Apele pluviale adunate pe noua pistă a Aeroportului “Stefan cel Mare” au inundat grădinile a 20 de gospodării din orașul Salcea. Sutele de tone de nisip aduse de torentul pluvial direcționat de proiectanții aeroportului pe o singură gură de deversare, subdimensionată, au îngropat culturile oamenilor din aval sub jumătate de metru de aluviuni.
Consecința cea mai gravă este însă crearea, în mijlocul imașului de la Salcea, a unui adevărat canion. Apele pluviale de pe pista aeroportului modernizat de firma botoşăneană SC Tehnic Asist SRL, adunate la un loc și lăsate să coboare singure la vale au săpat în numai două săptămâni de ploi cel mai mare canion din județ. Cu o lățime de peste zece metri și adâncime de până la 15 metri, cu maluri ce se rup de la o zi la alta pe o lungime de peste 200 de metri, “Marele Canion” de sub Aeroportul din Salcea este considerat mai degrabă un fenomen geologic pe care nu vrea să și-l asume nimeni.
Primarul orașului Salcea, Ilie Lungu, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute Prefectura despre faptul că în partea din vale a Aeroportului “Stefan cel Mare”, acolo unde s-a realizat într-un fel sau altul eliminarea de pe pista Aeroportului a apei pluviale, lucrurile s-au complicat, fiindcă apa provenită de la ploile abundente ce au căzut începând de la jumătatea lunii trecute, direcționată către singura ieșire spre pârâul Salcea, de la o înălțime de mai mulți zeci de metri și fără niciun fel de preocupare asupra zonei în care se va deversa, a produs pagube mari la mai bine de 20 de gospodării din aval. Este vorba în principal de grădinile oamenilor peste care au venit, în valuri, apă cu nisip care s-a adunat în unele locuri pe o grosime de jumătate de metru, potrivit obiectivdesuceava.ro
“Vom evalua pagubele ce au fost produse oamenilor și vom căuta o modalitate de a-i despăgubi”, Viceprimarul orașului Salcea, Constantin Brânzei
Viceprimarul orașului Salcea, Constantin Brânzei, acceptă faptul că este vorba despre o catastrofă naturală rezultată în urma acțiunii apelor venite în principal de pe pista Aeroportului.
“Au fost ploile din intervalul 28 mai – 4 iunie. Canalul colector al Aeroportului nu a făcut față volumului mare de apă și venind în vale a provocat alunecări de teren, dislocând cantități uriașe de nisip și mâl, pe care le-a dus până în localitate, afectând aproximativ 20 de gospodării, curți și grădini”.
Constantin Brânzei a arătat că, deși înainte au mai fost ploi, chiar mai abundente decât cele din acest an, acum pista de aterizare s-a mărit ca suprafață. Aeroportul are un alt sistem de colectare a apelor, iar evacuarea se face doar printr-o conductă din colțul pistei, care dă, așa cum am arătat, într-un canal vechi, pietruit, pe o lungime de 150 de metri.
“Mai încolo, dacă scurgerea nu a mai fost betonată sau măcar pietruită, apa a făcut catastrofă. Apa a erodat terenul și a produs aceste surpări fără precedent. Vom evalua pagubele ce au fost produse oamenilor și vom căuta o modalitate de a-i despăgubi”, a mai declarat viceprimarul Constantin Brânzei
Acesta a afirmat că Prefectura a fost înștiințată, s-a constituit o comisie din partea ISU, a Consiliului Județean, reprezentanți ai Aeroportului și ai SGA – Apele Române, care au fost la fața locului și urmează să se tragă concluziile ce se impun.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024