Consideră pandemia de coronavirus o ”tragedie internațională”, însă mai periculoase decât COVID-19, spune microbiologul Vania Atudorei, sunt ”psihoza și paranoia”.
Născut pe 9 decembrie 1953, în Botoșani, Vania Atudorei trăiește de aproape 30 de ani în Canada, însă revine constant acasă. Recunoaște, de altfel, că așa cum ”pentru musulmani locul de pelerinaj anual este la Mecca, pentru mine este la Botoșani”.
Vania Atudorei a vorbit, pentru Botoșăneanul.ro, despre frumusețea locurilor natale și perspectiva culturală a unui oraș al geniilor, dar și despre pandemie, coronavirus, vaccin și a oferit, pentru cititorii noștri, câteva sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste situația actuală.
-Domnule Vania Atudorei, în primul rând vă mulțumim pentru că, într-un timp extrem de solicitant pentru dvs., ați acceptat să răspundeți unor întrebări care, sperăm, îi vor ajuta pe botoșăneni să înțeleagă mai bine ce se întâmplă de atâtea luni de zile. Dar pentru că, așa cum ați mărturisit, în octombrie ați vizitat Botoșaniul și știm că, de fiecare dată când veneați acasă erați dornic să comunicați cu oamenii, erați văzut la concerte, la evenimentele culturale, cum ați regăsit orașul acum, în vreme de pandemie?
-Apropo de evenimentele culturale, vreau să vă spun că marți, pe 6 octombrie, eram prezent la Cornișa, la concertul aniversar cu ocazia aniversării a 50 de ani a Orchestrei de Muzică Populară ”Rapsozii Botoșanilor”. În fiecare concediu profit de toate concertele și spectacolele la care merg cu plăcere, iar din acest punct de vedere Botoșanii nu se dezmint, având o viață culturală deosebită. Eu nu pot trăi fără cultură. Am o colecție de peste 2.000 de discuri de muzică aici în Canada, public la fiecare două săptămâni în ziarul Zig-Zag român-canadian. Acum lucrez la crearea finală a unui volum de 450 de pagini care va apărea în curând la Editura Junimea din Iași, intitulat ”Jurnal de întâlniri excepționale”. Chiar zilele trecute am avut șansa să o intervievez pe celebra soprană de la Opera din Paris, Viorica Cortez, supranumită cea mai mare Carmen a secolului XX, care pe 26 decembrie va împlini 85 de ani de viață.
Am regăsit Botoșanii triști, deoarece sălile de spectacole erau închise, iar copiii purtau măști. Dar orașul a rămas la fel de frumos, plin de verdeață, arbori, flori și de nostalgia toamnei. Când sosesc în România, de obicei iau de la București trenul până la Suceava, iar de acolo vin cu o mașină. Și înainte de a intra în oraș îl văd așezat pe deal ca pe o cetate medievală, un așezământ de cultură, de istorie, de frumusețe materială și spirituală. Este un oraș impozant și binecuvântat. Am profitat să vizitez prieteni dragi, profesori la Liceul Eminescu, pe domnul și doamna Aurelian și Daniela Pintilei, și să le ofer materiale didactice din Canada.
-În Canada sau în oricare alt loc de pe glob, pentru că ați călătorit foarte mult în ultimele decenii, prin natura profesiei, vi s-a întâmplat să vorbiți despre Botoșani? Să fiți întrebat despre Enescu, despre Enescu, despre Iorga? Ce sentimente vă locuiesc în astfel de momente?
-Bineînțeles. Botoșanii rămân o capitală românească culturală de referință. Am publicat cu ani în urmă, în ziarul Luceafărul Românesc din Montreal, un articol de o pagină despre Botoșani. Am înfrățit orașul Botoșani cu al treilea mare oraș din Canada franceză, Lavalul, care are 450.000 de locuitori în octombrie 2007. Timp de o săptămână, drapelul României a fluturat pe clădirea Primăriei din Laval. Povestesc în interviuri despre frumoșii ani de la Liceul Laurian. Am fost prezent la aniversarea a 50 de ani de existență a Școlii Populare de Artă din Botoșani în anul 2018, deoarece eu în anul 1968 eram elev la Liceu și am făcut parte din prima promoție de absolvenți de la această Școală, împreună cu artista Viorica Galan, la sectia canto. Îmi amintesc că la examenul de absolvire am cântat celebra arie ”Habanera” din opera Carmen, de Georges Bizet. Am adus cu mine Diploma de atunci pe care o păstrez și acum.
