O seară dedicată doamnelor și domnișoarelor, dar și primăverii și vieții. A fost Concertul de Mărțișor al Filarmonicii din Botoșani, un spectacol de divertisment muzical cu surprize pe măsură.
Seara a debutat, sub bagheta dirijorului Marcel Holiartoc, cu Suita din filmul ”Gladiatorul”, de Hans Zimmer. O melodie uşor recognoscibilă datorită filmului cu acelaşi nume, cu Russel Crowe în rol principal, unde Zimmer a semnat coloana sonoră devenind, de altfel, unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii de film.
Soprana Cristina Simionescu a adus apoi muzica lui Leo Delibes, cu ”Les Filles de Cadix”. Un moment pitoresc, într-o interpretare de excepţie, Fetele din Cadiz amintind de spiritul muzicii lui Bizet.
A fost din nou rândul orchestrei simfonice să îşi transporte publicul în lumea filmului, pentru că a urmat Suita din filmul ”Fantoma de la Operă”, de Andrew Lloyd Webber. O muzică pasională, încărcată de emoţie, la care publicul a vibrat. Deși locuită de umbre şi de lumini tremurânde pe alocuri, povestea - care poartă amprenta iubirii dintre Andrew Lloyd Webber şi soprana Sarah Brightman - păstrează misterul, dar şi tragedia şi sacrificiul personajelor arhicunoscute.
Chiar dacă nerăbdător să îl vadă intrând în scenă pe Marcel Pavel, invitatul special al serii, publicul a aplaudat din nou prestaţia artistică a sopranei Cristina Simionescu, de această dată pentru interpretarea ”Giudittei”, de Franz Lehar.
Seara a continuat din nou în atmosfera muzicii de film. Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoşani a creat adevărate momente magice cu Suita din filmul ”Titanic”, de James Horner. Creatorul unor celebre coloane sonore de la Hollywood, printre care ”Masca lui Zorro” sau ”Apollo 13”, dar şi ”Avatar”, Horner a reuşit să facă din muzica filmului ”Titanic” cea mai bine vândută coloană sonoră orchestrală din istorie.
Un nou moment în care spiritul feminin a invadat micuța scenă a Filarmonicii botoşănene a fost creat de soprana Cristina Simionescu, cea care a interpretat muzica lui Frederick Loewe, ”I Could Have Danced All Night”, din musicalul ”My Fair Lady”, bazat pe povestea lui Pygmalion, de George Bernard Shaw.
Suita din filmul ”Chicago”, de John Kander, a readus în actualitate lumea controversată a celebrităţii, melomanii bucurându-se, din nou, de o interpretare remarcabilă din partea instrumentiştilor, sub bagheta lui Mircea Holiartoc.
Soprana Cristina Simionescu a fost din nou invitată pe scenă, de data aceasta cu Canzonetta ”Non ti scordar di me”, de Ernesto de Curtis.
Şi a venit momentul mult aşteptat de sutele de botoşăneni din sala Filarmonicii. Pe scenă şi-a făcut apariţia Marcel Pavel.
Glumeţ şi purtător de zâmbet, dar căutând parcă permanent validarea din partea publicului, Marcel Pavel şi-a creat dintru început o aură de invitat special, de artist care, deşi interpret al unor lucrări simfonice, se situează la graniţa acestei lumi. A avut, cu toate acestea, modestia şi curajul deopotrivă de a evolua alături de vocile experimentate ale unor artiste precum soprana Cristina Simionescu şi mezzosoprana Maria Miron.
Vocea lui Marcel Pavel a răsunat, mai întâi, pe muzica lui Rolf Lovland, ”You raise me up”. A urmat Canzonetta ”Caruso”, de Lucio Dalla, ambele interpretări fiind răsplătite generos cu aplauze din partea publicului botoşănean.
Prima surpriză a lui Marcel Pavel a venit când în program se anunţa muzica lui Cesare Andrea Bixio, cu Canzonetta ”Mamma”. Artistul s-a adresat sălii, chemând-o pe scenă pe mezzosoprana Maria Miron, care nu figura ca invitată în concert. Din lojă a coborât, diafan şi cu un zâmbet cuceritor, artista care avea să creeze pentru câteva minute, cât a durat melodia, un moment excepţional alături de Marcel Pavel.
Iar surprizele au continuat. Celor doi li s-a alăturat prima invitată a serii, soprana Cristina Simionescu. A rezultat o interpretare inedită, am putea spune, a cunoscutei Canzonette ”O sole Mio”, de Eduardo di Capua, melomanii din Botoşani având parte, în final, de divertisment muzical şi de bună dispoziţie.
Finalul i-a aparţinut lui Marcel Pavel, care şi-a bucurat publicul cu melodiile ”Eşti minunată” şi ”Doar a mea”. Orchestrate simfonic, purtând de această dată vibraţia zecilor de instrumente, creaţiile lui Marcel Pavel au impresionat şi le-au făcut pe doamnele şi domnişoarele din sală să lăcrimeze.
Cea mai cunoscută piesă a lui Marcel Pavel, compoziţie a lui Ovidiu Komornyk, a venit la urmă. ”Frumoasa mea” a fost cântată împreună cu publicul din sala Filarmonicii.
Debordând de voie bună, glumind permanent cu publicul – în special cu domnișoarele – artistul invitat nu s-a lăsat până nu a fost sigur că pleacă de la Botoșani cu fotografii de pe scenă. Și-a făcut selfie cu sala, a apelat la dirijor pentru a imortaliza momentul, s-a amuzat teribil când Marcel Holiartoc a setat greșit telefonul făcător de fotografii.
Dar Marcel Pavel nu îşi terminase desaga cu surprize. Chiar dacă identificată mai degrabă aparţinând sărbătorilor de iarnă, melodia ”Galbenă gutuie” a fost introdusă în program şi dedicată mamelor.
Un moment de emoţie care, însă, nu avea să fie nici ultimul, şi nici cel mai surprinzător.
Pentru că, după ce orchestra şi-a încheiat programul, iar dirijorul a părăsit scena, Marcel Pavel s-a aşezat la pian şi, împreună cu trompeta lui Mirel Manea, a uimit de-a dreptul asistenţa.
Publicul a amuţit la propriu. Pentru că, pe scena Filarmonicii George Enescu Botoşani, Marcel Pavel şi-a încheiat programul într-un mod cu totul neaşteptat: a interpretat o priceasnă: ”Ce folos, viaţă fără de Hristos”, pe versurile poetului creştin Traian Dorz.
La final nu s-au mai auzit decât aplauzele.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Șofer de 68 de ani AMENDAT la Botoșani: Polițiștii l-au lăsat fără „marfă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024