Cel mai important, spun medicii, este ca pacientul şi aparţinătorii acestuia să identifice la timp semnele şi simptomele.
Accidentul vascular cerebral (AVC) este o problemă de sănătate subită, care impune acțiune imediată, pentru a putea avea șanse reale de supraviețuire. Deși răspândit, mulți încă nu știu să îl gestioneze.
Potrivit medicilor, accidentul vascular cerebral are cauze multiple, printre ele numărându-se hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, vârsta, sindromul de apnee în somn.
Este adevărat că și costurile de tratament sunt mari. La costurile de tratament, susţine Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), se adaugă cele legate de pensionări anticipate, pierderea veniturilor şi beneficiilor datorate activităţii la locul de locul de muncă, plăţile pentru diferite grade de handicap, costurile de recuperare şi/sau îngrijire.
Cel mai important, spun specialiștii, este ca pacientul şi aparţinătorii acestuia să identifice la timp semnele şi simptomele unui AVC, „fereastra terapeutică” în care un pacient trebuie să se încadreze fiind de patru ore şi jumătate. Pentru aceasta, în primele două ore de la primele semne pacientul trebuie să cheme ambulanța.
„Ca această fereastră să fie realizată efectiv, adică pacientul să se încadreze în această fereastră, trebuie ca în optim două ore de la debutul semnelor şi simptomelor să apeleze la medic, la serviciul de ambulanţă, astfel încât în cel mult trei ore şi jumătate să ajungă într-o unitate de primiri urgenţe la un spital în care există secţie de neurologie şi care derulează program de tromboliză sistemică intravenoasă în cazul accidentelor vasculare cerebrale, pentru că este un timp în care pacientul este investigat în spital, în UPU, şi acest timp variază între minim 45 de minute şi maxim 60 de minute. Deci fereastra terapeutică trebuie să încadreze inclusiv acest timp”, a explicat medicul Alis Grasu.
La sfârșitul lunii iunie 2019, la Botoșani era realizată prima tromboliză în accident vascular cerebral (AVC).
Până la acel moment, chiar dacă cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani era inclusă în programul național de tromboliză, procedura nu se putea realiza din cauză că spitalul nu îndeplinea condițiile, astfel că pacienţii erau direcționați către Suceava.
Accidentul vascular cerebral reprezintă o leziune cerebrală gravă, dată de oprirea aportului sangvin într-o anumită regiune a creierului. Accidentul Vascular Cerebral se împarte în: accident vascular cerebral hemoragic și accident vascular ischemic.
Accidentul vascular cerebral ischemic se produce când un cheag blochează un vas de sânge cerebral, iar cel hemoragic apare în urma ruperii unui vas de sânge cerebral.
În funcție de tipul de accident, de regiunea afectată și de întinderea accidentului vascular, vârsta pacientului și bolile sale asociate, dar și de funcționalitatea țesutului cerebral înconjurător, accidentele vascular cerebrale pot da diferite semne și simptome, de la cele minore (dureri de cap, amețeli, vertij, tulburări minore de vedere etc.) până la comă profundă și moarte.
Aceste simptome pot fi rapid regresive (accident ischemic tranzitor), când acestea dispar în 24 ore sau pot dura un timp îndelungat, dar se pot croniciza, devenind sechelare.
Accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de deces în țările dezvoltate (Statele Unite ale Americii și Europa de Vest), de unde și preocuparea pentru tratamentul și prevenirea acestei boli.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024