Uniunea Social Liberală (USL) funcţionează bine în Parlament, pregăteşte şi o moţiune de cenzură, dar nu există juridic. Unii lideri ai USL habar n-aveau de un asemenea demers în instanţă. Cu toţii recunosc însă că orice întârziere este în defavoarea lor.
Pe 18 februarie, cu o zi înainte de expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, Tribunalul Bucureşti a înregistrat o plângere în cazul Alianţei de Centru Dreapta PNL - PC. Reclamantul vrea să ştie dacă au fost respectate legile
"privind unitatea poporului român şi dacă partidele sunt în stare să contribuie cu fapte demne pentru patria comună ". "Verificaţi şi constataţi în ce măsura ACD onorează dispoziţiile Capitolului al IV-lea din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, dar şi disponibilitatea de a respecta Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi toate convenţiile la care România este parte", se spune în
contestaţie.
Conform ProTV, aparent banal, documentul blochează pentru câteva săptămâni Alianţa de Centru Dreapta şi implicit înregistrarea juridică a Uniunii. Contestaţia va fi soluţionată în 15 zile şi abia după aceea vor începe demersurile de constituire juridică a Uniunii Social Liberale. În aceste condiţii, ar putea trece şi câteva luni până când noua construcţie politică va primi undă verde de la instanţă. Iar liderii nu îi vor putea cere preşedintelui să desemneze un eventual premier din rândurile lor, dacă Emil Boc va demisiona. Mai mult, în ipoteza unor alegeri anticipate parlamentare sau locale, PSD, PNL şi PC nu pot, cel puţin teoretic, să susţină un candidat sub umbrela USL.
La Botoşani protocolul USL a fost parafat de liderii PSD, PNL şi PC pe 19 februarie, exact a doua zi după ce s-a înregistrat reclamaţia la Bucureşti şi probabil că liderii celor trei formaţiuni nu ştiau de depunerea acesteia.