituțiilor, ce șansă, ce soartă au oamenii de la țară mai puțin școlarizați și care vin numai de două-trei ori pe an la oraș?
CITEȘTE ȘI:
FAZA ZILEI : Cerere la o instituție a statului de la un botoșănean cu nume obscen
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024