Când s-ar mai fi pomenit în urmă cu două decenii ca oamenii de la sate să renunțe la mămăliga aburindă și ulcica cu chișleac pentru o mâncare de care oricum nu auziseră. Ca un tablou imaginar, căruțele trase de cai sau vaci, în funcție de sat, ar fi oprit să cumpere „delicatesa” în drum spre muncile câmpului.
În zilele actuale, țăranii noștri nu mai merg la prășit și se folosesc de ierbicid pentru a omorî buruianul. Nu mai culeg porumbul toamna cu secera și apelează la utilaje de depănușat. Iar mămăliga cu chișleacul au fost înlocuite cu…pizza.
În comuna Pomârla, de la 1 septembrie 2018 este deschisă o mică pizzerie, oamenii nu pot servi mâncarea acolo însă o iau la pachet. Ideea „a fost furată” din Hilișeu Horia, altă comună botoșăneană.
Iar tânăra care a rămas acasă, în satul ei, să muncească printre ai ei, este Cătălina Gherasim, o fată de 25 de ani care a realizat că își iubește mai mult locurile unde s-a născut decât pe cele ale străinilor, unde ar fi mers pentru salarii în euro.
Nu a reușit singură, ci ajutată de stat. Vestitul „Start-up nation” atât de contestat a funcționat totuși fără afirmația că ”doar cei care au pile și relații li se aprobă proiectul”.
„Nu a durat foarte mult partea de birocrație, cred că în jur de un an de zile. La noi a durat mai mult până le-am montat aici și ne-am așezat noi. Cu actele însă, nu a fost exagerat”
Cătălina Gherasim, tânără antreprenoare
Cătălina a câștigat 44.000 de euro și ca banii aceștia și-a amenajat un loc unde vinde oamenilor diferite bunătățuri: lipie, tartă umplută, pâine, covrigi, colăcei, merdenele, cornulețe, covridogi, gogoși și, o da, pizza.
A cumpărat aparatura din Italia și a angajat două persoane, o femeie de 40 de ani și un tânăr de 20. Toți lucrează în fiecare zi la coacerea acestor produse.
„Când e cald merge mai bine, când e rece mai greu”, spune despre vânzări
În zilele bune, prepară pentru vânzare peste 30 de pizza, de diferite sortimente.
A avut și clienți care au testat pizza, pentru prima dată. Își amintește de ei, zâmbind:
„Mulți vin și mă întreabă: ce e asta? Pizza, le răspund. Cum e asta? Păi, așa, așa, conține ingredientele astea…dă-mi și mie, e răspunsul. Le place și revin să mai cumpere”.
În cazul de față proiectul finanțat de Start-up Nation s-a dovedit a fi inspirat. Au existat cazuri în țară în care unii viitori antreprenori au cerut bani pentru finanțarea unor firme care aveau ca obiect de activitate serviciile de astrologie și spiritism, videochat, escorte, agenții matrimoniale sau tranzacționare de criptomonede.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Doliu la Stațiunea Popăuți și Asociația Moldoovis: Clipe de adâncă tristețe
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Vești bune înainte de Crăciun: CINE sunt cei care ar putea lua două pensii în luna decembrie
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Tânărul care și-a înjunghiat mortal colegul, adus în arest la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Declarația zilei 18 noiembrie 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024