În timp ce unii medici depun armele în lupta cu noul coronavirus, o adevărată lecţie şi, în acelaşi timp, impresionantă poveste de viaţă vine de la un medic ce îmbracă halatul alb de aproape şase decenii.
Petre Ciuvăţ este medic ATI la Spitalul Orăşenesc din Rovinari (Gorj) care i-a devenit deja casă. Ca să fie cât mai aproape de pacienţi,acum a decis să doarmă în spital şi nu are de gând să facă vreun pas înapoi.
Petre Ciuvăţ, medic ATI - E aproape prima casă aş putea spune. Sunt foarte fericit că îmi pot practica profesia şi după vârsta de pensionare.
Faceţi cunoştinţă cu medicul Petre Ciuvăţ. În nici două luni, va împlini 80 de ani. Dar pentru el, medicina nu are vârstă. De aproape şase decenii, salvează vieţi. Ultimii cinci ani i-a petrecut în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Orăşenesc din Rovinari.
Petre Ciuvăţ, medic ATI - Toată lumea îmi spune că sunt nemaipomenit, nemaivăzut. În anul VI, eram şi student la Medicină Generală şi eram şi intern la Anestezie, la Spitalul Grigore Alexandrescu. De atunci, practic sunt 57 de ani de când eu fac profesia de anestezie, terapie intensivă.
Deşi e în prima linie şi face parte din cea mai vulnerabilă categorie de oameni în faţa noului coronavirus, medicul Ciuvăţ nu are de gând să renunţe prea curând la jurământul lui Hypocrate, scrie Observator
Petre Ciuvăţ, medic ATI - Lucrul acesta e deosebit de grav într-un fel. Molima asta se răspândeşte cu o viteză deosebită şi oamenii sunt în faţa unei situaţii absolut noi. Nu este niciun pericol, absolut niciun pericol dacă ştii cum să te protejezi. Nu mi-e teamă, nu mi-e teamă absolut deloc şi nu îi înţeleg pe cei cărora le e teamă. Când faci medicina, o faci ca să rezolvi problemele de patologie ale oamenilor. Cum să-ţi fie teamă de o boală? Pentru asta ai învăţat, să o combaţi.
La aproape 80 de ani, Petre Ciuvăţ e salvator de profesie. Îşi aminteşte că şi în anul 1977, când ţara noastră a fost zguduită de cel mai mare cutremur, a fost tot în prima linie, dar într-un spital din Bucureşti.
Petre Ciuvăţ, medic ATI - Cutremurul din 77 m-a prins în spital, în Bucureşti, unde am lucrat o viaţă şi îngrijorarea generală a fost aproape asemănătoare cu cea de acum. Îngrijorare că se poate repeta, îngrijorare, disperare la pacienţii din spital pentru cei rămaşi acasă.
Pentru că pune viaţa bolnavilor pe primul loc, medicul a decis să rămână în izolare la. spital, alături de cei care au cea mai mare nevoie de el.
Petre Ciuvăţ, medic ATI - Sunt în spital aproape zi şi noapte, când este nevoie de mine, i-am rugat pe colegii care lucrează în UPU şi sunt de gardă, dacă au un caz în care au nevoie de mine, să nu ezite să mă cheme la orice oră.
Medicul şi-a propus să iasă la pensie abia după ce România şi lumea întreagă vor învinge pandemia.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Declarația zilei 25 noiembrie 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
ACUM: USR-iștii de la Botoșani, de la extaz la agonie – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Curg voturile din secțiile de la Botoșani pentru Călin Georgescu, numărătoarea pe final
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024