În conformitate cu noile reglementări legislative privind reforma în domeniul sănătății, prin care medicii au căpătat statut de funcționar public, șefii de secții de unitățile spitalicești au obligația de a completa declarații de interese prin care să indice persoanele cu care se află în grade de rudenie. Măsura legislativă are mai degrabă scop informal și nu obligă persoanele implicate să renunțe la funcțiile de conducere.
Ca atare, pe pagina electronică a Consiliului Județean Botoșani, una dintre secțiuni a fost dedicată declarațiilor semnate de propria răspundere, de către șefii de secții, șefii de laboratoare și șefii de servicii medicale, prin care fac publice legăturile de rudenie până la gradul al IV-lea inclusiv cu personalul angajat în secția, laboratorul sau serviciul medical pe care îl conduc.
”Medicii intră în categoria funcționarilor publici și sunt acele declarații de (in)compatibilitate. Acolo unde sunt trebuie să respecte toate normele, știu că s-a cerut completarea acestor declarații. Sunt anumite persoane care nu pot să ocupe anumite funcții de conducere. Și în Finanțe dacă erai director și era și soția nu puteai să o strângi de gât că lucra tot în Finanțe, nu mai putea fi șef”, a explicat situația Gheorghe Sorescu, președintele CJ Botoșani.
La Spitalul Județean Mavromati fiecare șef de secție a completat aceste declarații. În doar trei cazuri există grade de rudenie:
- Valentina Mimor, șef secție oftalmologie – Ovidiu Mimor (soț), medic oftalmolog în cadrul secției
- Radu Malancea, șef secție ortopedie – Ioan Malancea (fiu), medic rezident în cadrul secței
- Maria Silvia Țighiliu - șef secție chirurgie – Brîndușa Sârbu (verișoară grad 1) – asistent medical în cadrul secției
”Acesta este sensul că dacă ai rude de gradul I sau II nu pot să ocupe anumite funcții , acesta este înțelesul. Adică Radu Malancea jr să nu devină managerul spitalului sau soția nu știu căruia să nu fie șef de secție în subordinea lui. În alte condiții, nu”, mai spune Gheorghe Sorescu.
Unul dintre șefii din Spitalul Județean Mavromati, Petre Rădăuceanu a declarat că aceste măsuri reglementate de lege sunt unele firești.
"E ca la Agenţia de Integritate, să se ştie cine pe cine are ca după aia să nu se mai facă cine ştie ce contracte şi să fie interpretate. Aşa sunt excluşi de la început şi nu se bagă. Eu cred că o idee bună, ca să nu apară neînţelegeri. Eu am completat, nu am nimic de ascuns", a spus Petre Rădăuceanu, medic-şef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Botoșani. (G.E., M.H.)
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024