Botoșanii mi-au dat cultura și aripile care mi-au permis mai apoi să zbor în America de Nord, Africa, America centrală, America de Sud și în multe țări ale Europei. Iar școala botoșăneana continuă să facă acest lucru și cu alți elevi merituoși care au succese internaționale. Pentru musulmani, locul de pelerinaj anual este la Mecca, pentru mine este la Botoșani, unde o am pe mama, care pe 1 februarie va împlini 88 de ani.
-Vrem, nu vrem, ne așezăm în marginea unui subiect pe cât de delicat, pe atât de grav, care ne-a schimbat tuturor viețile. Îmi scrieți: ”am zburat cu 5 avioane, în 3 țări, am luat trenuri, autobuze, m-am întâlnit cu zeci și sute de oameni, m-am întors în Canada după 3 săptămâni, am stat în carantină obligatorie canadiană timp de două săptămâni și am sfidat pandemia tocmai ca să o înțeleg mai bine”. Sunt cuvintele unui microbiolog recunoscut pe plan internațional și, tocmai de aceea, nu putem să nu vă întrebăm: Domnule Vania Atudorei, ați ”înțeles mai bine pandemia”? Cum se vede ea prin ochii specialistului?
-Pandemia actuală este o tragedie internațională. Din nefericire, deși ea durează de 1 an, încă se mai iau decizii politice și economice care nu sunt justificate de deciziile științifice. În istoria pandemiilor, cele mai lungi au durat 2 ani. Acum se cunosc mai bine cauzele, modul de transmitere, remediile și acum se dispune și de vaccinuri. În septembrie și octombrie, când eu am fost în Europa în trei țări: Elveția, Austria și România, am fost impresionat de Elveția și de elvețieni care duceau o viață absolut normală, deși purtau măști. Magazinele pline, restaurantele la fel, trenurile la fel, pline cu elevi și studenți ce mergeau la școli și cu oameni care mergeau la lucru, spectacole și concerte. Viața mergea înainte. Deci se poate și fără psihoză și paranoia. O infecție respiratorie se poate preveni și controla. Nu moare nimeni de Covid, ci moare de complicațiile pe care acest virus le dă la persoanele în vârstă care deja au afecțiuni cronice care sunt agravate, deci la ceea ce se numește în medicină persoane cu riscuri.
-Este o diferență în modul în care se raportează la această pandemie oamenii din Botoșani față de cei din Canada, bunăoară?
-La Botoșani, atmosfera este mult mai tensionată decât în Canada, unde restricțiile sunt mai puțin severe, ca și pedepsele și supravegherea. În Canada nu vine Poliția la tine acasă să te amendeze că nu ai purtat masca sau că ai invitat prieteni acasă. Eu când m-am întors în Canada am stat în carantină obligatorie acasă timp de două săptămâni și am avut numai două apeluri robotizate de la Guvernul federal și două mesaje pe email de verificare. De altfel, am scris în Romania, la Avocatul Poporului, unde am trimis o Petiție împotriva pedepselor exagerate din România legate de pandemie, pedepse care sunt printre cele mai severe din lume. Nu este lumea destul de pedepsită de această situație? Mai trebuie să intervină și statul cu represiuni, cu Poliție, cu închisoare și cu amenzi?
-Cum s-a schimbat viața dvs. în ultimul an? Recunoașteți că profesiunea de microbiolog este mult mai solicitantă în vremea pandemiei. În ce mod? În ce direcție se îndreaptă cercetările dvs.?
-În Canada, microbiologii au fost declarați lucrători esențiali de linia întâi și ni s-au dat Permise speciale de liberă circulație. Eu lucrez în controlul de calitate microbiologic al produselor farmaceutice, și cosmetice și de igienă, cum ar fi dezinfectanții, din care o parte au fost falsificați și de necalitate. Este o muncă de mare răspundere socială, deoarece nu ai voie să faci greșeli și să eliberezi un produs care nu este bun și care poate provoca boli sau decese în rândul populației. De peste 40 de ani lucrez în acest domeniu care este fabulos. Specialiștii consideră că numai 1% din microorganisme au fost descoperite. Studiem acum tendințele și mijloace de prevenire și de combatere a contaminărilor pentru a putea asigura numai produse de calitate la nivel de standarde internaționale și care nu dăunează sănătății oamenilor.
