Descoperirile importante care s-au făcut odată cu lucrările de restaurare a Mănăstirii Coșula din Botoșani, nu vor fi trecute cu vederea de conducerea Consiliului Județean, care promite finalizarea proiectului până la sfârșitul toamnei și introducerea locașului sfânt într-un circuit ecumenic.
Recent au fost descoperite picturile originale de pe pereții mănăstirii, din secolul al XVI-lea, din timpul domniei lui Petru Rareș, ceea ce sporește importanța locașului sfânt în turismul religios din județ.
„Interesul nostru este ca Mănăstirea Coșula să fie o bijuterie în ceea ce privește restaurarea, picturile, formele de pictură care se găsesc, este ceva deosebit. Depunem toate eforturile să finalizăm lucrările la timp”, a declarat Gheorghe Sorescu, președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani.
Totodată, acesta a adăugat că are în vedere suplimentarea sumelor pentru restaurarea Mănăstirii, scop pentru care urmărește o vizită pe teren făcută alături de consilierii județeni, pentru ca aceștia să se convingă singuri de necesitatea investiției extra.
„Eu chiar mi-am propus și am vorbit și cu părintele stareț, luna viitoare, în iulie îi duc pe domnii consilieri la Coșula nu întâmplător, pentru că s-ar putea să mai fie nevoie de niște sume suplimentare, ca să finalizăm restaurarea, să vadă domniile lor pentru ce voi veni în plenul consiliului în care eventual să solicităm fonduri suplimentare. Încercăm să găsim sume din economiile care sunt la proiect, dar am avut o parte, și la Coșula avem vreo 15 miliarde lei vechi cheltuieli neeligibile. S-ar putea să nu ne ajungă”, a mai spus Gheorghe Sorescu.
Lucrările pentru reabilitarea Mănăstirii de la Coșula sunt finanțate din exercițiul financiar 2007-2013, cu o valoare finală de aproximativ 14 milioane lei.
După ce va arăta ca nouă, mănăstirea va fi inclusă într-un circuit turistic în care vor intra cel mai probabil și Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiu, la reabilitarea căreia încă se lucrează, dar și Mănăstirea Popăuți din periferia orașului.
„Va fi inclusă pe un traseu turistic, trebuie să ne preocupăm și de Biserica Sfântul Gheorghe, apoi avem Mănăstirea Popăuți, se intră într-un circuit ecumenic. Noi acum gândim și la drumul Oneaga-Vorona ca să intrăm și pe schitul de la Vorona, ne gândim și la acel traseu ecumenic, dar avem nevoie de sume foarte mari de bani”, a conchis președintele CJ.
(C.B.)
A fost cutremur în România: Orașele unde s-a simțit
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile