”Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit”. Aceasta este prima prevedere a ”Decalogului” adoptat de liberali cu privire la candidații la alegerile locale de anul viitor și face parte din capitolul ”Lustrație”. În ciuda acestei prevederi prin care foștilor turnători de la Securitate li se interzice cât se poate de clar înscrierea în cursa pentru un mandat de primar sau consilier județean ori local, trei primari liberali au primit deja avizul partidului pentru a candida la alegerile locale din 2016.
Patru ani în care a turnat la Securitate sub numele conspirativ ”Marinescu”, mai exact perioada 1984 – 1988, nu au fost suficienți pentru PNL-iști ca să îl elimine dintre candidați pe Costinel Ciubotariu, primarul de Sulița. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității l-a declarat informator, iar decizia a fost menținută inclusiv de Înalta Curte de Casație și Justiție din România.
Ioan Ursachi, primarul de Mileanca, l-a turnat la fostul organ comunist de represiune pe istoricul Gică Manole. La două decenii de la revoluție profesorul, fost director la Casa Corpului Didactic, s-a deplasat la CNSAS să își vadă dosarul și a recunoscut acolo scrisul caligrafic al lui Ioan Ursachi. Cele mai multe turnătorii din dosar îi aparțineau de altfel acestuia și erau făcute sub numele conspirativ ”Pantelimonescu”. Ambii lucrau înainte de revoluție la o școală din Mileanca. Și în cazul lui Ioan Ursachi judecătorii au păstrat verdictul de colaborator.
În raportul pe 2014 al CNSAS apare și faptul că instituția a câștigat definitiv procesul cu Florin Olaru, primar de Răuseni, care a primit verdict de informator. Florin Olaru a fost verificat în baza art. 3, litera g din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securităţii. În acesta se precizează că orice cetăţean român, precum şi presa, partidele, organizaţiile neguvernamentale, instituţiile au dreptul de a fi informate, la cerere, în legătură cu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, generale, locale, precum şi a persoanelor care ocupă funcţii de primari, viceprimari, consilieri judeţeni şi locali.
Pe lângă faptul că au turnat la Securitate, cei trei sunt și traseiști. Costinel Ciubotaru a fost membru PSD, PNL, PDL, pentru ca la alegerile din 2012 să candideze oficial din partea ecologiștilor. Florin Olaru a obținut trei mandate din partea PSD, în 2012 a devenit primar PDL, pentru ca apoi să treacă la PNL, în timp ce Ioan Ursachi a dat PDL-ul pe PNL.
Candidaturile celor trei au fost avizate înainte de adoptarea criteriilor de integritate.
”La noi se pune căruța înaintea cailor”, a explicat unul dintre liderii PNL Botoșani, care a mărturisit că nu știe ce se va întâmpla cu cei trei.
PSD-iștii mențin la rândul lor printre candidați cel puțin doi primari, Ștefan Cojocaru de la Dimăcheni și Viorel Atomei de la Hudești, care au scris note la Securitate.
CITEȘTE ȘI:
Șeful județului cu căciulă de miel: Vă spun ceva care nu vă place – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Plan B la Memorialul Ipotești, o expoziție propusă de doi artiști din Cluj
Gabriela Erdic
Jan 12, 2025
O tânără actriță din Botoșani cooptată într-un serial de succes
Gabriela Erdic
Jan 12, 2025
Polițiștii au făcut un nou „recensământ” al șoferilor, au găsit și beți și posibil drogați
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Primarul fermier de la Ipotești: Vindeam brânză în piață și nu mi-e rușine – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile