”Marea Nordului”, așa cum este cunoscută – căpătând în acest fel conotații turistice – Acumularea Stânca Costești, atrage în sezonul estival mii de turiști care se bucură de natură.
Oameni din Botoșani și din județele Moldovei, dar și din Republica Moldova, ajung în aceste zile de vară la Stânca Costești, unde se bucură de plajă și de apa superbă a Prutului.
”Marea Nordului” a devenit, de ani buni, o atracție pentru mii de oameni, în ciuda faptului că zona nu este încă reglementată turistic, cu tot ce implică acest lucru (salvamari, comerț etc).
În termeni de specialitate, însă, vorbim însă despre situl Natura 2000 ROSPA0058 Lacul Stânca Costești.
Cu o suprafață de 2.192 hectare, aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0058 Lacul Stânca Costești se află pe teritoriul administrativ al comunelor Manoleasa, Ripiceni, respectiv orașului Ștefănești, fiind reprezentată preponderent de luciu de apă (91,76%).
Astfel, potrivit Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Botoșani, fiind vorba despre o zonă inclusă în Rețeaua europeană a ariilor naturale protejate, pe teritoriul sitului este obligatorie respectarea normelor privind protecția mediului și a restricțiilor impuse de regulamentul sitului.
Zilele trecute, specialiștii de la Arii Protejate, însoțiți de polițiști, au ajuns pe plaja de la Marea Nordului, iar imaginile vorbesc de la sine: deșeuri la voia întâmplării, unele arse chiar pe plajă, campare haotică, foc în zone protejate.
Potrivit specialiștilor, cei care ajung la ”Marea Nordului” trebuie să știe că:
-este interzisă tăierea, distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a vegetației naturale
-perturbarea liniștii prin orice fel de mijloace (pocnitori, folosirea de echpamente audio) este strict interzisă
-practicarea activităților sportive sau de agrement off-road motorizate (enduro, ATV-uri etc.) este interzisă
-este interzis spălatul (vehicule, recipienți) și utilizarea detergenților în apele din cuprinsul situluiâ-camparea se poate face numai în locurile special desemnate și amenajate în acest scop
-este interzisă abandonarea deșeurilor de orice fel
-sunt interzise toate activitățile care pot genera poluare, deteriorarea ecosistemelor, perturbarea speciilor și/sau degradarea habitatelor naturale
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024