Luna cadourilor a venit adusă de primăvară. Sau invers. Bineînțeles, femeile sunt cele care se bucură cel mai mult de această perioadă, însă nu numai. Cadrele didactice se numără printre persoanele cele mai avantajate de începutul primăverii iar motivul, în cazul celor care nu-l ghicesc încă, va fi arătat în acest articol.
Odată cu venirea primăverii, începe și goana după cadouri. Ori de 1 Martie, ori de 8 Martie, se oferă și se primesc cadouri, după câte se pare, cel mai frecvent în instituțiile de învățământ. De acest lucru se bucură mai ales cadrele didactice, care sunt răsfățate cu diverse daruri, de la aranjamente florale până la bijuterii. Noua modă în unele școli din Botoșani este direct plicul cu bani. Probabil, e mult mai simplu pentru părinți și mult mai bine pentru învățătoare, educatoare sau diriginte, care pot alege singure ce să-și cumpere cu suma primită.
Deși pare greu de crezut că sunt situații care se întâmplă în municipiu, noi am întrebat și ni s-a confirmat acest lucru la mai multe școli, dar și grădinițe din Botoșani.
De exemplu, la Grădinița numărul 25 din Botoșani, părinții știu cu o lună înainte că se vor strânge bani pentru 1 și 8 Martie. Suma nu depășește mai mult de 30 de lei, iar cu acești bani se vor cumpăra flori educatoarelor și bineînțeles, un mărțișor ”mai special”, ori un accesoriu sau o mică bijuterie.
La o altă instituție de stat din oraș, respectiv Grădinița cu program prelungit numărul 19, un părinte ne-a spus că un copil trebuie să aducă 40 de lei, iar în clasă sunt 32 de copii. Practic, se adună o sumă de 1.280 de lei. Educatoarea va primi în plic o parte din bani, iar de restul se vor cumpăra cel mai probabil, flori, după spusele aceluiași părinte.
Situația diferă foarte mult în instituțiile școlare cu învățământ primar și gimnazial. Aici sumele de bani oferite învățătoarelor, în unele cazuri se dublează chiar.
La Școala Gimnazială 11, o fetiță ne-a spus că în clasă se strâng bani pentru d-na învățătoare. Fiecare elev trebuie să aducă 30 de lei, bani din care, după spusele ei, se vor cumpăra flori. Cert este că o clasă e formată din aproximativ 30 de copii. Calculând, 900 de lei sunt banii necesari pentru niște buchete cu flori.
Suma de 900 de lei o va primi și o altă învățătoare de la aceeași școală direct în plic, însoțită și de un buchet de flori. Asta pentru că părinții au fost nevoiți să dea pentru un copil 50 de lei, iar în clasă sunt 31 de copii, după spusele unei mămici.
Părinții sunt cei care doresc să ofere neapărat ceva cadrelor didactice, însă se pare că de la an la an, învățătoarele sunt din ce în ce mai rezervate.
“Nu se mai strâng cum se strângeau odată, profesorii se feresc de cadouri”, ne-a spus o mamă care își aștepta copilul să iasă de la școală.
De altfel, în unele situații, cadrele didactice sunt practic nevoite să accepte voința părinților și să se mulțumească doar cu flori.
Un tătic mai tânăr ne-a povestit cu titlu de exemplu, că încă din clasa 0, comitetul de părinți s-a limitat la sume modeste, necumpărând cadouri scumpe, ci doar flori: “Nu am vrut să o învățăm pe d-na învățătoare cu cadouri scumpe, un aranjament floral și atât.”
Un altul, ne-a spus râzând că nu prea îl interesează dacă se strâng bani sau nu la școală, iar florile rămân cea mai bună alegere
”Eu sunt un părinte atipic, cred că un buchet de flori ar fi binevenit.”
La Școala Gimnazială numărul 7, se strânge în unele clase chiar și suma de 100 de lei de copil. Cum sunt 30 de elevi într-o clasă, pentru ziua de 8 Martie se ajunge la o sumă de 3.000 de lei. Unii părinți nici nu știu exact încă ce se va oferi dirigintei și profesoarelor de la clasă.
”Trebuie să dau dacă s-a cerut” , ne-a spus un tătic al cărui copil învață în clasa a V-a la Școala nr.7.
Se pare că odată ce copiii cresc, responsabilitatea cade pe umerii lor. Practic, părinții nu prea se mai implică. Probabil, tocmai din această cauză, la unele licee din Botoșani nici nu se strâng bani, iar la altele nici nu se pune problema de sute de lei.
De exemplu, o elevă în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” Botoșani, strânge împreună cu colegii săi 20 de lei, pentru a oferi cadou de 8 Martie doar dirigintei și profesoarei de pedagogie. Cei 600 de lei strânși la nivelul clasei de 30 de elevi, se împart în două pentru două dintre cadrele didactice, probabil, pe care adolescenții le admiră foarte mult.
Obiceiul de a oferi flori sau cadouri cadrelor din învățământ datează de ani de zile. Părinții sunt cei care continuă tradiția, iar profesoarele cele care așteaptă sau nu. Depinde foarte mult de școală, de locație și de statutul părinților.
O bunică care își aștepta nepoțica ne-a spus că nora sa este profesoară și că acum câțiva ani a primit de la un părinte cu o situație materială bună un lanț de aur, însă tot ea a declarat că nu este un cadou atât de mare.
Tradiția cadourilor se pare că este susținută și nu prea de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, care nu interzic total acest lucru.
”Noi nu încurajăm astfel de practici. Au mai fost discuțiile acestea în fiecare an. Rămâne la latitudinea fiecărui părinte, care este și adult pe de altă parte. Noi ne sesizăm doar în situații în care învățătorul cere, ca să zicem așa. Acum nu putem controla toți părinții copiilor ce vor să facă, dacă vor să dea o floare, acum nu trebuie să fim nici noi absurzi. Repet, e problema dumnealor, noi nu încurajăm astfel de practici,”
Gabriel Hârtie, inspector școlar general.
Până la urmă, putem vorbi de sume mai mari sau cadouri scumpe oferite cadrelor didactice doar în municipiu. În județ, situația este cu totul alta. Educatoarele sau învățătoarele sunt fericite că primesc doar o floare, pe când, în municipiu, nedeclarat, ziua de 1 sau 8 Martie, nu poate trece oricum.
Trebuie menționat că în codul etic al profesorilor este interzis să primească sume de bani sau cadouri. Etica, însă se pare că dispare în luna martie.
DESCARCÃ APLICAȚIA BOTOȘÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Tineri avertizați de polițiștii locali după ce s-au „așezat” pe o bancă
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Marius Budăi: PSD este garanția creșterii veniturilor românilor!
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Intervenție la lăsarea nopții, muncitorii de la Apă au remediat avaria
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Mizerie găsită de comisarii de la Garda de Mediu la Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024