Aproape o iarnă întreagă italienii, ca și românii de altfel, au privit știrile de la TV despre China și coronavirus ca pe un film de la Hollywood. Părea ceva mult prea îndepărtat și parcă ireal. Un fel de, ”se întâmplă în Asia, în Europa nu este posibil așa ceva”.
S-au trezit din letargie cu o săptămână înainte de venirea primăverii, când doi semeni de-ai lor au murit după ce au fost infectați cu temutul Covid-19.
Evenimentele s-au succedat cu o repeziciune incredibilă. În câteva zeci de ore viața italienilor, dar și a celor peste un milion de români care trăiesc în ”Cizmă”, s-a schimbat profund, devenind un coșmar pe care, apropos de Hollywood, poate nici măcar în mega producțiile americane nu și-au imaginat că îl pot vedea, darămite să-l trăiască pe propria piele.
Zeci sau poate chiar sute de mii de români s-au înscris într-o cursă nebună spre țara natală, acolo unde la acea oră încă nu fusese diagnosticat vreun om cu coronavirus.
Unii au ales însă să rămână în țara adoptivă, negândindu-se nici măcar o clipă să se înscrie în isteria fugii spre România.
Este și cazul Biancăi Sabina, o botoșăneancă de 28 de ani, mama unui băiețel de patru ani, însărcinată din iarnă cu al doilea.
Locuiește în Aprilia, o localitate cu peste 70.000 de locuitori, aflată la vreo 50 de kilometri sud de Roma.
Viața ei, a românilor și a italienilor a ajuns în mare parte să fie privită prin fereastră. Din casă mai pot ieși doar ca să meargă la serviciu, la ”supermercato” și la farmacie.
”Aici s-a anunțat zonă roșie. În seara asta am ieșit să iau carne de la un magazin românesc. Acolo nu era chiar așa plin, dar aici la ora 18:00 barurile și restaurantele erau închise. Era gol pe stradă, iar Poliția oprea mașini. Te poți deplasa doar în interes de serviciu, vizită medicală, probleme de sănătate. Și trebuie mereu să ai o foaie la tine”.
”Foaia” este ”Autodichiarazione al sensi degli art. 46 E 47 del D.P.R. 28 Dicembre 2000”. De fapt, o ”Dichiara sotto la propria responsabilita” prin care fiecare rezident care nu merge la serviciu trebuie să precizeze în ce scop se află pe drumuri în vremuri de coronavirus. Și sunt doar patru variante: cumpărături esențiale, o situație de necesitate, pentru a se întâlni cu cineva sau pentru că, pur și simplu, merge spre casă. Bineînțeles că trebuie menționate data și ora. Și nu încap glume sau încercări de a duce în eroare autoritățile atât timp cât ”carabinieri” (Jandarmeria Italiei) stau prin intersecții și pe trotuare cu pistolul mitralieră atârnat de gât.
”Nu e atât de greu să stai în casă, doar nu stai o viață. Îți faci cumpărăturile necesare și mergi apoi acasă, fără să mai mergi la o bere cu amicii. Nu este așa de greu, ieși pentru strictul necesar. Dacă alții nu respectă aceste reguli chiar o s-o pățim”.
Nu mai poți însă să părăsești orașul decât dacă lucrezi în altă localitate sau pe motive medicale, iar dacă ieși pe stradă Poliția te ia la întrebări. De exemplu, nu poți merge la cumpărături într-un oraș apropiat, trebuie să ți le faci în urbea în care locuiești.
”Trebuie sa ieși pentru strictul necesar. Astăzi am ieșit afară cu Asia (cățelul familiei – n.r.). Dacă erau doi oameni pe stradă. Dar erau o mulțime de afișe pe baruri, primesc maxim trei persoane. Autobuzele, trenurile, tramvaiele mai merg, dar sunt goale, iar cabina șoferului este închisă. Oricum, nu ai voie să intri în autobuz pe ușa din față. În supermarketuri nu am fost că nu avem nevoie, nu știu dacă mai este marfă. Am fost însă la magazinul românesc și carnea era gata. Lumea e nebună. Magazinele sunt deschise, nu știu de ce fac așa”.
La Kaufland se intră pe serii de câte cinci persoane. Termină ei cumpărăturile, intră alții cinci și tot așa.
La serviciu ești obligat să porți mască și mănuși.
”Pizzeriile, barurile s-au închis. E jale! Nu ai voie să ieși pe stradă, vine Poliția și te întreabă. Riști amendă sau dosar penal”.