(Vania Atudorei)
-Există numeroase studii, unele controversate, altele bulversante, fără a mai atinge aici falsele piste, despre acest nou coronavirus. Dvs. înșivă sunteți citat cu numeroase informații legate de simptome, remedii și nu numai. Și pentru că în această perioadă suntem asaltați cu subiecte despre vaccin și vaccinare, cum credeți că trebuie să se situeze oamenii simpli în această problemă?
-Oamenii simpli nu trebuie să creadă tot ce aud și tot ce citesc, deoarece există și exagerări, și false știri sau ”fake news” și rumori neverificate. Îmi amintesc cum în această vară se vorbea de un vaccin disponibil și inventat la Timișoara, ceea ce era imposibil. Deci e mai bine de utilizat propriul nostru bun simț și moderația. Românul este înțelept. A știut să traverseze perioade istorice dificile și să aibă răbdare. A fost mai gravă pandemia comunistă, pe care am îndurat-o vreme de 50 de ani. Bunicii și străbunicii noștri au trăit și fără vaccinuri și medicamente, au avut leacurile lor și au trăit 100 de ani. Au dus o viață sănătoasă, au tăiat porcul la Crăciun și au făcut toamna vin din strugurii din curte, fără standarde europene de calitate. Pentru vaccinuri trebuie prudență și trebuie de văzut posibilitatea de efecte secundare grave de genul paralizii, decese, alergii grave etc. Iar asta se poate vedea numai în timp. Acest vaccin este cel mai rapid vaccin fabricat din istoria medicinei și cel mai fragil ca și condiții de transport și de conservare. Iar uneori, când e prea repede, trebuie să ne gândim la proverbul romanesc că graba strică treaba. În istoria vaccinurilor au fost episoade dramatice cu vaccinul tuberculozei, cu cel antipoliomielitic, și altele care au provocat îmbolnăviri și decese. În plus, bolile si vaccinurile nu trebuie politizate, așa cum se procedează în unele țări.
-Domnule profesor, ofetiți-ne câteva sfaturi legate de aceasta perioadă. Ce conduită este potrivită, inclusiv cu privire la mască?
- Purtatul măștii pentru două persoane aflate la 1 m distanță, dacă numai o persoană poartă masca, eficiența e de 70%, iar dacă ambele persoane poartă masca, eficiența crește la 90%. Dintre dezinfectanți, cei mai eficienți rămân, pentru mâini, alcoolul 70% (lichid sau sub formă de gel) și apa oxigenată ce atacă proteinele virale și le denaturează, dar apa și săpunul sunt și mai eficiente.
Cercetări științifice publicate între anii 2010 și 2017 au constatat că vitamina D stimulează imunitatea prin creșterea sintezelor de proteine antimicrobiene, și astfel se crește protecția contra infecțiilor respiratorii – informații ce pot fi găsite și pe situl O.M.S.(”La vitamine D pour la prévention des infections des voies respiratoires”). Globulele albe numite limfocitele T au nevoie de vitamina D ca să fie active - a descoperit echipa prof. Carsten Geisler din Danemarca.
-Vorbind în primul rând de prevenție, există și soluții la îndemână, dar pe care le ignorăm?
- Ca orice infecție respiratorie, ea poate fi prevenită prin măsuri de igienă și de bariere antivirale care sunt la îndemâna tuturor. Dintre remediile naturale sunt indicate mai ales quercetina, ceapa și usturoiul care au dovedit efecte antivirale. În farmacii se găsesc pastile - bomboane pentru dureri de gât care conțin o combinație de două substanțe: AMC și DCBA (amyl-meta-crezol și 2,4 - Di-Clor-Benzyl-Alcool). Cercetările științifice au demonstrat o reducere a virusului gripal și a coronavirusului între 85 și 91% după utilizarea lor.
Nu am să fac referințe la un medicament miracol pentru tratamentul acestui coronavirus, deoarece nu există. La ora actuală sunt utilizate peste 100 de medicamente diferite, iar unele au fost abandonate fiind ineficiente, altele continuă să fie în testări clinice. Cum simptomele cele mai importante ale acestei infecții sunt: febra, durerea, inflamația și coagulări sanguine, se prescriu antipiretice (mai ales Paracetamol), analgezice, antiinflamatorii și anticoagulante.
