Un control efectuat în luna februarie a anului trecut s-a soldat cu imputarea unei sume de peste 200.000 de lei, sau 44.000, echivalentul în euro. Banii au fost imputați pentru o serie de servicii medicale efectuate în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, ce se află sub tutela Primăriei municipiului reședință de județ.
Controlul a fost efectuat de inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). În urma acestor verificări, reprezentanții instituției menționate au depistat o serie de neconcordanțe în ceea ce privește modul în care au fost completate fișele medicale a 35 de pacienți ce au fost tratați pe spitalizare de zi.
Urmare a acestor nereguli, inspectorii de la Casa de Asigurări au imputat sumele decontate prin contractul cadru pentru toți pacienții tratați în același fel, în total 1.790 de cazuri, pentru o perioadă de 1 an și 8 luni, fără să verifice dacă toate fișele au fost completate în același fel.
CAS, prin contract, deconta 100 de lei pentru fiecare pacient, tratat prin spitalizarea de zi în sistem de urgență.
În aceste condiții, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie s-a regăsit în situația în care să returneze suma de 176.900 de lei, ceea ce înseamnă bugetul unității medicale pe patru luni de zile.
Suma imputată a fost plătită în intervalul aprilie – decembrie 2017, în tranșe lunare. În paralel, juriștii Spitalului de Pneumoftiziologie au contestat raportul de control întocmit în 23 februarie 2017 și au avut câștig de cauză de la prima instanță, adică la Judecătoria Botoșani.
”Anulează în parte raportul de control nr.5200 din 23.02.2017, constată că este nelegală măsura dispusă de pârâtă de a recupera de la reclamantă suma de 176.900 lei reprezentând valoarea decontată pentru servicii medicale efectuate în regim de spitalizare de zi raportate pentru perioada 01 aprilie 2015-31 ianuarie 2017 şi a sumei de 15.074,88 lei, reprezentând dobânzile şi penalităţile de întârziere calculate până la data întocmirii raportului de control”,
Sentință pronunțată de Judecătoria Botoșani
Prima instanță a obligat Casa de Asigurări să returneze suma imputată de 176.900 lei, dar și cea 23.200 lei stabilită drept accesorii. De asemenea, CAS trebuie să achite și cheltuieli de judecată de aproape 6.000 de lei.
Prima sentință a fost menținută și devine astfel definitivă și irevocabilă, urmare a apelului formulat la Tribunalul Botoșani de Casa de Asigurări și a pronunțării din data de 23 octombrie 2018.
„Probabil instanța a considerat că indiferent cum au fost efectuate, au fost efectuate la pacient și asta e. Noi trebuie să urmărim corectitudinea efectuării serviciilor medicale din contract. Dacă instanța a decis altfel…Cred că este vorba de spitalizarea de zi. Medicii nu făceau spitalizarea de zi din urgențe ca spitalizare ci ca și consultație, de control”,
Carmen Nicolau, director Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani
„Judecătorul poate hotărî în spiritul legii, noi doar în litera legii”, a conchis Carmen Nicolau, care susține că probabil pentru judecători a contat faptul că respectivii pacienți au beneficiat de acele servicii medicale indiferent de forma în care au fost acordate.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Botoșănean lovit pe trecerea de pietoni, a rămas inconștient pe asfalt
Gabriela Erdic
Nov 17, 2024
Ajutorul de înmormântare crește: CE trebuie să știe beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024