Peste 30 de pizzari veniți din toate colțurile țării au participat marți la un MasterClass dedicat celui mai popular produs culinar din Italia. Evenimentul găzduit de restaurantul La Strada a fost organizat de Asociația Pizzarilor Profesioniști din România (APPR) și s-a axat pe pizza napoletană.
Ciprian Zamfir, un român stabilit în Roma, Ovidiu Chebac, un botoșănean plecat de mai mulți ani în Londra și Giulia Apa din Cluj, toți trei membri fondatori ai APPR, maeștri cu pizzerii deschise în orașele menționate, au dezvăluit câteva dintre secretele reușitei, de la temperatura la care trebuie ținută făină și până la maia.
Printre altele, deși poate părea ciudat la prima vedere, cel puțin vara făina trebuie depozitată în frigider, iar maia este de preferat mai totdeauna drojdiei.
”Nu trebuie să copiem ceea ce se face în Italia pentru că fiecare țară are obiceiurile sale culinare, tradițiile sale. Tot timpul încercăm să asociem cultura și modul de a mânca din acea țară. La unii am văzut că merge pizza cu de toate, dar parcă e prea cu de toate, este prea mult. Adică, trebuie să ținem cont și de gust, nu numai să ne umplem cum trebuie”,
Ciprian Zamfir, membru fondator APPR.
Acesta a adăugat că scopul asociației nu este de învăța ceva pe cineva, ci ”doar vrem să transmitem ceea ce am învățat să facem”.
În cadrul acțiunii de la restaurantul din capătul Pietonalului Unirii spre strada Cuza Vodă, botoșăneanul Ovidiu Chebac a preparat peste 10 feluri de pizza napoletană. La final le-a oferit spre (de)gustare și a împărtășit câte ceva din secretele unei pizza ieșită din cuptor ca în localurile de sub orașul de lângă Vezuviu.
”La pizza napoletană bordura nu trebuie să depășească 2,5 centimetri. Poți să o faci de mai multe tipuri, cu aluat direct sau indirect, sunt tehnici diferite. Sau facem un aluat clasic în care punem cantitatea de făină, sarea, malaxăm, adăugăm apă, drojdie, lăsăm să se odihnească pe masă, facem întindere, îl băgăm în frigider la maturare 24 – 48 de ore, dar cu făină specială pentru pizza napoletană”,
Ovidiu Chebac, membru fondator APPR, specialist în pizza napoletană.
De ce neapărat acest sortiment de pizza? Pentru că...
”Are mai multă forță, o cantitate mai mare de proteine. De asta și crește așa de mult”.
Și o precizare: în pizza clasică napoletană nu se folosește vreun fel de ulei, nici măcar de măsline.
Și da, se taie cu foarfecul, cuțitul nefiind recomandat. A spus-o chiar maestrul Costin Andrei, absolvent de inginerie alimentară.
Cele mai renumite pizze napoletane sunt marinara (cu sos de roșii și usturoi ca ingrediente de bază) și margherita (cu mozzarella, parmezan și busuioc).
La MasterClass-ul care a avut loc marți au putut lua parte gratuit toți cei care s-au înscris pe pagina de Facebook a restaurantului ”La Strada” și care s-au familiarizat astfel cu produsele și tehnicile specifice de lucru.
”Avem o colaborare pe produse, folosim aceleași produse pe care le recomandă ei la nivel mondial, pizzarii noștri au participat la școlarizările lor și de aici s-a creat această relație”,
George Aboaice, director administrativ restaurant ”la Strada”.
Rețetele de pizza italiană dezvăluite în timpul MasterClass-ului vor fi preluate și de ”La Strada”.
La evenimentul culinar au participat și instructori de la școlile din București, Cluj, Deva, Reghin și Botoșani ale APPR.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Te Deum în bisericile din Botoșani de Ziua Principatelor, clopote trase timp de 1 minut
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
ULTIMĂ ORĂ: Călătoare în maxi-taxi rănită după un accident rutier
Gabriela Erdic
Jan 21, 2025
Nenorocire de la o țigară: O clădire a luat foc
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
Se pregătește programul „Prima seră”: SUMA maximă care ar putea fi dată de la stat
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
FC Botoșani și-a aflat programul pentru următoarele trei etape
Redacția Botoșăneanul
Jan 21, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile