Colosseum este un spațiu cu o acustică unică în lume, pe care tehnologia modernă nu a reușit să o descifreze.
Prim-trompetistul Filarmonicii de Stat Botoșani, Mirel Manea, este primul artist român care a obținut permisiunea autorităților italiene pentru a face aceste filmări în Colosseum, „cel mai protejat monument istoric mondial, emblemă a fostului Imperiu Roman, al Romei şi lumii moderne actuale”.
Mirel Manea a declarat pentru Gândul.ro că sunt puțini artiști care primesc această onoare, fiind o scenă-simbol pentru cultura întregii umanități, și că actul artistic are o semnificație profund spirituală: aria interpretată, „Corul sclavilor” (Nabucco), este un mesaj de solidaritate și de speranță în momentele cumplite traversate, acum, de omenire.
„Colosseo” este o producţie a televiziunii italiene și reprezintă un solo de trompetă pe adaptarea unor lucrări celebre de către Andrei Tudor, precum „Va pensiero”, actul III al operei Nabucco a celebrului compozitor italian Giuseppe Verdi.
”Este o acustică pe care nici cei mai mari fizicieni ai lumii nu au reușit să o explice: practic, în toate colțurile Colosseumului, chiar și dacă aprinzi un chibrit, sunetul este același peste tot. Este un mister . Este singura clădire din lume cu asemenea acustică. Așa cum bine știți, este cea mai mare scenă din antichitate, iar „secretul” acestei acustici senzaționale nu a fost obținut nici măcar prin tehnologia modernă”, a spus Mirel Manea.
Aria „Corul sclavilor” are o semnificație aparte în contextul trecutului istoric al Colosseumului. La construcția Colosseumului au fost folosite zecile de mii de sclavi prizonieri de război și, ulterior, gladiatorii (majoritatea sclavi) și prizonierii din războaie erau puși să lupte între ei sau cu animale sălbatice. Spectatorii se delectau privind luptele sângeroase, iar specialiștii estimează că între anii 80-400 e.n. și-au pierdut viața în Colosseum în jur de 300.000 oameni, alături de peste 1 milion de animale.
„Mesajul meu, prin „Corul sclavilor” (Va pensiero) este unul de solidaritate și speranță – în timpul pandemiei am văzut imagini din Roma, cu străzi pustii, într-un moment tragic din istoria Romei. Și am ales să fac acest material, a durat luni de zile să obțin permisiunea să transmit mesajul meu pentru sufletele oamenilor în această perioadă în care suntem cu toții copleșiți de o situație fără precedent în istoria modernă a omenirii”, a spus pentru sursa citată Mirel Manea.
Cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat in Italia, fiind considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile