În mijlocul unui scandal privind alimentele neconforme, dăunătoare sănătăţii, șeful Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ţurcanu, și-a dat demisia. Asta după ce premierul Victor Ponta a anunţat că ANSVSA va avea o altă conducere, astfel încât să fie asigurată o comunicare mai bună şi mai eficientă, precum şi proceduri mai clare în domeniu. Ba mai mult, au apărut zvonuri conform cărora abatorul familiei fostului șef de la ANSVSA furnizează carne de cal pe post de carne de vită. Lucrurile au luat o întorsătură specială: Mihai Ţurcanu va deveni consilierul său la Palatul Victoria. Pe domeniul pe care acesta este specializat. Fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a acordat un interviu pentru revista Q Magazine, iar pasaje din acesta le redăm mai jos.
”Nu s-au făcut verificări adevărate din ’90”
- De unde s-a stârnit isteria alimentelor?
- Scandalul a pornit în urma controalelor dispuse de către Autoritatea Sanitar Veterinară. S-a întâmplat acum, pentru că este o nouă guvernare, o altă abordare, un nou început de drum și Autoritatea trebuia să vadă cum stă România la alimentele de bază.
- Care sunt interesele din spatele acestor scandaluri?
- Problema este că verificări de asemenea anvergură nu au fost făcute din ’90 până acum. Orice procesator, fabrică și orice centru de colectare au fost verificate, și nu de către un inspector, ci prin recoltare de probe care se finalizau cu emiterea de buletine de analiză. A fost o acţiune de mare amploare. Aţi văzut, și fructele, și carnea, și laptele, probabil greșeala a fost că ne-am băgat pe mai multe fronturi, dar noi voiam să asigurăm populaţia că ceea ce este pe raft este bun de consum. Nu puteam da asigurări decât într-un singur mod: să analizăm probele și să vedem unde avem problemele.
„Poate că am început războiul pe mai multe fronturi”
- Încurajator! Dar de ce v-aţi retras?
- La începutul scandalului am spus că nu voi ceda, indiferent de presiunile care vor fi făcute. Ei, nu am putut să fac acest lucru, pentru că presa a fost mult prea dură cu Autoritatea. Această Autoritate are nevoie de timp ca să finalizeze acţiunea. În momentul în care în două zile recoltezi aproximativ 1.200 de probe de lapte, îţi trebuie cel puţin o săptămână să poţi prelucra probele în laboratoare și să emiţi buletinele de analiză. Aceste lucruri trebuie făcute în liniște și, la urmă, Autoritatea să iasă cu un raport final în care să spună „am sechestrat atâtea milioane de litri de lapte, ce este pe piaţă astăzi, garantăm că este bun pentru consum”. La carne, de asemenea, au fost dispuse măsuri de către mine, la orice fabrică înregistrată sanitar-veterinar care procesează carne de vită s-au recoltat probe pentru determinare de specie. Și, după cum aţi văzut, au ieșit anumite deficienţe. Eu am spus că ar trebui să ne bucure această acţiune, pentru că putem asigura populaţia că, după finalizarea acestor controale, toate produsele scoase la comercializare sunt produse sigure. Poate că am început războiul pe mai multe fronturi. Fructe, carne, lapte. Interesele celor care încălcau legea erau foarte mari. Un semnal pozitiv a fost când s-au aruncat cele 1.000 de kilograme de carne la Cluj. Au văzut că nu mai pot să falsifice produsele și nu știau cum să se debaraseze de ele. Atunci au început să-și facă autocritica și să scape de carnea de cal, de orice produs pe care noi, prin verificări, puteam să-l identificăm și să-i pedepsim pe cei care încalcă legea.
„Cei pe care i-am deranjat au demarat o campanie de presă”
- Ardealul și Danone au ieși șifonate…
- Consider că ei nu au știut aceste lucruri, dar cei care le-au furnizat materia primă au făcut falsificările. Nu au avut de unde să știe. Un producător serios nu încalcă legea. Sunt alţii care încearcă să încalce legea, tocmai pentru a avea un preţ bun, pentru a sta pe piaţă, pentru că, în realitate, carnea de vită este mult mai scumpă decât sunt produsele la comercializare. Atunci, cei care produceau acele sortimente trebuiau să găsească soluţii pentru a ţine preţul jos. Prin ce? Prin falsificarea cărnii… Eu vă asigur că fabricile mari, serioase – am avut discuţii cu ei, întâlniri foarte dese cu asociaţiile de profil – se plângeau că au ieșit pe lipsă tocmai din cauza acestei concurenţe neloiale. Pentru că este practic imposibil să ieși cu niște produse atât de ieftine pe piaţă când un kilogram de carne de vită costă foarte scump la achiziţionare. Deci nu-și explicau nici ei de unde aceste preţuri. Erau două variante: ori falsificarea cărnii, ori evaziunea fiscală. Pe evaziunea fiscală nu m-am putut implica, dar pe partea pe care am putut interveni am demarat aceste acţiuni de amploare, tocmai pentru a scoate la suprafaţă cine respectă și cine nu respectă legea.
- În scandalul cărnii de cal a apărut şi numele firmei familiei dumneavoastră…
- Scandalul cărnii de cal cu unitatea incriminată a fost adus în atenţie de cei care aveau o problemă cu mine. Cei pe care i-am deranjat au demarat o campanie de presă. Niciodată, nici o probă - și au fost destule probe recoltate la acea unitate - nu a ieșit pozitivă la cal. Orice probă recoltată cu etichetă de carne de vită a ieșit vită, fără nicio problemă. Presa a spus, a mediatizat, dar niciodată acea unitate nu a avut vreo problemă, chiar dacă etichetele produselor respective erau falsificate de unitatea de la Alba.
CITEȘTE ȘI:
Variantă şoc : Fratele Ţurcanu executat din ordinul lui Felix Motanul