Distanțarea socială a însemnat pentru majoritatea dintre noi și lipsa informațiilor despre semenii din jur. În casele lor, o sumedenie de oameni rămași temporar fără locuri de muncă au trăit adevărate drame înaintea sărbătorilor pascale.
Șomajul tehnic înseamnă pentru ei un venit de 75% din salariul trecut pe contractul individual de muncă. Cum o bună parte a botoșănenilor sunt plătiți cel puțin oficial cu salariul minim pe economie, adică 1.346 de lei net, trei sferturi înseamnă undeva la 1.000 de lei în mână.
Doar că în aprilie ei au primit banii pentru jumătate din luna martie, adică de la data intrării României în Stare de Urgență.
„O nimica toată: 495 de lei. De acum, în mai, se va plăti pentru luna aprilie. Am înțeles că de acum, pentru o lună de zile, suma va fi de 950 de lei”,
Spune un antreprenor din municipiu care și-a trimis oamenii în șomaj tehnic.
Mulți-puțini, acești bani ar fi trebuit să fie virați toți către salariații aflați în șomaj, în săptămâna premergătoare sărbătorilor pascale, pentru ca și acești botoșăneni să simtă Paștele chiar și în izolare.
Unii ar fi primit banii, alții nu. S-ar fi ajuns la situații în care oamenii și-au amanetat din lucrurile de valoare, de la bijuterii la televizoare. Alții, au primit avansuri de la angajatorii care le-au sărit în ajutor.
„Le-am dat eu un avans ca să aibă și ei ce pune pe masă. Ne-au promis că dau în ultima săptămână și nu au dat, cam asta este ideea. Ei au început să facă plăți, am vorbit cu contabila firmei, la unele societăți au dat, la altele nu. Nu au dat de Paști, banii la noi au intrat abia ieri, acum îi am la mine, aștept salariații să vină să le dau”,
Ne-a povestit un agent privat care din motive lesne de înțeles a optat să rămână anonim.
Respectivul om de afaceri a arătat că ar fi trebuit ca instituțiile statului să se gândească și la acești oameni de la care se așteaptă să respecte restricțiile militare.
Însă nu le este oferit ceva în schimb.
„Eu aș fi vrut să le spun altceva: dle, dacă dumneata ai ce pune pe masă de Paști, nu te gândești și la omul acela care nu are nici un ban, pe care l-ai ținut o lună acasă? 500 de lei, nu contează, dar măcar se duce și-și ia o bucată de carne, 1 kg de mere, unul de banane, dacă te-ai lăudat că dai de Paști. Într-o săptămână să se livreze la toți, cum se dau și pensiile”,
A concluzionat angajatorul botoșănean.
Cererile pentru șomaj tehnic s-au depus la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
au depus solicitări pentru un număr de
și
este suma totală plătită pentru șomajul tehnic la Botoșani
Conducerea AJOFM Botoșani susține că plățile s-au efectuat timp de trei zile și în mod normal banii ar fi trebuit să ajungă la toată lumea.
„Nu au fost probleme, cine a dat, a dat greșit numai ca să defăimeze o unitate. Banii au intrat pe 14 aprilie dimineața și noi am făcut în zilele de 14, 15 și 16 plăți, înainte de Paști”,
Teodor Dimitriu, director executiv AJOFM Botoșani.
O bună parte a angajatorilor de la Botoșani au optat pentru menținerea în șomaj tehnic a propriilor salariați până la jumătatea lunii mai, când gradual se va relua activitatea economică.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FC Botoșani a făcut spectacol în ultimul amical din Antalya
Oana Sava
Jan 13, 2025
Aproape 200 de locuri de muncă disponibile la Botoșani – LISTA posturilor
Oana Sava
Jan 13, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile