Exploratorul botoșănean Gheorghe Iavorenciuc a avut o primăvară plină. În luna martie s-a deplasat în Ucraina, țară invadată de Rusia, după care și-a sărbătorit împlinirea a 65 de ani în Siria, stat aflat în război de mai bine de un deceniu.
La doar câteva zile după revenirea din zona arabă, botoșăneanul a plecat din nou în Ucraina. A vrut neapărat să vadă ce a lăsat armata rusă în regiunile din jurul Kievului, pe care le-a ocupat timp de mai bine de o lună.
Și a văzut ororile conflictului armat în toată hidoșenia sa.
Oamenii din Borodianka, Bucha și Irpin, trei orașe din apropierea capitalei Ucrainei, acolo unde trupele agresoare au semănat teroare printre civili, i-au povestit lui Gheorghe Iavorenciuc că s-au trezit cu tancurile în oraș și că soldații ruși le-au cerut să intre în beciuri.
Doar că pe unii dintre ei militarii invadatori nu i-au mai așteptat să ajungă în casă și i-au omorât pe unde i-au prins: pe străzi, pe trotuare, prin parcuri, pe la magazine, prin piață. Iar trecerea tancurilor peste mașini a devenit o obișnuință.
Timp de 35 de zile, cât au stat sub ocupație, ucrainenii nu au putut ieși din casă fiindcă aventurarea prin oraș era aproape sinonimă cu moartea.
Astfel că, pentru a-și îngropa tatăl ucis de ruși, cele două fiice ale acestuia au recurs la un gest extrem.
S-au târât și l-au tras mai aproape de casă pentru a nu-l lăsa pradă animalelor.
”Două fete l-au scos noaptea pe tata de pe stradă, că murise, și l-au îngropat în stratul cu pătrunjel, la 20 de centimetri, să nu-l mănânce câinii. Războiul rusesc este criminal în fiecare pas pe care l-a făcut”,
Gheorghe Iavorenciuc, explorator.
În multe dintre cazuri, cei morți au fost înhumați de oamenii din apropierea blocurilor și caselor în care și-au găsit sfârșitul. Pentru că altfel nu se putea.
”La Borodianka toți oamenii și-au îngropat vecinii. Acolo, nici măcar să-l ia pe tata din stradă nu i-au dat voie: «te omor și pe tine». Au zis: «cine iese, îl omorâm». Dacă ar fi ieșit, în strategia rusească înseamnă că deconspirau locul respectiv și modul de acțiune”,
Gheorghe Iavorenciuc, explorator.
A explicat că războiul este și mai oribil decât se poate vedea la televizor și pe rețele de socializare pentru că, pe de o parte, posturile TV sunt constrânse de normele Consiliului Național al Audiovizualului să nu difuzeze imagini horror sau să le prezinte blurate, iar rețelele de socializare elimină conținutul considerabil șocant, sensibil, crud.
Cu toate că a vizitat 140 de țări, inclusiv unele măcinate de război, precum Irak, Siria, Afganistan, a fost marcat de ceea ce a văzut în orașele din apropierea Kievului.
”Eu am visat patru nopți. Le spuneam la copii că nu știu ce întâmplă. Mă cutremuram de ce am văzut acolo, că nu se pot vedea asemenea atrocități”,
Gheorghe Iavorenciuc, explorator.
Potrivit acestuia, tactica rușilor a fost aceea de a bloca oamenii în case, de a le fura bunurile și de a-i deposeda de telefoane, tablete, camere de luate vederi și de orice alte mijloace care le-ar fi putut da posibilitatea de a surprinde imagini și de a le transmite mai departe și mai ales de lua legătura cu ucraineni din zonele neocupate.
Unii dintre cei care din cauza unor nevoie de maximă necesitate se aventurau în afara caselor erau omorâți pe loc sau li se puneau saci în cap, o mulțime de oameni fiind astfel ridicați fără a se știe dacă se mai află sau nu în viață.
Mulți ucraineni din Borodianka au reușit să fugă până la venirea rușilor, estimările prezentate de localnici arătând că din circa 14.000 de locuitori, în oraș se mai află doar în jur de 1.000.
Gheorghe Iavorenciuc a adăugat la Botoșăneanul TV că Borodianka, Bucha și Irpin, aflate în nord, în apropiere de granița cu Belarus, au fost printre primele orașe din Ucraina în care au pătruns rușii și pentru a semăna panică și teroare în restul țării, s-au dezlănțuit. Le-au bombardat și au recurs la atrocități pentru ca nu cumva civilii din alte localități să îndrăznească să opună rezistență.
A plecat acolo cu alimente pentru ucraineni și s-a întors cu două femei, mamă și fiică, de 84, respectiva 60 de ani, pe care le găzduiește acasă.
Primarul orașului ucrainean Bucha, Anatoliy Fedoruk, a declarat pe 12 aprilie că autoritățile au găsit 403 cadavre ale unor persoane despre care se crede că au fost ucise de forțele ruse în timpul ocupației, iar numărul lor este în creștere.
.
ACUM: Prima reacție a liberalilor după pierderea primului tur – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ÎN ACEASTĂ SEARĂ: Clădirea Primăriei Botoșani va fi iluminată în culoarea portocalie
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Adolescenți prinși de jandarmi după ce au furat trei geci dintr-un club din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024