Joi, 14 ianuarie 2021, Federația „Solidaritatea Sanitară” organizează un protest în stradă în toată țara, acțiunile desfășurându-se în Piața Victoriei (în intervalul orar 12:00-14:00) și în fața Prefecturilor din țară (în intervalul orar 12:00 - 14:00).
Protestele în stradă vin în completarea acțiunii pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate, circa 4.000 de lucrători semnând deja pentru susținerea acestei acțiuni. În numele fiecăruia dintre semnatari sunt transmise zilnic petiții cu revendicările și solicitările de sprijin la toți parlamentarii din județul în care își desfășoară activitatea lucrătorul. Acțiunea este completată de întâlnirile cu parlamentarii din fiecare județ, aflate în curs de desfășurare.
Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 86 de profesioniști decedați până acum la datorie dovedind situația dramatică în care se află această categorie de lucrători. Măsurile de protecție solicitate pentru profesioniști sunt completate de cele privind protecția pacienților, introducerea unui sistem „no-fault” de despăgubire a pacienților și a criteriilor raționale de alocare a resurselor existente constituind exemple în acest sens.
Sistemul public de sănătate este victima unor inechități majore create atât de un cadru legislativ irațional cât și de indiferența guvernanților față de profesioniștii aflați în prima line a luptei împotriva pandemiei COVID-19 sau de atenția lor selectivă.
Lucrătorii din sănătate retrăiesc o drama tradițională a acestui popor: în timp ce unii se sacrifică, alții culeg beneficii pe seama lor; în timp ce „soldații” aflați în prima linie cad la datorie, „generalii de mentenanță” își acordă medalii și privilegii. Unul din multele exemple în acest sens: într-o țară care plătește 10.000 de pensii speciale Guvernul refuză să acorde drepturile legale urmașilor celor 86 de profesioniști din sănătate decedați la datorie; suplimentar, Guvernul și Parlamentul refuză să introducă dreptul lucrătorilor din sănătate de a le fi luat în calcul la stabilirea vârstei de pensionare întreaga activitate desfășurată, inclusiv cea din timpul gărzilor și de la locurile de muncă deosebit de periculoase.
Un alt exemplu: în timp ce unor categorii de salariați din unele instituții le sunt acordate sporuri pentru volum de muncă suplimentar, lucrătorilor din sănătate care sunt nevoiți să lucreze peste norma de bază nu le sunt plătite orele suplimentare, ajungând astfel în situația de muncă forțată.
Seria inechităților este întregită de eliminarea prin OUG nr. 226/2020 a unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 70.000 de lucrători) care era scadent în anul 2021, acesta reprezentând tăierea drepturilor salariale a unor lucrători din sănătate (cca. 71% dintre ei fiind în prima linie a luptei împotriva COVID-19). În loc de recompensele firești care să le stimuleze în continuare acțiunile, lucrătorii din sănătate aflați în prima linie sunt „sabotați din spatele frontului” de un Guvern care se dovedește incapabil de a le recunoaște eforturile și sacrificiile.
Sistemul sanitar se confruntă în continuare cu o lipsă acută de transparență, aceasta cauzând măsuri inadecvate de protecție a profesioniștilor și pacienților. Lipsa dialogului social acutizează opacitatea acțiunilor guvernamentale. Elaborarea unor acte normative fără a respecta prevederile legale și contractuale în materia dialogului social naște aberații. Lipsa dialogului cu organizațiile care reprezintă lucrătorii este de fapt refuz al dialogului cu cei aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19, exprimând măsura respectului Guvernului față de sacrificiile acestor profesioniști.
1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Alături de intervențiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă și următoarele măsuri:
a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării.
b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
d. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
e. Limitarea răspunderii profesionale la condițiile create de „noua normalitate”
f. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.
5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
9. Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate.
10. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: „Te Deum” la Uspenia pentru marele poet Mihai Eminescu – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: Jerbe de flori depuse la statuia lui Eminescu din curtea Bisericii Uspenia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un botoșănean și-a pierdut telefonul pe o trecere de pietoni: CINE l-a găsit
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Ministru premiat de Valeriu Iftime la Botoșani: Am contribuit mult mai puțin decât am primit – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile