Iubitorii de drumeții sunt, deseori, și pasionați de tot ceea ce natura ne oferă. Ei cunosc potecile ascunse, disting speciile de plante, urmele de animale, dar și micile minuni care le ies în cale.
Ionuț Haidău este unul dintre pasionații de drumeții, el gestionând și contul de Facebook Botoșani – Atracții și trasee turistice. În urmă cu câteva zile, Ionuț Haidău a împărtășit cu cei care îl urmăresc o descoperire rară în zona Botoșaniului.
Este vorba despre Steaua Pământului, o ciupercă denumită astfel tocmai pentru că se deschide în formă de stea.
”Astraeus hygrometricus - mica minune a pădurii, fascinantă: Steaua Pământului, i se mai spune și barometru sau tătăraș datorită modului în care reacţionează la conţinutul de umiditate din aer, deschizându-se sub formă de stea”,
Ionuț Haidău
Mai aflăm de la Ionuț Haidău că ciuperca a fost folosită în medicina tradiţională chineză ca agent hemostatic, praful de spori fiind aplicat extern pentru a opri sângerarea rănilor, pentru a reduce degerăturile.
De asemenea, praful de spori amestecat cu uleiul de seminţe de muştar era folosit ca unguent împotriva arsurilor.
”Este o specie de ciuperci necomestibilă și saprofagă, ce descompune resturi vegetale, denumită în popor steaua pământului sau tătăraș. Buretele se dezvoltă în România, Basarabia și Bucovina de Nord de la câmpie la munte în grupuri, pe terenuri bazice, bogate în humus și poate fi întâlnită frecvent în pădurile de conifere, de foioase și mixte precum prin parcuri, grădini și chiar cimitire. Timpul apariției este din (iunie) iulie până în noiembrie”,
Ionuț Haidău
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Ofertă social democrată pentru Parlamentul României – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Prime uriașe pentru o victorie cu FCSB: Iftime a anunțat CÂȚI bani vor lua jucătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024