Grădinițele au fost închise de zile bune.
Seara în oraș nu este țipenie de om, însă iluminatul public funcționează până la ultimul bec.
”Vorbește premierul Italiei la televizor acum despre noile reguli. Gata, închid tot! Doar activitățile primare rămân deschise. Baruri, frizerii, totul se închide. Doar farmaciile și supermarketurile rămân deschise. Activitățile productive nu se închid. Acum vedem mâine, poimâine exact cum vor rămâne deschise. La bănci încă se muncește”.
Joi, 12 martie
”Am ieșit cu cățelul afară. Nu era nimeni, doar alte persoane cu căței erau”.
”E gol, dar aici oricum e pustiu, doar magazinele cu alimente și farmaciile sunt deschise. Nici dacă ai vrea nu ai unde merge. Plus că Poliția stă la pândă. În regiunile unde stau închiși de aproape o lună și e jale de tot au oprit plata ratelor la bancă. Pierderile oricum sunt enorme. Aseară au ajuns ajutoare de la chinezi: măști, aparate respiratorii, medici. Au dat în direct la știri”.
”Mai vedem mâine ce se întâmplă”.
”Mâine?”... Ciudat mai sună acum cuvântul ăsta.
”Sperăm să fie bine. La noi sigur școlile nu se deschid pe 3 aprilie. După este Paștele. Coronavirusul trebuie să atingă apogeul aici și după scad cazurile, prin mai – iunie”.
”Am ieșit afară, prin jurul blocului, cu câinele și Alessio”.
”Azi e sâmbătă, stăm de trei ore să intrăm la supermarket. Doamne... Vai, sunt sătulă. O să devenim și mai slabi. Trebuie să avem mănuși pe mâini, nu cumva... Doamne... Și mască obligatoriu. Poate intra doar unul la cumpărături, s-a dus o prietenă, e aștept în mașină”.
Și totuși, aproape în fiecare zi se bat noi și noi recorduri la decese și îmbolnăviri.
”Sunt din nord. La noi sunt doar șapte persoane în oraș. Dar lumea încă iese. Au fost mai multe denunțuri decât oameni infectați, adică mai mulți reclamați la Poliție că nu au respectat carantina decât număr de îmbolnăviți. Și uite așa din cauza unora dobitoci mai stăm închiși iar două săptămâni. Stai o singură dată închis două săptămâni, că nu mori, și după aceea gata. Oricum, au închis și parcurile. Nici să alergi nu ai voie, nimic...”
”La ce vezi prin jur, serios, te ia cu capul. Aici trebuie să ai si un psihic puternic. Eu nu sunt așa de prăpăstioasă, dar când vezi în jurul tău așa te ia cu depresie”.
”Aici, la noi în oraș, avem puține cazuri, sperăm să rămână așa. Aici lumea respectă. Ieri am coborât cu cățelul în fața blocului, aveam carabinieri în față și controlau. Ai voie in jurul blocului, dar mi-au cerut foaia de la serviciu, trebuie să ai autorizația la tine pentru că te controlează. Eu oricum o am mereu, chiar și când ies în fața blocului. Aseară a vorbit premierul, s-a dat un nou decret, închid și fabricile. Am pe cineva care lucrează la o rețea de telefonie, cum ar fi Orange. Nu știu dacă închid și la ea. Acum lumea e acasă și se consumă internet la greu. Mâine se va vedea cine și cum intră în sectorul pentru închidere”.
”Mai vedem mâine ce se întâmplă”.
”Mâine!?”... Ciudat mai sunt acum cuvântul ăsta.
9 martie: 1.797 / 97
10 martie: 977 / 168 - nou record de decese
11 martie: 2.313 / 196 - nou record de infectați și decese
12 martie: 2.651 / 189 - nou record de infectați
13 martie: 2547 / 250 - nou record de decese
14 martie: 3497 / 175 – nou record de infectați
15 martie: 3.509 / 368 - nou record de infectați și decese
16 martie: 3.233 / 349
17 martie: 3.526 / 345 - nou record de infectați
18 martie: 4.207 / 475 - nou record de infectați și decese
19 martie: 5.322 / 427 - Italia depășește China la numărul de decese.
Se întâmplă tocmai în ziua în care China a raportat că nu mai are nici măcar un singur nou caz local de infectare.
20 martie: 5986 / 627 - nou record de infectați și decese
21 martie: peste 6.557 / 793 - nou record de infectați și decese
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Medic nou la Spitalul Județean pe o specialitate importantă
Oana Sava
Nov 27, 2024