Patru din şase camioane cu peste 250 de tone de soia modificată genetic, furnizată de producători din Botoșani și Iași, a cărei cultivare este interzisă în Uniunea Europeană, au plecat fraudulos, în noaptea sâmbătă spre duminică, din baza de recepţie din oraşul Valea lui Mihai (Bihor), unde fuseseră reținute, iar reprezentanţii firmei anunţaţi că urmează să fie distrusă întreaga cantitate.
"Azi-noapte au forţat ieşirea din baza de recepţie, au luat camioanele şi au plecat. Cele patru camioane încărcate cu soia modificată genetic pot constitui bombe ecologice scăpate de sub control. Ele se deplasează pe drumurile naţionale, fără să cunoaştem destinaţia. Acest produs, din punct de vedere al regulamentelor UE şi al legislaţiei naţionale, este interzis a se cultiva pe teritoriul întregii Uniuni Europene. Aveau interdicţie de a se mişca din baza de recepţie până la lămurirea situaţiei.
Patru din cele şase, cele de Iaşi, au plecat, iar celelalte, cu transportator din Carei, au rămas pe loc, pentru că nu s-a putut colabora cu firma. Şoferii au venit, împreună cu patronul de la firma Agri Transport SRL, au forţat poarta bazei de recepţie, era doar portarul şi au plecat cu cele patru camioane de soia modificată genetic",
a declarat, duminică, pentru Agerpres, directorul Direcției de Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.
Soia transportată a fost confirmată ca fiind modificată genetic în urma analizelor făcute de Laboratorul pentru Controlul Calităţii Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti. Rezultatele au fost comunicate joi Direcţiei Agricole.
"Două camioane sunt cu soia modificată genetic, iar două camioane transportă soia impurificată genetic. E acelaşi lucru, numai că e vorba de un prag. Ca la alcoolemie. (...) Pentru celelalte două camioane, un transportator din Carei, nu au venit încă rezultatele. Dar testele pe care noi le-am efectuat au confirmat că şi acestea au aceeaşi soia, fiind încărcată din acelaşi loc, doar transportatorul este altul",
a spus directorul.
DAJ Bihor a comunicat că luni dimineaţă reprezentantul firmei şi şoferii trebuie să se prezinte pentru a duce marfa să fie distrusă.
"Ei au venit azi noapte, s-au urcat în camioane şi au plecat. Nu ştim unde se vor duce, ce vor face cu marfa, o depozitează, o basculează, se vinde, o abandonează. Am anunţat poliţia din Valea lui Mihai să ia măsuri. Poate ieşi un circ enorm, european, cu oprirea tuturor exporturilor de soia în uniune. Vă daţi seama, se pot impurifica astfel, ani de zile, culturile de soia",
a subliniat Hodişan.
Potrivit directorului Direcției de Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan, soia modificată genetic a fost furnizată de doi producători din judeţele Iaşi şi Botoşani, verificaţi de curând de angajaţii de la Garda de Mediu şi Direcţiile Agricole judeţene.
"Au prelevat probe şi se procedează, conform actelor normative, la oprirea recoltării, distrugerea culturilor. Au suprafeţe destul de mari de culturi",
a spus Hodişan.
Potrivit Hotnews, transporturile de soia modificată genetic au fost descoperite şi anunţate luni, 18 octombrie, în baza unor sesizări primite de la producători agricoli din zona Săcueni-Valea lui Mihai, cum că în zonă au sosit mai multe camioane cu soia care îşi caută desfacere. Bazele de recepţie din zonă au refuzat preluarea acestui produs, în baza analizelor efectuate în laboratoarele proprii, care au arătat că este soia modificată genetic.
Documentele care au însoţit marfa sunt incorecte, a precizat Hodişan: "Avizele sunt pentru 25.000 de kilograme, pe când capacitatea camioanelor este de câte 40.000 de kilograme, acestea fiind umplute la maxim, până sus, la prelată".
(Foto: politiadefrontiera.ro)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024