Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
La lucrări au luat parte trei primari care oficial încă mai fac parte din PNL. Prezența lui Costel Romanescu de la Păltiniș era oarecum de așteptat deoarece alesul local din nord-estul județului și-a făcut publică renunțarea la toate funcțiile de PNL. El a susținut că este nemulțumit de președintele Klaus Iohannis pentru că a atacat bugetul de stat la Curtea Constituțională, omițând însă faptul că tocmai PSD l-a adoptat cu o întârziere de două luni.
În schimb, a surprins apariția primarului de Darabani, Liviu Hrimiuc, care în 2016 și-a câștigat funcția după o bătălie crâncenă tocmai cu social-democratul Corneliu Aroșoaie.
Costel Romanescu și Liviu Hrimiuc, prieteni și vecini de localitate, au sosit împreună. Întrebați de reporterul Botoșăneanul ce caută la o manifestare a PSD, edilul de Darabani doar a început să râdă, în timp ce primarul de Păltiniș a răspuns:
”Suntem bine intenționați. Dacă alții nu au curajul să recunoască, noi o facem”.
De asemenea, la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a prezentat și Costel Gavril, primarul de Corlăteni. Acesta a dobândit funcția pe lista PNL, însă are o poveste politică și de familie aparte. La un moment dat tatăl său era cel mai longeviv primar PSD din județ. Până în 2008, când a pierdut în fața lui Valentin Buțincu de la fostul PDL. Ulterior, Buțincu a trecut de la PDL la PNL, pentru ca în 2016 să candideze din nou la Primăria Corlăteni din partea PSD și să piardă tocmai în fața lui Costel Gavril.
Tot acolo au sosit și Dinu Moroșanu, primar de Viișoara ales pe lista PRU și Marcel Chelaru de la Suharău, unul dintre cei mai vechi primari din Botoșani, care mereu a candidat ca independent.
Cu excepția acestuia din urmă, care a stat în picioare, undeva la capătul scenei, ceilalți au luat loc în primele rânduri, fiind ridicați în picioare și prezentați ca niște trofee.
Și nu au fost singurele trofee politice de la conferința județeană. Tot în față au luat loc și Corneliu Furtună, liderul țărăniștilor botoșăneni, cel care în 2012 a dobândit un mandat de consilier local pe lista Mișcării pentru Botoșani, formată din PDL, PNȚCD și PER.
Și fiindcă veni vorba de ecologiști, alături de Corneliu Furtună s-a aflat Mircea Costea, fost ani buni președintele PER Botoșani și care în cadrul aceleiași alianțe politice în 2012 a obținut un mandat de consilier județean. Metamorfozarea lor politică și trecerea de la Dreapta la Stânga se poate explica și prin protocoalele pe care șefii de la București ai partidelor le-au perfectat cu PSD.
Demonstrația de forță a social-democraților a cuprins și instituțiile publice, foști liberali care fără sprijinul PNL nu ar fi reușit să dețină posturi de directori devenind foarte interesați de politica PSD. Sorin Clim, fost director al Direcției Județene de Drumuri și Poduri, fost viceprimar al Dorohoiului și fost director al Oficiului Prefectural Dorohoi, Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole și Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, au luat parte la conferința județeană a PSD.
De la care nu au lipsit Livia Mihalache, directorul Spitalului Județean Mavromati și Ramona Guraliuc, șefa Unității de Primiri Urgențe, astfel că începem să înțelegem cum au ajuns ambele să dobândească funcțiile în guvernarea social-democrată. Lor li s-au adăugat o pleiadă de directori PSD-iști, de la Garda de Mediu la Inspectoratul Județean în Construcții, unități de stat de la care se așteaptă aplicarea corectă și unitară a legii, nu în funcție de culoarea politică a celui controlat.
Pentru ca tabloul să fie complet, tot asemenea unor trofee au fost aduși și câțiva oameni de afaceri: doi membri ai familiei Bidașcă, Daniel Moruzi, Cristian Andrici. Apariția lui Ciprian Bidașcă la o acțiune a PSD nu reprezintă o noutate, managerul general de la SC Mecanex SA participând în trecut inclusiv la o conferință de presă a social-democraților botoșăneni.
În schimb, a surprins apariția asociatului de la Casa Pâinii – Casa Dulce, fost subprefect în guvernarea PDL, susținut fiind la acea dată de UNPR. De altfel, Daniel Moruzi a părut jenat și oarecum luat prin surprindere de situația în care se afla, părând că nu se aștepta la o asemenea expunere, și a părăsit sala de ședințe la scurt timp de la debutul lucrărilor.
Culmea este că fermierul Cristian Andrici a cerut, nu cu mult timp în urmă, redacției Botoșăneanul să revină asupra unui articol motivând tocmai faptul că... nu are treabă cu politica. Se vede treaba că nu are.
Rămâne de văzut câți dintre primarii, directorii și oamenii de afaceri prezenți la conferința PSD vor mai fi dați pe spate de social-democrație în momentul în care partidul nu va mai fi la guvernare.
Oricum, cert este că în timp ce în sală cu toții ascultau discursuri aiuritoare despre sute de milioane de euro investite în Botoșani, afară se difuza asurzitor ”Oda Bucuriei” pentru a acoperi strigătele protestarilor adresate celor dinăuntru: „Nu vrem să fim conduşi de hoţi!”, „Fără penali!” și... „Botoşani, trezeşte-te!”
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu sprijină producătorii locali din Ștefănești
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Fost jucător de la FC Botoșani, anchetat de Poliție pentru agresiune: REACȚIA soției
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024