-Și totuși, într-o zi avem un rezultat pozitiv. Ce înseamnă asta, cum reacționăm în primele momente?
-Nimeni nu trebuie să intre în panică dacă este găsit pozitiv. A fi pozitiv nu înseamnă obligatoriu nici că vei fi bolnav, nici că vei transmite boala și nici că vei muri. Un exemplu sunt pozitivii asimptomatici, adică ”purtătorii sănătoși”, copiii, adolescenții și tinerii. Milioane de persoane sunt pozitive la multe virusuri pe care ei nici măcar nu știu că le au: herpes, hepatită, varicela (care va deveni zona-zoster după 50 de ani), HIV etc. Cine nu a făcut măcar o dată o zăbăluță (herpes) sau negi, care sunt boli provocate de virusuri?
Franța a stabilit recent că circa 50% din persoanele testate pozitiv au simptome, iar ceilalți 50% nu au. Vreau să mai precizez că vaccinarea rămâne deocamdată disponibilă în țările bogate, deoarece un criocongelator pentru conservarea vaccinului Pfizer costă cel puțin 10.000$, iar vaccinul, ambele doze, care trebuie făcute la un interval de 1 lună, costa 50$, ceea ce din nefericire nu toate țările își pot permite.
În anul 1978, Vania Atudorei a absolvit Universitatea din Iași, specialitatea Biologie Medicală. Face stagii la Universitatea din Chișinău și la Universitatea Friedrich Schiller din Jena. După o scurtă carieră didactica, devine cercetător-biolog la Institutul de cercetări științifice din Iași (1979), apoi lucrează ca biolog la Fabrica de medicamente Terapia din Cluj-Napoca. Din 1981 devine șef al Laboratorului de Microbiologie Farmaceutică din Cluj-Napoca, fiind, totodată, membru al Uniunii Societăților de Științe Medicale și al Asociației Oamenilor de Știință din România. Între anii 1990 și 1992 activează la Oficiul Protecției Apelor și Naturii din Cantonul Jura, Elveția, unde elaborează o nouă metodă de analiza a poluării apelor), precum și la Laboratorul de Microbiologie al Spitalului din Delemont.
În 1992 emigrează în Canada. După o scurtă ședere la Quebec, se stabilește la Montreal. Între 1993 și 1996 a fost directorul Departamentului de microbiologie al Companiei farmaceutice Biopharm. În această calitate, a condus proiecte de cercetare privind utilizarea radiațiilor în decontaminare, farmacodinamica antibioticelor în patologia umană și veterinară, precum și testarea de noi medicamente contraceptive și anti-SIDA. A lucrat și pentru compania Neopharm.
Efectuează cercetări privind bacteriile implicate în ulcerul și cancerul gastro-duodenal. De asemenea, Vania Atudorei a lucrat pentru o companie canadiană de analize biologice. Aici a fost remarcat de către conducerea unuia dintre clienții companiei, și anume firma de produse farmaceutice Sterigen. Care i-a propus, la prima strigare, nici mai mult nici mai puțin decât postul de... director general. Vania Atudorei devine astfel nu numai primul român ajuns în fruntea unei companii farmaceutice de mare prestigiu din Canada, dar și primul microbiolog care conduce o astfel de instituție.
Vania Atudorei a spus mereu că, printre atuurile de care a beneficiat în ascensiunea sa profesională canadiană, se află școala din România și, în special, perioada în care a activat la Terapia Cluj.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânăr REȚINUT de polițiști după ce a furat dintr-un magazin
Redacția Botoșăneanul
Sep 08, 2024
Clipe grele pentru o actriță din Botoșani și iubitul ei: Mă tratez cam băbește, nu e bine
Redacția Botoșăneanul
Sep 08, 2024
Un artist din Botoșani cu mâini de aur a plecat la ceruri: Viața asta e prea cruntă
Redacția Botoșăneanul
Sep 08, 2024
Iftime, de lângă Ongenda: Abia așteptăm să-l vedem în acțiune!
Redacția Botoșăneanul
Sep 08, 2024
Câmpuri pârjolite în două localități: Pompierii anunță amenzi uriașe
Oana Sava
Sep 08, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile