Sunt primii doctori care iau contact cu urgențele județului. Le-au ajuns în față cele mai grave sau traumatice situații.
Tineri frumoși care în cele din urmă nu au mai putut fi salvați în spitale din țară sau străinătate. Bătrâni care s-au ferit cât au putut de spital și au ajuns în grija medicului, unii mult prea târziu.
Ramona Guraliuc, medicul șef al Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati le-a văzut pe toate.
Are aproape două decenii de activitate și a ales Spitalul Județean în anul V de rezidențiat. Susține că alături de colegii din serviciul de urgențe este martoră a acestor situații medicale.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„Sunt foarte multe cazuri. Cred că anul acesta și cazul care a fost mediatizat foarte mult a fost cel al polițistului politraumatizat în accident rutier. Nu pot să spun un singur caz, au fost atât de multe care marchează inevitabil orice medic și orice asistent care lucrează în serviciul de urgență”
Există cazuri medicale cu care empatizează inclusiv comunitatea, sunt înălțate rugăciuni pentru anumite vieți, se donează sânge pentru salvarea altora.
Nici medicii nu sunt imuni la astfel de situații. Mai ales când sunt implicate persoane vulnerabile. Ramona Guraliuc, povestește: „Eu am o latură sensibilă raportat la copii și la bătrânii care niciodată nu au văzut medicul. Și când îl vede pentru prima dată... i s-a părut normal să stea acasă și să ia un algocalmin și îl descoperi cu nu știu ce patologii și îl întrebi «domnule, dar de ce nu ai venit până acum la spital?»”.
Traumele sunt traume, mai spune șefa UPU Botoșani și au un impact psihologic destul de negativ asupra stării fiecărui personal medical care se implică. Mai ales când sunt finaluri cu rezultate pozitive.
Un alt exemplu prezentat de medicul Ramona Guraliuc a fost misiunea de după explozia de la Dedeman când au început să fie transportați răniții la spital.
Fără să fie chemați anume, au fost medici botoșăneni care au venit de acasă să dea o mână de ajutor.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„Mă bucură că și în cazul accidentului de la Dedeman lucrurile au fost gestionate corect. Poate din exterior lucrurile sunt mai simple, dar când ești acolo totul se schimbă. Și pe de altă parte aduc mulțumiri, încă o dată, atât personalului din Urgență, cât și personalului de pe secțiile spitalului. Toți s-au implicat, acolo a fost o dovadă de unitate”
Cum s-a procedat în cazul Dedeman, șefa de la „Urgențe” ar sugera același spirit de echipă și pentru noul manager care și-a propus să ducă Spitalul Județean Mavromati la un alt nivel.
Ramona Guraliuc, medic șef UPU – SMURD.
„Acum trebuie să dăm și alături de dvs (n.r. noul manager al spitalului) o dovadă de unitate să ridicăm, pentru că se poate, resursa este în noi, nu o să vină nimeni niciodată din afară și o să spună și o să facă ceva pentru noi. Noi trebuie să renaștem, noi trebuie să găsim resursa, noi trebuie să găsim soluțiile, avem echipă managerială”
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile