În jur de 2 miliarde de lei vechi decontează lunar Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) către centrele de permanenţă din judeţ.
Des criticate de majoritatea medicilor din spitalele botoşănene, mai ales de cei din camerele de gardă sau din urgenţe, acestea au intrat şi în acest an în contract cu CAS. Situaţia însă nu s-a schimbat. Centrele de permanenţă au fost înfiinţate pentru a degreva spitalele şi unităţile de primiri urgenţe (UPU), însă, potrvit cadrelor medicale, nu se vede absolut nicio diferenţă. Din contră, au fost cazuri, în trecut, care pacienţii au scos telefonul şi au sunat la 112, solicitând o salvare, chiar din faţa centrului de permanenţă care era de serviciu. “Sunt inutile, nu degrevează nimic, mulţi nici nu ştiu de existenţa lor şi oricum tot la urgenţe se duc ”, spune un medic din spital. Asta şi pentru că o parte din aceste centre sunt mobile, adică garda este asigurată, cu rândul, la cabinetul fiecărui medic de familie înscris. Nici controalele nu rezolvă nimic, deoarece nu pot fi sancţionaţi decât pentru ora în care nu a fost găsit la serviciu de către cei care fac controlul. Preşedintele instituţiei Costel Lupaşcu spune că legislaţia din acest domeniu este foarte vagă. “Când se fac controale trebuie să anunţăm Direcţia de Sănătate Publică, care stabileşte doi reprezentanţi, apoi sunt anunţaţi alţii, şi până când se face controlul deja ştiu vreo 10 persoane iar ei află că vor fi controlaţi”, a spus Lupaşcu.
În judeţ sunt 13 centre de permanenţă către care CAS a decontat în septembrie 199.919 lei. Medicii primesc lunar sume cuprinse între câteva sute de lei şi aproximativ 6.000 de lei.