Au apărut noi normative prin care sunt eliminate două tipuri de ajutoare sociale care sunt înlocuite cu o singură formă de susținere a acelor persoane care au într-devăr nevoie de sprijin de la stat.
Dispar ajutorul minim garantat și alocația de susținere a familei.
În loc va fi acordat un venit minim de incluziunea acordat acelor botoșăneni care au într-adevăr nevoie de sprijin financiar deoarece nu pot munci.
În aceste condiții beneficiarii de ajutoare sociale trebuie să se adreseze Primăriei de domiciliu care ulterior trimite informări cu listele acestor beneficiari la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
„Noi la ora actuală la venitul minim garantat nu tratăm familia, ci tratăm persoanele. În cadrul unei familii, normal, când asistenții sociali vor analiza componența, vom vedea ce se întâmplă cu numărul de NEET care vor fi înscriși la noi în evidență. Pentru că fiecare membru a familiei beneficiare de venit minim de incluziune, aptă de muncă, fiecare persoană componentă acestei familii pentru a primi venitul minim de incluziune, va fi obligată să se înscrie la AJOFM și să beneficieze de măsurile de stimulare a ocupării”,
Anca Apăvăloaie, director AJOFM
Specialiștii AJOFM vor analiza fiecare familie în parte, în funcție de situațiile trimise de primării. Se va identifica dacă în familie sunt spre exemplu mai mulți tineri care nu muncesc. Iar pentru ei se vor propune soluții de integrare pe piața muncii.
„Sunt obligați, dacă vor să beneficieze de venitul minim de incluziune, ca în termen de maxim 30 de zile să depună cerere la Primărie. Primăria în termen de 30 de zile comunică la AJOFM numărul de persoane care au depus cererile, ulterior în termeni de 10 zile noi trebuie să transmitem primăriei programarea persoanelor cu care noi trebuie să stăm de vorbă”
Anca Apăvăloaie, director AJOFM
După interviurile programate la „Forțele de Muncă” sunt acordate servicii pentru persoanele fără ocupație. Iar cele care sunt inapte de muncă sunt comunicate primăriilor ca având calitate de beneficiare ale venitului minim de incluziune.
Prefectul Sorin Cornilă a anunțat că va organiza o ședință cu participarea primarilor, reprezentanților AJOFM și ai Agenției Județene de Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) având în vedere că legea se aplică de la 1 noiembrie 2023 iar noul ajutor social se va acorda din ianuarie anul viitor.
„Până la sfârșitul lunii noiembrie, așa cum v-am promis, o să organizăm la Instituția Prefectului în sala Nicola Iorga o întâlnire cu primarii din toate UAT-urile din județul Botoșani, bineînțeles cu AJOFM și cu AJPIS, care au și ei un rol în implementarea acestei legi”,
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani
Împreună aceste instituții urmează să găsească o procedură de lucru pentru implementarea noii legi.
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile