Pe ordinea de zi a şedinţei Senatului din 18 mai a figurat un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 29/2010 care reglementează valorificarea surplusului de unităţi ale cantităţii atribuite României prin Protocolul de la Kyoto. Poziţia parlamentarilor PSD cu privire la comercializarea certificatelor de emisie de dioxid de carbon (AAU-uri) a fost prezentată de senatorul Gheorghe Marcu.
Ministrul Mediului spune că AAU-urile se vînd la bursă
Acesta a arătat că, la finalul şedintei Guvernului din 21 aprilie, ministrul Mediului şi Pădurilor Laszlo Borbely, a afirmat că, potrivit “prevederilor de la Kyoto şi înţelegerilor internaţionale, România este într-o poziţie avantajoasă pentru că, după 1989, am închis multe fabrici care erau poluante, deci putem vinde aceste certificate. Ca valoare, vă spun că pînă în 2012 am putea vinde aceste certificate la aproximativ 2 miliarde de euro, dar contează valoarea certificatelor care e pe bursă. Ştim că unele ţări sînt interesate ca Spania şi Japonia”.
De fapt, ele se comercializează prin negociere directă
Parlamentarul de Botoşani susţine că ministrul minte deoarece Executivul nu intenţionează să le vînfă pe burse, cu prin încredinţare directă. Potrivit acestuia, pe 12 aprilie Executivul a depus la Biroul Permanent al Senatului OUG 29/2010 privind valorificarea surplusului de unităţi ale cantităţii atribuite României în care se specifică foarte clar : “comercializarea surplusului de AAU-uri se va face prin negociere directă cu toate entităţile prevăzute la articolul 2 litera i”.
“Cum poate afirma un ministru că aceste certificate se tranzacţionează pe bursă cînd acest lucru nu este adevărat? Oare nu a ştiut în 21.04.2010 ce a semnat în 12.04 2010? Ba mai mult, sub semnătura a 4 miniştri, în frunte cu primul ministru, se doreşte ca valorificarea acestor certificate să se facă prin negociere directă. Atît timp, cînd în România este legiferat prin OG 34 că orice achiziţie publică ce depăşeşte o valoare de 15.000 euro se face prin licitaţie publică, este revoltător cum Guvernul solicită, iar senatorii puterii abrobă, ca valorificarea certificatelor de emisie de dioxid de carbon să se facă prin negociere directă”, a arătat Gheorghe Marcu. În consecinţă, el a introdus un amendament în care se prevede că aceste certificate se vor vinde “pe o piaţă reglementată”.
O afacere uriaşă
România are un disponibil minim pentru comercializarea certificatelor de 50.000.000 t CO2 echivalent, anual, pînă în 2012. Avînd în vedere că în prezent piaţa de AAU-uri indică preţuri între 5-10 euro pentru 1 tonă CO2 echivalent, venitul total reprezintă circa 1,25 miliarde euro - 2,5 miliarde euro.
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile