Absolventi de licenta fara diploma, taxe de scolarizare platite in conturile unei fundatii si nu in ale universitatii, sute de acte semnate de un rector nerecunoscut de minister ... toate acestea la Universitatea Petre Andrei din judetul Iasi.
Scandalul creat in jurul celei mai mari unitati private de invatamint superior din Moldova afecteaza direct si Botosanii.
Cel putin un sfert din cei peste 4.000 de studenti ai universitatii sint botosaneni. Ei sint prinsi in mijlocul unei dispute interminabile, presarate cu o sumedenie de ilegalitati si acuze foarte grave.
Sute de absolventi au ajuns in situatia de a detine diplome semnate de un rector care ... nu avea voie sa fie rector.
Ei au acte semnate de un rector pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie tocmai l-a invalidat. Ce se va intimpla cu diplomele acestor oameni? Ce valabilitate mai au ele?
Studenti despartiti de particula « din »
Studentii botosaneni au ajuns sa nu stie prea bine nici macar ai cui studenti sint. Aparent, cu totii urmeaza cursurile aceleiasi universitati. In realitate insa, lucrurile nu par sa fie tocmai asa. Unitatea de invatamint are pagini web separate, conturi bancare separate, sigle diferite si chiar nume diferite.
Desi pare incredibil pentru o structura de asemenea anvergura, acreditata de Ministerul Educatiei si Cercetarii si care vehiculeaza zeci de miliarde de lei vechi anual, in actele oficiale exista Universitatea Petre Andrei Iasi si Universitatea Petre Andrei
din Iasi. Un cuvint din trei litere separa o multime de studenti. Unii au primit la absolvire diplome, semnate insa de un rector care nu avea dreptul sa ocupe aceasta functie. Altii primesc doar adeverinte, pentru ca, pur si simplu, cei care ar trebui sa le elibereze o diploma sustin ca stampila le-a fost luata de rectorul care ... nu este rector.
Toate acestea dupa ce un absolvent a cheltuit spre 100 milioane de lei vechi cu scolarizarea.
Despre multi dintre ei se spune ca au platit taxe in conturile unei fundatii patronate chiar de persoana despre care instanta a hotarit ca nu avea dreptul sa fie rector. Si asta numai pentru ca, pur si simplu, fundatia respectiva se cheama "Universitatea Petre Andrei".
1.000 de studenti in aer
La Botosani functioneaza un centru de studii al Universitatii private iesene la care invata in jurul a 1.000 de studenti si masteranzi. Si aici lucrurile sint intortocheate. Exista doua secretariate, iar particula
"din" a denumirii universitatii apare in unele in acte ... in altele nu.
Reprezentantul centrului refuza sa discute oficial cu ziaristii despre situatia creata. In schimb, neoficial, isi da drumu la gura.
Alexandru Olteanu, sef centru de studii Botosani :
"Aici sint doi oameni care se cearta de la functia de rector : Niculescu si Tompea. Si se cearta incontinuu dom'le »
Alexandru Olteanu sustine ca acuzele aduse rectorului Niculae Niculescu sint nefondate. El spune ca in decembrie tocmai s-a modificat legea invatamintului si rectorii nu mai au nevoie de confirmarea ministerului. Astfel, potrivit reprezentantului Centrului de Studii Botosani, recenta hotarire a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care Niculae Niculescu a fost invalidat, nu mai are nici un efect, iar studentii isi vor desfasura in continuare activitatea fara probleme.
In schimb, Alexandru Olteanu crede ca vinovata de situatia actuala se face tabara profesorului Doru Tompea.
800 de botosaneni urmeaza cursurile organizate de universitatea fara particula "din", controlata de Niculae Niculescu si 200 cele ale facultatilor cu particula buclucasa, coordonate de profesorii Doru Tompea si Tiberiu Rudica.
Pasii conflictului
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat pe 21 februarie 2007 o hotarire irevocabila si definitiva impotriva lui Niculae Niculescu.
Conflictul a izbucnit in 2004, cind Niculescu a organizat alegeri pentru functia de rector al Universitatii :
- Convoaca la „Senatul extraordinar” reprezentantii Facultatilor de Economie si Drept, ignorind cadrele didactice de la Facultatile de Stiinte Politice si Psihologie si Asistenta Sociala
- I-a convocat, in schimb, pe profesorii de la Apollonia, despre care sustinea ca ar fi fuzionat cu „Petre Andrei”
- Niculae Niculescu a fost votat, dar MEC nu l-a recunoscut rector
- A fost invalidat de trei ministri: Athanasiu, Miclea si Hardau
- L-a dat in judecata pe ministrul Athanasiu pentru a-i fi recunoscuta calitatea de rector şi săptămîna trecută a pierdut procesul
- Nu a fost recunoscut nici de Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica.
Se comporta totusi ca rector si este acuzat de ilegalitati nenumarate:
- concedieri ale cadrelor didactice
- presiuni politice asupra angajatilor
- jonglari cu fondurile, spatiile, autoturismele universitatii
- a pierdut sediul din „Stefan cel Mare”, care a fost gajat pentru Moldrom, firma care a construit sediul din Elena Doamna
Din 2004 Economia si Dreptul au functionat la Niculae Niculescu, iar Psihologia, Asistenta Sociala, Sociologie si Stiinte Politice au mers in vechea structura, cu Doru Tompea, decanul Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala, presedintele Fundatiei Academice „Petre Andrei”, fondatorul Universitatii „Petre Andrei” Iasi. Doar cadrele didactice de la aceste facultati au contracte de munca cu UPA din Iasi.
Timp de mai mult ani studenti de la Economie s Drept au achita taxele la UPA Iasi, aflata sub obladuirea lui Niculescu, care este i lichidare judiciara si au fost scolarizati de profesorii de la UPA Iasi.
Exista doua site-uri
www.upa.ro al taberei Tompea, unde nu se spune nimic despre cine e rector si nici nu este link pentru facultatile de drept şi economie
www.upaiasi.ro, unde Niculae Niculescu este prezentat ca rector si in care se face vorbire şi sint linkuri si despre aceste doua facultati
Investigatie realizata in martie 2007